Įrengtas mažiausias butas Lietuvoje – 12 kv. metrų ploto

12 kvadratinių metrų bute kuo puikiausiai tilpo virtuvės komplektas, dvigulė lova, ten įrengta vonia, vietos atsirado netgi skalbimo mašinai. Toks butukas neseniai buvo įrengtas buvusios gamyklos „Elfa“ patalpose Vilniuje.

Virtuvėje į akis krinta per visą 4 m aukščio sieną išdėliotos žaismingos ryškiai geltonos spalvos spintelės, pereinančios į rūbų zoną prieškambaryje.<br>T.Bauro nuotr.
Virtuvėje į akis krinta per visą 4 m aukščio sieną išdėliotos žaismingos ryškiai geltonos spalvos spintelės, pereinančios į rūbų zoną prieškambaryje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

May 1, 2015, 10:55 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 7:14 AM

Jį įrengę dizaineriai Nauris Kalinauskas ir Dalia Mauricaitė-Kalinauskienė siekia įrodyti, kad kad įmanoma patogiai gyventi net ir tokioje mažoje erdvėje. O projekto „Radio Lofts“ plėtotojai, siūlantys pirkti butus šiose patalpose turi ir dar mažesnių būstų. Kai kurių jų plotas siekia vos apie 10 kvadratinių metrų. Miniatiūriniai loftai

Projektas „Radio lofts“ plėtojamas Kauno gatvėje, pirmosios Lietuvoje radioelektronikos gamyklos „Electric“ vietoje, kurioje vėliau veikė elektrotechnikos gamyklos „Elfa“.

Dabar buvęs gamyklos pastatas yra rekonstruotas, išlaikant autentišką jo dvasią, ir perdarytas į nedideles loftų erdves.

Pirmasis pastato aukštas skirtas komercinėms ir biurų patalpoms, o likusiuose trijuose aukštuose įrengta per šimtas nedidelių būstų, kurių mažiausi nesiekia nė 11 kv. m, o didžiausi yra vos 40 kv. m ploto.

Nors butai maži, apie jų kainas to pasakyti neišeina. N.Kalinauskas sakė, jog pernai vienas iš mažiausių loftų buvo parduotas už maždaug 50 tūkst. litų (apie 14,5 tūkst. eurų). Didesnių nei 30 kv.m loftų kainos šiuo metu yra per 31, 85 tūkst. eurų (daugiau kaip 110 tūkst. litų).

Rinkosi ne dušą, bet vonią

Dizainerių šeimos įrengtas 12 kv. m ploto butas yra mažiausias, kurį jiems yra tekę įrengti.

Butą dizaineriai suskirstė į tris atskiras funkcines zonas: vonios kambarį, svetainę su virtuve ir miegamojo erdvę antresolėje.

Vonios kambaryje tilpo ne tik mažesnis nei įprasta klozetas, bet ir vonia su dušo funkcija.

„Dabar visi kažkodėl labiau pamėgo dušą. Bet mes pagalvojome, kodėl neturėti vonios? Vonia parinkta siauresnių gabaritų, todėl ji yra daug kompaktiškesnė negu dušo kabina ir labiau tiko tokioje mažoje erdvėje“, – aiškino N.Kalinauskas.

Virtuvėje į akis krinta per visą 4 m aukščio sieną išdėliotos žaismingos ryškiai geltonos spalvos spintelės, pereinančios į rūbų zoną prieškambaryje.

Spintelėse pakanka vietos ne tik indams, maistui, bet ir įvairiems daiktams laikyti. Į virtuvinį komplektą integruota ir visa būtina buitinė technika.

Virtuvė sujungta su svetainės erdve, kurioje stovi valgomojo stalas, kėdė bei žalsvas paaukštintas minkštasuolis. Dizaineriai tyčia rinkosi kėdės aukščio minkštasuolį, kad ant jo sėdint būtų patogu naudotis ir valgomojo stalu.

Nei baldas, nei siena

Svetainės lentynėlės kartu atlieka ir sienos su vonia bei erdvę taupančių „lokio pėdos“ formos laiptų. vedančių į antrąjį aukštą funkciją. Po šiomis lentynėlėmis paslėpta ir nedidelė iš vonios kambario pasiekiama skalbimo mašina su džiovykle.

Taupant vietą nuspręsta bute nedaryti statybinių pertvarų, o visą lofto konstrukciją – tiek vonios sienas, tiek laiptus, tiek antresolę, ant kurios stovi 1,40 m pločio dvigulė lova bei miegamojo kambario spintelės, gaminti iš žymiai plonesnės faneros.

Kadangi tokia konstrukcija – nei baldas, nei siena, buvo sunku rasti, kas ją pagamintų. Baldininkai teigė, kad jie baldų, kurie kartu būtų ir siena, ir laiptai, negamina, o statybininkai stebėjosi, kaip galima sieną gaminti iš faneros.

Išmanusis elektrinis šildymas

Lofte, kaip ir visame pastate, įrengtas elektrinis šildymas. Pastatą įrenginėjusių rangovų paskaičiavimu, jokia kita šildymo sistema tokiame nedideliame būste neatsipirktų.

Siekiant sumažinti šildymo išlaidas buvo sumontuota minimali protingo namo sistema. Vienintelis buto radiatorius gali būti valdomas – įjungiamas, išjungiamas ar užprogramuojamas, kad mažiau šildytų, kol nieko nėra namuose, – išmaniuoju telefonu.

Kiek kainuoja lofto įrengimas?

Įreingti tokio dydžio loftą su visais statybiniais darbais ir buitine technika, anot N.Kalinausko, kainuotų nuo 6 tūkst. eurų. Vidutiniškai panašaus dydžio būstą įrengti kainuoja apie 8-9 tūkstančius eurų.

Įrengiant loftus didžiausią kainos dalį, pasak dizainerio, sudaro buitinė technika, be kurios, norint gyventi patogiai, neįsiversi.

Nebrangus pirmasis būstas

Nors ir neįtikėtinai maži, projekto „Radio Lofts“ loftai sulaukė nemažo klientų susidomėjimo – nemažai jų jau yra išpirkta.

Šie nedideli ir sąlyginai nebrangūs loftai visų pirma yra orientuoti į pirmojo būsto ieškantį jaunimą, pavyzdžiui, į Vilnių atvykusius studijuoti studentus.

Kadangi loftai įrengti gana patogioje vietoje – netoli stoties ir oro uosto, jie perkami ir kaip tarnybiniai butai, skirti laikinai į Vilnių atvykstantiems įvairių įmonių darbuotojams apsistoti.

Taip pat tokie loftai domina norinčius turėti patogias atskiras kūrybines ar darbo erdves.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.