Ministerijų miestelio projektui – 14-os architektų pasiūlymai: netrukus visus išvysime

Norą dalyvauti A. Goštauto kvartalo tarptautiniame architektūriniame-urbanistiniame konkurse išreiškė 40 dalyvių, gauta 14 darbų, praneša Turto bankas.

Darbą pradeda recenzentai ir komisija, architektūriniai pasiūlymai netrukus bus pristatyti visuomenei, geriausią projektą ketinama išrinkti iki metų pabaigos.<br>Turto banko nuotr.
Darbą pradeda recenzentai ir komisija, architektūriniai pasiūlymai netrukus bus pristatyti visuomenei, geriausią projektą ketinama išrinkti iki metų pabaigos.<br>Turto banko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-18 08:24

„Architektų susidomėjimas pranoko mūsų lūkesčius. Komisija tikrai turės iš ko pasirinkti. Užklausų tarptautinio pirkimo metu sulaukėme iš labai žinomų ir pasaulio mastų gerbiamų architektų“, – sako laikinai Turto banko vadovo pareigas einantis Turto banko Finansų departamento direktorius Ernestas Česokas.

Architektų buvo prašoma parengti pasiūlymus, kurie apimtų viso kvartalo tarp A. Goštauto ir Lukiškių gatvių sutvarkymą, numatytų galimos naujos statybos sprendinius vietoje griaunamų mažos vertės statinių.

Teritorijoje jau esantiems statiniams ir daliai naujos statybos ketinama skelbti atskirus projektavimo konkursus, kurių sprendiniai turės derėti su architektūrinio konkurso nugalėtojo pasiūlyta vizija.

Kartu su sąlygomis architektams buvo pateiktos apibendrintos vilniečių ir ministerijų darbuotojų apklausos, kūrybinių dirbtuvių rezultatai.

„Norime, kad ši kvartalo konversija taptų pavyzdžiu ir kokybiniu šuoliu viešajame sektoriuje, tiek savo išvaizda, tiek išplanavimu, tiek tvarumu. Atviri pirmi aukštai visuomenei, gyvybė po darbo valandų yra tai, ko iki šiol itin trūko viešiesiems pastatams“, – sako E.Česokas.

Konkurse pateikiami projektai yra anoniminiai, o geriausią projektą išrinks komisija, kurioje dominuos žinomi Lietuvos architektai. 35 proc. vertinamojo balo sudarys urbanistikos/architektūros/kraštovaizdžio kokybė, 30 proc. funkcionalumas ir planavimas, 20 proc. teks tvarumo aspektui ir 15 proc. projektavimo kainai.

Bendras prizinis konkurso fondas siekia 110 tūkst. eurų.

Turto bankas primena, kad Ministerijų miestelis vystomas etapais, siekiant užtikrinti tvarų projekto finansavimą.

I-asis etapas šiuo metu jau įgyvendinamas – pateikti pastato A. Goštauto g. 11 projektiniai pasiūlymai. Šio pastato konversiją ketinama baigti 2025 metais. Į pirmąjį pastatą, A. Goštauto g. 11, planuojama įsikels Sveikatos apsaugos, Žemės ūkio ir Susisiekimo ministerijos.

Visą ministerijų kvartalą išvysti ketinama 2028 m. Čia įskurtų 9–10 ministerijų ir kitos biudžetinės įstaigos. Viso projekto preliminari vertė 170 mln. eurų. Projektas finansuojamas parduodant neefektyvų valstybės turtą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.