Talentingų architektų komandą persekioja įtarimai: po padidinamuoju stiklu – didelis užsakymas sostinėje

Vilniaus savivaldybės taryba, kurioje Remigijaus Šimašiaus valdymo laikais daugumą sudarė Laisvės partija ir konservatoriai, palaimino sąrašą objektų, kurių architektūrinėms idėjoms įvertinti privaloma skelbti projektų konkursus.

Architektų biurui „DO Architects“, pasišovusiam projektuoti net penkis Vilniaus universiteto bendrabučius Plytinės gatvėje, dalyvauti konkurse neprireikė.<br>Vizualizacija
Architektų biurui „DO Architects“, pasišovusiam projektuoti net penkis Vilniaus universiteto bendrabučius Plytinės gatvėje, dalyvauti konkurse neprireikė.<br>Vizualizacija
Nauji studentų bendrabučiai iškils šioje Plytinės gatvės vietoje.
Nauji studentų bendrabučiai iškils šioje Plytinės gatvės vietoje.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 21, 2023, 8:01 PM, atnaujinta Aug 25, 2023, 4:28 PM

Atrodytų, kad sostinė pradėjo kruopščiau vertinti projektus. Bet tik iš pirmo žvilgsnio. Mat sąlygose atsirado išlyga, kad projektų konkursai yra neprivalomi, kai yra gauta teigiama ekspertų vertinimo išvada.

Tad architektų biurui „DO Architects“, pasišovusiam projektuoti net penkis Vilniaus universiteto bendrabučius Plytinės gatvėje, dalyvauti konkurse neprireikė. O G.T.Gylytė yra viena šio projekto architekčių.

Architektų biuras „DO Architects“ paaiškino, kad nagrinėjamam projektui nereikėjo skelbti architektūrinio konkurso galiojant ir visiems prieš tai buvusiems Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimams dėl architektūrinių konkursų skelbimo bei kitiems teisės aktams, kurie apibrėžė architektūrinių konkursų organizavimo tvarką. Projekto, atsižvelgiant į galiojančius įstatymus, nereikėjo ir dabar nereikėtų pristatyti RAT taryboje, nes objektas nepatenka į įstatymu numatytą teritoriją, kuriai šis reikalavimas būtų taikomas. 

Tapo bendra norma

Lietuvos architektų rūmų atstovė Dalia Rakauskienė taip pat siūlė atkreipti dėmesį į savivaldybės tarybos 2022 metų kovo 9 dieną priimto sprendimo vieną punktų, kuriame daroma išlyga, kad projektų konkursai yra neprivalomi, kai gauta teigiama Lietuvos arhitektų sąjungos Architektūros-urbanistikos ekspertų tarybos arba Vilniaus regioninės architektūros tarybos (jos veiklai techninį aprūpinimą teikia Lietuvos architektų rūmai) vertinimo išvada.

Ankstesnėje tarybos sprendimo redakcijoje ši išimtis galiojo tik jau anksčiau pasirašytoms planuojamo objekto projektavimo darbų rangos sutartims.

O po 2022-ųjų pakeitimo tai tapo bendra norma, galiojančia ir naujiems objektams, kurių projektai atitinka savivaldybės nustatytus architektūros ir urbanistikos sprendinių kokybės reikalavimus“, – aiškino D.Rakauskienė.

Taigi sprendimu kaip alternatyva projekto konkursui numatyta pareiga atitikti nustatytus išankstinius kriterijus ir gauti teigiamą nepriklausomo ekspertinio vertinimo išvadą. Ir viskas.

Savivaldybės tarybos sprendimas priimtas metai iki R.Šimašiaus kadencijos pabaigos, kai jis jau buvo paskelbęs, kad daugiau mero posto nebesieks.

Į posėdžius net nekvietė

D.Rakauskienė nesiryžo vertinti, kokiu pagrindu buvo padaryti tokie galiojančios tvarkos pakeitimai.

Ji pabrėžė, kad Lietuvos architektų rūmai nebuvo kviečiami nei į komitetų, nei į tarybos posėdžius, kur šis klausimas buvo svarstomas.

„Kita vertus, praktika rodo, kad gauti minėtų ekspertų teigiamą išvadą atskiram projektui nėra paprasta“, – pridūrė ji.

Lietuvos architektų rūmų atstovė minėjo ir bendrą poziciją, kad visais su viešuoju interesu susijusiais atvejais turėtų būti rengiami architektūriniai konkursai.

Šiuo metu Lietuvos architektų rūmai dalyvauja svarstant Architektūros įstatymo pakeitimus, kur siekiama didinti savivaldybėms pavestos pareigos nustatyti ir organizuoti architektūrinius konkursus įgyvendinimo efektyvumą.

Apie užduotį tik užsimena

Kad „DO Architects“ konkurse dalyvauti nereikėjo, patvirtino šio architektų biuro atstovai. 

Nors savivaldybės projektinių pasiūlymų užduotyje nurodyta įvertinti, ar projektui neturi būti taikomi 2022 metų kovo 9 dienos tarybos sprendimo reikalavimai, projektiniuose pasiūlymuose tai neatsispindi.

Juose tik užsimenama, kad priimant sklypo plano ir pastatų sprendinius vadovautasi projektavimo užduotimi.

Priminė teismo sprendimą

D.Rakauskienė taip pat priminė vieną svarbų 2021 metų kovo mėnesio Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą, kur teismas konstatavo, kad pagal Architektūros įstatymą būtent savivaldybės tarybai įstatymo yra pavesta spręsti, kuris statinys priskirtinas prie reikšmingų objektų.

Teismas nurodė, kad būtent savivaldybės taryba yra tas subjektas, kuris kompetentingas spręsti dėl atitinkamų objektų ir statinių svarbos architektūriniu, urbanistiniu, valstybiniu ar viešojo intereso požiūriu.

Pagal tai, ar objektas reikšmingas, ir sprendžiama dėl konkurso būtinybės.

Be to, Lietuvos architektų rūmai turi struktūrinį padalinį – Profesinės etikos tarybą, kuri vertina, ar architektai, kurie yra rūmų nariai, laikosi Profesinės etikos kodekso.

Ši taryba nėra gavusi skundų dėl galimai neetiško architektų veikimo šiame pirkime.

Tad keliama abejonė dėl buvusio mero galimai neetiško veikimo yra viešųjų ir privačių interesų derinimo dalykas, kurį galėtų vertinti nebent Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Statys miškingoje vietovėje

Ar skaidriai VšĮ „Vilniaus universitetas“ pasirinko bendrabučių Saulėtekyje projektuotoją, pirmasis suabejojo menininkas Saulius Paukštys.

Išnagrinėjęs projektinius pasiūlymus jis pastebėjo, kad bendrabučiai bus statomi miškingoje vietovėje.

S.Paukštys pažadėjo: jei prasidės masiniai kirtimai, statytojai neišvengs visuomenės protestų.

Žadėjo laikytis principų

Po 2022 m. kovo 9 dienos sprendimo savivaldybė tikino, kad Vilnius atnaujino ir išplėtė sąrašą objektų, kurių architektūrinėms idėjoms įvertinti bus privaloma skelbti projektų konkursus.

„Siekiame, kad naujoji architektūra, viešosios erdvės nekartotų sovietinės urbanistikos klaidų, o kurtų gyvybingą, atvirą, saugų ir visiems patrauklų miestą.

Tam prieš daugiau kaip metus inicijavome kokybiškos architektūros principus, kurių griežtai laikomės patys ir reikliai reikalaujame iš kitų.

Nuo šiol dar platesniam viešų objektų sąrašui rengsime architektūrinius konkursus, taip surasime jiems geriausius architektūrinius sprendimus ir užtikrinsime, kad visuomenės lėšos būtų išleidžiamos tikrai kokybiškiems pastatams ir viešosioms erdvėms.

Pirmiausia tai įsipareigojimas sau patiems, o ir daugumai plėtotojų bei projektuotojų šis kokybės iššūkis yra tikrai pakeliamas“, – dėstė tuometis vyriausiasis miesto architektas Mindaugas Pakalnis.

Planuoja penkis statinius

„DO Architects“ projektuoja Vilniaus universiteto bendrabučius Plytinės gatvėje.

Jau paskelbtuose projektiniuose pasiūlymuose išvardyti penki bendrabučių korpusai: A, B, C, D ir E.

Pateiktuose dokumentuose rašoma, kad pirmojo pastato bendrasis plotas sieks 4750 kvadratinių metrų, jis bus 9 aukštų ir turės 166 kambarius. Antrojo pastato bendrasis plotas – 654 kvadratiniai metrai, 4 aukštai, 24 kambariai.

Trečiojo bendrasis plotas – 983 kvadratiniai metrai, 4 aukštai, 40 kambarių. Ketvirtojo ir penktojo pastatų parametrai vienodi: bendrasis plotas po 818 kvadratinių metrų, 4 aukštai, 32 kambariai.

„A korpusas projektuojamas kaip urbanistinė dominantė (9 aukštų), tęsianti Saulėtekio alėjos ir Plytinės gatvės universitetų korpusų dominantes, bet tuo pat metu darniai įsilieja į esamą kraštovaizdį, smulkėjantis tūris darniai integruojasi į gamtinę visumą, o B, C, D ir E korpusai mažesni, kuriantys nominalias erdves, atkartojantys sodybinio užstatymo erdves, būdingas šiaurinėje teritorijos dalyje, palei Plytinės gatvę, atveriantys vaizdus.

Tūrių konfigūracija atveria vaizdus į mišką iš visų B, C, D ir E korpusų pastatų“, – aiškinama projektiniuose pasiūlymuose.

Savivaldybė dosni ne tik mero sutuoktinei

R.Šimašius apie vedybas su G.T.Gylyte paskelbė 2021-ųjų vasarą. Tačiau jau iki tol jos prieš 10 metų su trimis partneriais įkurto architektų biuro „DO Architects“ pavadinimas šmėžavo savivaldybės laimėtų konkursų sąrašuose.

Skaičiuojama, kad per pastaruosius kelerius metus „DO Architects“ laimėjo mažiausiai penkis savivaldybės viešuosius konkursus.

Tarkim, Naugarduko gatvės ir Naujamiesčio atnaujinimo poilsio vietomis bei žaluma, augalais „DO Architects“ parengtas projektas baigtas įgyvendinti 2021 m. pradžioje.

R.Šimašius net nemėgino slėpti ryšių su „DO Architects“, 2021 metų kovą savivaldybės svetainės pranešime „Vilniečiai, kurie savo rankomis kuria žalią miestą“ padėkojęs architektų biurui su G.T.Gylyte priešakyje.

Tačiau specialistai netruko pastebėti, kad Naugarduko gatvės ir Naujamiesčio humanizavimo idėjos yra tiesiog Niujorko miesto humanizavimo projektų ir rekomendacijų kopija.

Vyriausiasis miesto inžinierius A.Nikitinas patvirtino, kad dėl aiškios ir suprantamos struktūros kaip analogas buvo pasirinktas Niujorko gatvių standartas.

R.Šimašiaus vadovaujama savivaldybė dosni buvo ne tik G.T.Gylytei. 2021-ųjų gegužės pabaigoje nuskambėjo žinia, kad prie geležinkelio stoties pastatyta meninė instaliacija „Portalas“ (nuotr.), kurios projektą finansavo B.Gylio paramos fondas.

Tačiau kukliai nutylėta, kad prie R.Šimašiaus sutuoktinės pusbrolio ir mero rinkimų kampanijos vieno dosniausių rėmėjų B.Gylio projekto beveik 44 tūkst. 500 eurų prisidėjo ir savivaldybė.

„DO Architects“ vadovės Sabinos Grincevičiūtės komentaras:

„Darbą prie šio bendrabučių projekto pradėjome gana seniai, dar 2018 metų rugsėjo mėnesį, pasirašę sutartį su „Vilniaus universiteto būstas“ dėl pastatų koncepcijų parengimo. Parengus koncepciją, tolimesni darbai nebuvo užsakyti ir nevyko iki pat šių metų kovo mėnesio, kol statytojas nusprendė, jog norėtų pradėti projektinių pasiūlymų derinimo procedūras.

Kadangi sklypas turi miškingą dalį, užsakėme arboritinį medžių vertinimą. Arboristas numatė tik vieno, jau nudžiūvusio medžio šalinimą. Kartu pasidžiaugėme, kad pastatus pavyko išdėstyti taip, kad dėl jų statybų nereikėtų šalinti medžių.

Planuojami bendrabučių pastatai yra Saulėtekyje, už miesto centrinės dalies, o jų bendras plotas neviršija dešimties tūkstančių kvadratinių metrų ploto, tad tiek 2018 metais, tiek dabar, tiek pagal dar anksčiau galiojusius teisės aktus, projektui nėra ir nebuvo reikalingas architektūrinis konkursas ar regioninės architektūros tarybos išvada.

Šiuo metu yra parengti projektiniai pasiūlymai, jau įvyko viešas projekto pristatymas visuomenei, užfiksavome kaimynų ir kitų viešame pristatyme dalyvavusiųjų pastabas, pasiūlymus ir baiginėjame projektą projektinių pasiūlymų etapo tvirtinimui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.