Lietuviai jau išmoko pamoką: menas tinka bet kuriame interjere

Lietuviai mielai perka tapybos, keramikos, grafikos, tekstilės bei kitokio stiliaus kūrinius savo namams papuošti.

„Domus galerijoje“ surengta penktoji Lietuvos menininkų paroda-vernisažas „Menas namams“. Jau per parodos atidarymą, balandžio 21 d. vakarą, buvo parduota daugiau kaip 20 meno kūrinių.<br>D.Umbraso nuotr.
„Domus galerijoje“ surengta penktoji Lietuvos menininkų paroda-vernisažas „Menas namams“. Jau per parodos atidarymą, balandžio 21 d. vakarą, buvo parduota daugiau kaip 20 meno kūrinių.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Apr 22, 2015, 5:37 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 4:35 AM

Tai parodė „Domus galerijoje“ surengta penktoji Lietuvos menininkų paroda-vernisažas „Menas namams“. Jau per parodos atidarymą, balandžio 21 d. vakarą, buvo parduota daugiau kaip 20 meno kūrinių.

Parodoje eksponuojami rinktiniai, profesionalų darbai. Juos įsigiję žmonės gali būti tikri – šie kūriniai yra išties vertingi ir nepadarys gėdos jokiam būstui.

Sukurti, o ne pagaminti

Viena iš parodos „Menas namams“ organizatorių, menotyrininkė Ramutė Rachlevičiūtė teigė, kad parodoje eksponuojami kūriniai yra išties sukurti, o ne tiesiog pagaminti.

„Rinkome tokius kūrinius, kad jie būtų profesionalūs. Net ir pradedantys menininkai, kurių darbai čia eksponuojami, turi perspektyvą. Tai svarbu, nes būna, kad meno pasaulyje žmogus sudalyvauja, tarsi nubrėžia punktyrą, o po to dingsta“, – pastebėjo R.Rachlevičiūtė.

Parodoje yra skirtingos stilistikos kūrinių, tad galima rasti meno, derančio prie įvairaus interjero.

„Parodoje eksponuojami ir kelių mūsų šiuolaikinę virtualią epochą atspindinčių autorių kūriniai, pavyzdžiui, tapytojo Andriaus Miežio arba fotografo Beno Navanglausko. Jų darbai dera su visa internetine kultūra ir labai tinka jaunimui“, – pastebėjo menotyrininkė.

Menas neturi būti dėmė interjere

Ieškantiems įdomesnės namų puošmenos parodos kuratorė siūlė atkreipti dėmesį ir į tekstilininkės Jūratės Kazakevičiūtės sukurtas siurrealistines lėlės. Vienos yra nedidelės, pakabinamos ant sienos, kitos – pasodinamos ant sofos ar minkštasuolio.

Taip pat parodoje galima įsigyti ir tradiciniam skoniui priimtinesnių neoklasicistine stilistika atliktų kūrinių.

Besidairantiems meno kūrinio savo namams R.Rachlevičiūtė patarė žiūrėti, kad jis būtų ne tik dėmė ar kažkoks ornamentas, bet ir trauktų akį, norėtųsi į jį pasižiūrėti dar ir dar kartą.

Jeigu tenka rinktis daugiau kūrinių interjerui, gali praversti ir dizainerio ar architekto patarimai.

Net 800 meno kūrinių

Paroda „Menas namams“ organizuojama penktus metus iš eilės. Šiemet joje dalyvavo per 90 menininkų iš visos Lietuvos, kurie pristatė 800 grafikos, skulptūros, dekoratyvinės dailės, keramikos, juvelyrikos, tekstilės, tautodailės ir meninės fotografijos darbų.

Parodoje pristatyti grafikių Lidos Dubauskienės, Birutės Zokaitytės, Eglės Kuckaitės, Tatjanos Diščenko, Neringos Strazdės, tapytojų Aleksandro Vozbino, Ingridos Kučinskaitės, Nojaus Petrausko, Danieliaus Rusio, Onutės Juškienės, skulptorių Gedimino Endriekaus, Vidmanto Jackevičiaus, fotografų Dalios Mikonytės, Aušros Barysienės, Tomo Ivanausko bei kitų menininkų kūriniai.

Kai kurie darbai išeksponuoti ne tik „Domus galerijos“ koridoriuje, bet ir salonuose. Taigi būsimi pirkėjai gali aiškiai pamatyti, kaip jie atrodo ir išryškėja interjere.

Lietuviai mielai perka parodos „Menas namams“ kūrinius. Vien pernai per visą parodos laikotarpį jų parduota apie 70 iš eksponuotų 600. Nors paprastai meno kūrinius perka vidutines ir aukštesnes pajamas gaunantys žmonės, kai kurie darbai, pavyzdžiui, grafikos, įperkami ir mažiau uždirbantiems žmonėms.

Šiųmetė paroda yra ypatinga, nes kiekvieno joje parduoto kūrinio 10 procentų sumos bus skiriama Vytauto Kernagio fondo organizuojamam onkologinėmis ligomis sergančių vaikų kūrybiniam projektui „Gėrio menas“.

Už šiuos pinigus ketinama išleisti sergančių vaikų sukurtų pasakų knygą, kuriai iliustracijas nupiešė ne tik vaikai, bet ir dailininkė keramikė Nomeda Marčėnaitė, kurios darbai taip pat pristatyti parodoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.