A.Smetonos dvaras - vis dar be naujo šeimininko

Ar atsiras norinčių investuoti unikalioje ir vienintelėje Lietuvos pirmojo prezidento Antano Smetonos vasaros rezidencijoje – Ukmergės rajono Užugirio dvare ir taip prisidėti prie jo atminimo ir kultūros paveldo išsaugojimo?

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Jun 4, 2014, 4:07 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:44 AM

Net aštuonerius metus galimybių restauruoti tarpukariu Lietuvą valdžiusio prezidento A.Smetonos dvarą ieškojusiai Ukmergės rajono savivaldybei – naujas iššūkis.

Per dvejus metus už beveik 6 milijonus litų restauruotam ir antram gyvenimui prikeltam A.Smetonos dvarui dar yra reikalingos 5 – 9 milijonų litų investicijos, tad dabar ieškoma turtingo privataus investuotojo.

Pirmąjį oficialų Užugirio kaime esančio A.Smetonos dvaro pristatymą galimiems investuotojams neseniai suoganizavusi Ukmergės rajono savivaldybė sulaukė tik keturių susidomėjusių privačių įmonių atstovų iš Vilniaus, Jonavos ir Ukmergės.

Renginyje dalyvavę ir su dvaro teritorijos vystymo ir priežiūros projektu supažindinti verslininkai dar nesiryžo pasakyti, ar juos domintų verslo plėtra Užugiryje bei bendradarbiavimas su rajono savivaldybe.

Dvaro teritorija dalinsis su savivaldybe

A.Smetonos dvarą ketinama išnuomoti netradiciniu – koncesijos būdu.

Jei tai pavyks įgyvendinti, šis dvaras būtų vienintelis Lietuvoje į privačias rankas perleistas koncesine sutartimi 25 metams.

Pagal minėtą sutartį investuotojas įsipareigos atlikti nustatyto dydžio investicijas į teritorijos plėtrą, priežiūrą ir turto eksploataciją, o mainais jam bus suteikiama teisė valdyti dalį savivaldybei priklausančio turto A.Smetonos dvare bei iš to gauti pajamas.

Tokiu būdu savivaldybė sutaupys investicijoms atlikti reikalingas lėšas ir kartu išlaikys A.Smetonos dvaro pastatų nuosavybės teises.

Privatininkui atitektų 8,3 ha teritorijos ir 28 pastatai, tarp kurių 13 yra įtraukti į Kultūros paveldo registrą, o savivaldybės rankose liktų pagrindiniai dvaro rūmai bei 16,2 ha sklypas su jame esančiais dar 3 Kultūros paveldo saugomais pastatais – juos prižiūrės ir valdys Ukmergės Kraštotyros muziejus.

Teritorijos vystymo zonas tarp viešojo ir privataus sektorių skirs keliukas.

Koncesininkas savo veiklą vykdys naujai rekonstruotame kumetyno pastate, kur teiks maitinimo ir apgyvendinimo bei kitas su turizmu susijusias paslaugas, be to, jam bus suteikta galimybė išsinuomoti dalį muziejaus, kuris veiks dvaro rūmuose, patalpų ne darbo valandomis.

Viešajame sektoriuje - naujai rekonstruotuose pirtyje ir kumetyne yra numatyta įsteigti edukacinį centrą, o vėliau rekonstravus dar vieną pastatą, jame bus įrengtas ir žirgynas.

Prognozuoja geras perspektyvas

„Dabartinės projekto sąlygos sudaro plačias galimybes investicijų atsipirkimui, todėl perspektyvos yra neblogos.

Be abejo, investicijų dydis iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti bauginantis, tačiau siekiant sumažinti investuotojų baimes ir rizikas, minimalių – 5 milijonų litų investicijų atlikimui yra numatytas 5 metų terminas arba po vieną milijoną kasmet.

Be to, reikia nepamiršti, kad koncesininkui bus perduotas pastatas, jau pritaikytas apgyvendinimo ir maitinimo paslaugoms teikti – taigi jis savo pajamas pradės generuoti jau per 2 - 3 mėnesius po sutarties pasirašymo.

Šios aplinkybės didina investicinį patrauklumą ir mažina projekto įgyvendinimo rizikas“, -- sakė bendrovės „Eurointegracijos projektai“ projektų vadovas Kęstutis Bruzgis, padėjęs Ukmergės rajono savivaldybei parengti A.Smetonos dvaro vystymo projektą bei pasiūlymus koncesininkui.

Pasak jo, koncesija pasirinkta dėl kelių priežasčių.

Pagal šiuo metu jau įgyvendintą projektą, kurio metu buvo rekonstruoti dvaro rūmai, buvęs kumetynas ir dalis infrastruktūros, savivaldybė turi įsipareigojimą pritraukti privatų operatorių į dvaro sodybos paslaugų teikimą.

Antra, savivaldybė su savo ribotomis lėšomis likusią nerekonstruotą dvaro sodybos teritoriją vystytų gana ilgai ir tai stabdytų dvaro potencialo išnaudojimą.

„Buvo svarstyti ir kiti būdai ( paprastos turto nuomos, turto privatizacijos, viešųjų pirkimų ir kt.) privačioms investicijoms pritraukti, tačiau savivaldybė būtų arba nepajėgi greitam ir kompleksiškam vystymui, arba sumažėtų jos kontrolės galimybės.

Koncesija leidžia projekto pagrindines rizikas – statybų, tinkamumo ir paklausos perduoti privačiam sektoriui ir tuo pačiu leidžia kontroliuoti bei stebėti dvaro teritorijos vystymą bei turizmo paslaugų teikimą.

Be to, koncesija leidžia panaudoti alternatyvius investicijų šaltinius bei privataus sektoriaus vadybinius gebėjimus – o tai padidina turimo potencialo išnaudojimo galimybes“, -- sakė K.Bruzgis.

Pasak jo, A.Smetonos dvaras gali sudominti daug ką -- visus, prijaučiančius Ukmergės rajonui, ieškančius sąlyginai didelės teritorijos šalia vandens telkinio, paslaugų spektrą galinčius plėsti vietinius Ukmergės rajono verslininkai.

„Manau, jog šiuo projektu daugiausiai turėtų domėtis asmenys, siekiantys realizuoti savo unikalias idėjas ir norintys prisidėti prie lietuviško paveldo išsaugojimo ir puoselėjimo“, -- teigė K.Bruzgis.

A.Smetonos dvaro istorija

1934 metais, prezidentui A.Smetonai švenčiant 60 metų jubiliejų, buvo padovanotas ūkis: nupirkta 80 hektarų žemės, dar skirti 25 hektarai miško ir viskas pavadinta „Užugirio kiemu“.

1935 metais dvaro pastatą suprojektavo inžinierius architektas Feliksas Vizbaras, 1937 metais baigta statyba.

Pastatytas dvaras tapo pavyzdiniu ūkiu, jame auginti gyvuliai, dirbo nemažai žmonių. Dėl laiko stokos pats A.Smetona dvare viešėdavo nedažnai ir ketino jį testamentu palikti valstybei – tikėjosi kada nors čia būsiant žemės ūkio mokyklą.

Deja, prezidento planus sužlugdė sovietinė okupacija ir 1940 metais „Užugirio kiemo“ dvaras buvo nacionalizuotas.

Po karo rūmuose įkurta vaikų džiovininkų sanatorija.

Nuo 1954 iki 1991 metų dvaro sodyba priklausė šalies Sveikatos apsaugos ministerijai, čia buvo įkurta Užugirio narkologinė ligoninė.

Vėliau beveik du paskutinius dešimtmečius dvaras stovėjo tuščias, tik kartais čia, 2000 – 2005 metais, vykdavo skautų stovyklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.