Gerus interjerus juodina tie, kas tokių neturi ir jų pavydi

Devintus metus Lietuvoje rengiamas interjero konkursas „Metų interjeras /Auksinė paletė“ sulaukia vis daugiau interjero dizainerių ir architektų dėmesio. Kaip keičiasi lietuvių namai ir požiūris į juos? Apie tai - pokalbis su konkurso organizatoriumi Vytautu Gurevičiumi.

Daugiau nuotraukų (1)

Inga Junčienė

Feb 5, 2014, 6:34 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:11 PM

- Interjero konkursas skatina lietuvius naudotis dizainerių bei architektų paslaugomis ir mes tai darome dažniau nei kitų Europos kraštų gyventojai. Ten tokios specialistų konsultacijos yra brangus malonumas, o pas mus - įkandama ir madinga paslauga. Todėl galime pasidžiaugti, kad kasmet mūsų namai gražėja, jie tampa jaukesni. Daug keliaujanti lietuvių visuomenė gyvena gana stilingai, - teigė V.Gurevičius.

- Tačiau daugelis žmonių įsitikinę, kad pirmiausia reikia turėti pinigų namui pasistatyti, o tik vėliau mąstyti apie grožį. Juk be interjero galima gyventi, o be vandens ar elektros - ne?

- Žinoma, kad visai be pinigų nieko nebus. Interjeras pradedamas kurti tik aptarus biudžetą. Svarbu suprasti, kas teiks daugiau pasitenkinimo: patogumas ir funkcionalumas ar emocija - pasirinktas namų stilius ir puošyba.

Geriausi - tvarūs ir ilgalaikiai sprendimai, kurie leidžia kaskart papildyti savo namus detalėmis ir nevirsta tik paminklu interjero autoriui. Nors daugelis kūrėjų labai norėtų įsiamžinti už svetimus pinigus. Tačiau jie neturėtų pamiršti, kad interjeras skirtas konkrečiam užsakovui.

Aš interjero kokybę vertinu pagal jo išsilaikymą rinkoje. Geriausi darbai, pavyzdžiui, restoranas „Neringa“, nesensta.

Tačiau šiandien dažnai kuriami efektingi, vadinami prabangiais, bet vienadieniai interjerai.

- Jūs - pedagogas, tačiau jau kelerius metus kuriate interjerus. Manote, kad tam nebūtinas specialus išsilavinimas?

- Kitąmet bus jau 20 metų, kai iš to valgau duoną. Pirmasis mano sukurtas interjeras - restorane ir viešbutyje Palangoje "Voveraitė, vardu Salvadoras". Pedagoginiame institute (dabar - Edukologijos universitetas) studijavau inžinerines disciplinas ir fiziką, o vaikystėje mokiausi vaikų dailės mokykloje.

Nuo 1992 metų nuolat vykstu į tarptautines baldų ir interjero parodas. Daugiau nei 20 metų vadovauju specializuotų interjero žurnalų leidyklai, kuri sukūrė "Metų interjero /Auksinės paletės" ir Dizaino savaitės tradicijas Lietuvoje.

Manau, kad tai pakankamas specialus išsilavinimas. Be to interjerus kuriu ne vienas, o su jaunų, gabių, išsilavinusių pagalbininkų komanda. Joks diplomas dar nė vieno nepadarė žvaigžde. Be nuolatinio tobulinimosi ir praktikos jis tampa bevertis.

- Skonį ir stilių juntantis žmogus gali ir pats įsirengti jaukius namus. Bet ar jis sugebėtų tinkamai, patogiai ir funkcionaliai suskirstyti savo namų erdves?

- Kaip tik funkcinis erdvės suskirstymas yra svarbiausia projekto dalis - stuburas, ant kurio užvelkamas stiliaus ir puošybos drabužis. Egzistuoja daug erdvių skirstymo principų ir taisyklių, kurias geriausiai išmano specialistai.

Žmonės, kurie moka skaityti brėžinius, galėtų erdves persitvarkyti savarankiškai, bet dar reikia žinoti daugybę ergonomikos taisyklių ir standartų, o kur dar konstrukcijų išmanymas.

- Paprastai konkursuose vertinimo komisijos geriausiais išrinkti interjerai daugeliui žmonių nėra mieli. Jie sako, kad nenorėtų tokiuose gyventi, nes jie atrodo sterilūs, be jausmo. Kodėl?

- Dėl dviejų priežasčių - pavydo ir pykčio. Juk taip lengva sumenkinus kieno nors darbą pačiam pasirodyti svarbiam, o paskui vėl patogiai įsitaisyti prie televizoriaus su alaus buteliu.

- Ar lietuviškas interjeras gali nustebint kitų šalių kūrėjus?

- Jau ne vienas lietuvių kūrinys pelnė tarptautinį pripažinimą. Pernai Rusijoje surengtame privačių ir visuomeninių interjerų konkurse "Interia Awards 2013" net dviejų pagrindinių nominacijų laurus nuskynė lietuviai.

Evelina Gumuliauskaitė ir Laurynas Žakevičius buvo apdovanoti už Vilniuje sukurtą privataus namo (iki 300 kv. metrų) interjerą, o geriausią namo (per 300 kv. metrų) interjerą sukūrė kauniečiai architektai Aidas Kalinauskas ir Vaidas Tamošiūnas.

2010 metais tame pačiame konkurse prizu už geriausią namą iki 300 kv. metrų buvo apdovanota dekoratorė Greta Motiejūnienė.

Architektų kompanijos "Arches" du darbai - individualūs namai - tarptautiniame architektūros konkurse "Archip" net dvejus metus buvo paskelbti geriausiais užsienio architektų kūriniais, o 2012 metais jų namas "Pušies šakos" šiame konkurse laimėjo pagrindinį prizą.

Žodžiu, kas gerai dirba, tas tikrai nelieka nepastebėtas.

- Galbūt daug mūsiškių architektų ir interjero dizainerių šiandien dirba svetur?

- Tokios statistikos neturiu, tačiau visi garsiausi biurai stengiasi parduoti savo idėjas visame pasaulyje. Taip ne tik garsinamas šalies vardas, bet ir eksportuojamas brangiausias turtas - kūrybiškumas.

Apie konkursą

Konkursas "Metų interjeras /Auksinė paletė ‘13" rengiamas devintą kartą. Šiais metais 94 dalyviai pateikė 84 privačius, 48 visuomeninius ir 17 biuro interjerų.

Lietuvos architektų ir dizainerių per metus sukurtus ir nufotografuotus interjerus virtualiojoje erdvėje vertins tarptautinė komisija. Šiemet joje - 7 architektai, 2 dizaineriai ir fotografas iš skirtingų šalių.

Komisijos nariai matys tik interjerų nuotraukas, kurios bus su numeriais. Darbų autoriai nebus nurodyti.

Konkurse bus trys pagrindinės nominacijos - geriausias privataus buto ar namo, geriausias visuomeninis (kavinės, baro, laisvalaikio centro ar parduotuvės) ir geriausias biuro interjeras.

Konkurso partnerio portalo www.lrytas.lt lankytojai jau nuo vasario 10 iki kovo 1 dienos galės balsuoti ir išrinkti "Tautos interjerą". ˙

Norite pirmi sužinoti apie naujus „Būsto“ straipsnius? Sekite mūsų „Facebook“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.