Kaip kūrybiškai iš naujo panaudoti miesto medžiagas – architektai kvies nusikelti geologiniu laiku

Kas yra tvarūs statybos metodai ir kaip kūrybiškai iš naujo panaudoti miesto medžiagas? Atsakymus į šiuos klausimus galėsite išgirsti rugsėjo 22 d., penktadienį, 19 val. kultūros komplekse „Sodas 2123“.

Vyks kūrybinių dirbtuvių „Kintantys būviai: miesto medžiagos ir jų trajektorijos“ finalinis renginys.<br>Organizatorių nuotr.
Vyks kūrybinių dirbtuvių „Kintantys būviai: miesto medžiagos ir jų trajektorijos“ finalinis renginys.<br>Organizatorių nuotr.
Vyks kūrybinių dirbtuvių „Kintantys būviai: miesto medžiagos ir jų trajektorijos“ finalinis renginys.<br>Organizatorių nuotr.
Vyks kūrybinių dirbtuvių „Kintantys būviai: miesto medžiagos ir jų trajektorijos“ finalinis renginys.<br>Organizatorių nuotr.
Vyks kūrybinių dirbtuvių „Kintantys būviai: miesto medžiagos ir jų trajektorijos“ finalinis renginys.<br>Jevgenijos Levin nuotr.
Vyks kūrybinių dirbtuvių „Kintantys būviai: miesto medžiagos ir jų trajektorijos“ finalinis renginys.<br>Jevgenijos Levin nuotr.
Vyks kūrybinių dirbtuvių „Kintantys būviai: miesto medžiagos ir jų trajektorijos“ finalinis renginys.<br>Renginio vizual.
Vyks kūrybinių dirbtuvių „Kintantys būviai: miesto medžiagos ir jų trajektorijos“ finalinis renginys.<br>Renginio vizual.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 22, 2023, 9:59 AM

Čia vyks kūrybinių dirbtuvių „Kintantys būviai: miesto medžiagos ir jų trajektorijos“ finalinis renginys, kuriame architektai iš Estijos „kuidas.works“ ir dalyviai pristatys dirbtuvių kūrybinius procesus ir sukurtą instaliaciją.

Tvarumo temai neprarandant savo aktualumo, visą savaitę kultūros kompleksas „Sodas 2123“ kartu su „Architektūros fondu“ rengė dirbtuves, skirtas architektams ir visiems, besidomintiems statymo kultūra, kartu atrasti ir išbandyti tvarius statybos metodus.

Finaliniame šių dirbtuvių renginyje dalyviai ir organizatoriai pristatys kūrybinį procesą bei rezultatą, o dirbtuvių vedėjai architektai iš Estijos plačiau papasakos apie savo įgyvendintus projektus ir kūrybinę bei edukacinę praktiką.

Ekskursijose, paskaitose, diskusijose ir praktiniuose užsiėmimuose dalyviai gilinosi į Vilniaus miesto geologinius ir infrastruktūros sluoksnius, miesto medžiagų kūrybinį pernaudojimą, biomedžiagų ir geomedžiagų kūrimą bei jų pritaikymo architektūroje galimybes.

Siekiant transformuoti statybų sektorių, medžiagų pernaudojimas tampa vis aktualesnė tema architektūros srityje. Dirbtuvių dalyviai turėjo progą išgirsti Belgijoje aktyviai veikiančio kooperatyvo „Rotor“ nario Gaspard Geerts patirtį dirbant su pastatų demontavimu ir medžiagų pernaudojimu.

Tokio antrinio medžiagų panaudojimo pavyzdžių yra ir Vilniuje. Kultūros komplekso „Sodas 2123“ viešąsias erdves kuruojantys architektai Ona Lozuraityte-Išorė ir Petras Išora-Lozuraitis, dalyviams pristatė patirtį, kaip pernaudojant skirtingas miesto medžiagas, galima kurti erdvinius pasakojimus jungiančius skirtingus miesto atminties ir medžiagų sluoksnius bei šiandieninius poreikius.

Ekskursijose taip pat aplankytas ir buvęs „Lelijos“ tekstilės fabrikas, kuriame šiuo metu vystomas „Tech City“ projektas taip pat siekiantis pritaikyti medžiagų pernaudojimo strategiją didesniame mastelyje. Dalis šioje teritorijoje rastų medžiagų jau buvo kūrybiškai įveiklintos dizainerio Vytauto Gečo ir menininko Roberto Narkaus bendrame projekte „Offshore Eyes“, kurio užkulisiais dizaineris pasidalino su dirbtuvių dalyviais.

Dalyviai lankėsi Vilniaus įmonės „Grinda“ teritorijoje Vilkpėdėje, kur išsamiau susipažino su miesto ir viešosios infrastruktūros priežiūros procesais. Šalimais esančioje 2-joje Vilniaus termofikacinėje elektrinėje iš arti pamatė miestui tiekiamos šilumos gamybą, o aplinkosaugos mokslininkė ir keramikė Marija Špokaitė čia pristatė bendrą su dizainere Agne Kaučerinkaite vystytą dizaino tyrimo projektą, kuriame gilinosi į šiluminėje atlikusių medienos pelenų panaudojimą kuriant keramikos glazūras.

Pažintį su Vilniaus giluminiais sluoksniais dirbtuvėse papildė geologo Simono Saarman paskaita, kurioje jis išsamiau pristatė Vilniaus ir Lietuvos geologinius bruožus, kurių formavimuisi didelės reikšmės turėjo kaip tik čia buvusi įšalo riba paskutiniame ledynmetyje.

Daug dėmesio dirbtuvėse skirta geomedžiagų kūrimui, kai pasitelkiant vietoje randamas iškasenas yra kuriami architektūros sprendimai. Viešoje paskaitoje „Prototipavimo architektūra“ architektas Ken De Cooman pristatė „BC Architects, Studies, Materials“ kooperatyvo veiklą ir platesnį požiūrį į statymo kultūrą bei bendro supratimo svarbą. Paskaitoje Ken akcentavo, jog kuriant šiuolaikinę architektūrą svarbu ne tik įvertinti statymo momentą, bet suprasti pastatų gyvenimo ciklus ir gyventojų poreikių kaitą.

Svarbi veiklos dalis dirbtuvėse – realus darbas su Vilniuje rasta žeme ir jos pritaikymu kuriant erdvinius objektus. Naudojant nereikalingą žemę iš statybų aikštelių ir ją apdirbant suslėgtos žemės technika, kurta instaliacija, kuri lankytojus baigiamajame renginyje kvies nusikelti geologiniu laiku ir įsivaizduoti, kaip prieš daugiau nei 15 tūkstančių metų atrodė Vilniaus teritorija, dabartinės Rasų ir Šeškinės kalvos, tuo metu buvusios tirpstančios poledyninės upės krantais.

Užduoti rūpimus klausimus ir daugiau sužinoti apie tvarią architektūros ateitį „Sodas 2123“ ir Architektūros fondas kviečia rugsėjo 22 d., penktadienį, 19 val. (Vitebsko g. 23, Vilnius)

Kuidas.works: Andrea Tamm, Hannes Praks, Maria Luigia

Dirbtuvių dalyviai: Laima Gaušytė, Justas Žička, Rūta Vadapolienė, Sebastian Schaaf, Aistė Laisvė Viršulytė, Marius Lukošiūnas, Filip Bak, Dominyka Kundrotaitė, Vaiva Aglinskas, Sandra Senavaitytė, Gabrielė Šimkutė, Kotryna Šniukštaitė, Ieva Davulytė.

Kuratorius – Martynas Germanavičius

Koordinatorė – Eglė Kliučinskaitė

Organizatorius: „Sodas 2123“, Architektūros fondas, VšĮ „Galerijų savaitgalis“

Partneris – VILNIUS TECH Architektūros fakultetas

Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė

Už pagalbą įgyvendinant projektą dėkojame: „Grinda“, „Vilniaus šilumos tinklai“, „Tech City“, „PERI“, „Naresta“, „Baltcap“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.