Tamsūs vakarai gali tapti šviesesni, pakanka visai nedaug: pateikė sąrašą

Pasak interjero ekspertės, ilgais rudens vakarais norint vieną ar kitą namų erdvę paversti jaukesne, pakanka visai nedaug. Vienas iš būdų iš esmės pakeisti kambarį be didelių išlaidų yra apšvietimas. Įvairius jo sprendimus – nuo neryškaus, vos pastebimo iki efektingo – vienu jungiklio spustelėjimu galima pritaikyti bet kurioje erdvėje. Nesvarbu, kokius pokyčius planuosite: grindinio ar kabamojo šviestuvo, galite rasti variantų, nereikalausiančių didelių investicijų ir prisidėsiančių prie geresnės savijautos bei saugumo namuose.

Šventinis-dekoratyvinis apšvietimas.
Šventinis-dekoratyvinis apšvietimas.
Šventinis-dekoratyvinis apšvietimas.
Šventinis-dekoratyvinis apšvietimas.
Funkcinis apšvietimas.
Funkcinis apšvietimas.
Dekoratyvinis-funkcinis virtuvės apšvietimas.
Dekoratyvinis-funkcinis virtuvės apšvietimas.
Funkcinis apšvietimas.
Funkcinis apšvietimas.
Dekoratyvinis ir funkcinis apšvietimas.
Dekoratyvinis ir funkcinis apšvietimas.
Bendrinis ir funkcinis apšvietimas.
Bendrinis ir funkcinis apšvietimas.
Bendrinis ir dekoratyvinis apšvietimas.
Bendrinis ir dekoratyvinis apšvietimas.
Dekoratyvinis apšvietimas.
Dekoratyvinis apšvietimas.
Dekoratyvinis apšvietimas.
Dekoratyvinis apšvietimas.
Dekoratyvinis apšvietimas.
Dekoratyvinis apšvietimas.
Apšvietimas LED juosta.
Apšvietimas LED juosta.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Nov 10, 2023, 3:00 PM, atnaujinta Nov 10, 2023, 3:28 PM

IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė vardija skirtingus namų apšvietimo tipus: tinkamai suderinus bendrąjį, funkcinį bei dekoratyvinį apšvietimą, šaltą kambarį galima paversti itin jaukia pašnekesių erdve. Interjero dizainerė drąsina eksperimentuoti su šviesomis ir priduria, kad yra daugybė būdų įnešti pokyčių namuose, o tamsiuoju periodu dažnai pakanka tiesiog sukeisti vietomis turimus šviestuvus. Pravartu pagalvoti ir apie tikslą, kurį norite pasiekti naudodami skirtingus apšvietimo sprendimus.

„Funkcinis apšvietimas padės dirbant namuose – gaminant maistą ar darbuojantis kompiuteriu. Dekoratyvinis ar akcentinis apšvietimas sušvelnins skirtingų šviestuvų skleidžiamos šviesos kontrastus ir padės sukurti jaukią, intymią aplinką. Jei gyvenate nedidelėje erdvėje, kad kambarys atrodytų didesnis, galite apsvarstyti ir kitokį apšvietimo variantą, pavyzdžiui, sudarytą iš keleto mažesnių, po visą kambarį išdėstytų šviestuvų“, – sako interjero dizainerė.

Darbinis apšvietimas – sveikatai ir saugumui

Namuose yra kelios zonos, kuriose dėl patogumo, saugumo ir sveikatos reikia darbinio apšvietimo – prisiminkite virtuvės stalviršį, stalinį šviestuvą darbo ar vaikų kambaryje.

„Mūsų namų vizitai rodo, kad Lietuvos gyventojai nėra linkę išnaudoti visų namų apšvietimo galimybių. Tinkamas funkcinis apšvietimas tiesiogiai susijęs su tuo, kaip naudojame patalpą: šviestuvas virš stalviršio palengvina maisto ruošimą, o reguliuojamas stalinis šviestuvas leidžia nukreipti šviesą būtent ten, kur jos reikia. Jei svarstote, kaip apšvietimu sukurti daugiau jaukumo, pabandykite įrengti LED juostą po spintelėmis virš stalviršio arba spintelių viršuje. Ji apšvies stalviršį, tad viską geriau matysite ruošdami maistą. Juostą pritvirtinus spintelės viršuje, toks sprendimas erdvei pridės gylio ir aukščio bei gyvybės viršutinei kambario daliai, o baldų kraštams suteiks švytėjimo“, – sako IKEA interjero dizainerė.

Ji priduria, kad balduose integruotas arba papildomai lanksčiomis LED juostomis sukurtas apšvietimas yra tarsi funkcinio ir dekoratyvinio apšvietimo derinys. Jis praverčia ieškant daiktų ar norint išryškinti dekoro detales, be to, kuria šiltą ir jaukią atmosferą kambaryje.

Jauki aplinka naudojant švelnią šviesą skleidžiančius šviestuvus

E.Nemanė pastebi, kad daugelis iš mūsų yra linkę rinktis vieną kambario šviestuvą – lubinį. Tačiau naudojant tik tokį apšvietimo būdą, dažniausiai ne tik nepakanka šviesos užsiimti mėgstama veikla, bet ir gali trūkti jaukumo, kurio taip norisi ilgais rudens vakarais.

„Skandinavijos šalių gyventojai bene geriausiai supranta, kaip namuose sukurti jaukumą. Jie vietoj lubinių šviestuvų įvairiuose namų kampeliuose įrengia nedidelių grindinių, stalinių ar dekoratyvinių šviestuvų derinius. Apšvietimo sprendimai, skleidžiantys šiltą šviesą, gali padėti sukurti jaukesnę ir šiltesnę aplinką tamsiausiu metų laiku“, – pataria interjero dizainerė, pridurdama, kad renkantis šviestuvus galima žaisti ir jų aukščiais, taip sukuriant intymesnę aplinką.

Pasak E.Nemanė dalijasi pavyzdžiais: grindinis šviestuvas gali paversti svetainės kampą ar fotelį jaukiu skaitymo kampeliu, o svečiai, norėdami pabendrauti, ims burtis prie žemai kabančiu šviestuvu apšviesto stalo. Jei turite idėją dėl papildomo apšvietimo, bet netoliese nėra kištukinių lizdų arba norite papuošti kambario kampą nenaudodami elektros energijos, puikus šviesos šaltinis – baterijomis veikiantys belaidžiai šviestuvai. Jų kainos prasideda nuo kelių eurų.

Norėdami vienoje ar kitoje kambario dalyje įrengti dekoratyvinį apšvietimą, galite naudoti reguliuojamo šviesos ryškumo šviestuvus, taip bus patogiau lengvai keisti šviesos intensyvumą. Tai galima pritaikyti visose namų erdvėse, pavyzdžiui, baigus gaminti maistą virtuvėje prigesinta šviesa padės sukurti ramesnę aplinką vakarienei prie stalo arba poilsiui. Virš valgomojo stalo pakabintas šviestuvas taip pat sukurs patrauklią aplinką, kurioje bus malonu būti“, – sako ji.

E.Nemanė taip pat primena apie šviesos spalvinę temperatūrą, kuri matuojama kelvinais. Jei miegamajame norite šiltos šviesos, rinkitės nuo 2 700 iki 3 000 K šviesos šaltinius. Šviesa nuo 3 100 K yra šaltesnė ir labiau tinka kitoms patalpoms, pavyzdžiui, vonios kambariui, virtuvei ar biurui.

Energiją taupantis šventinis apšvietimas

Artėjant šventiniam laikotarpiui daugelis iš mūsų prisimena žvakes. Interjero dizainerė atkreipia dėmesį, kad LED žvakės gali būti saugesnis pasirinkimas, jei namuose yra vaikų ar augintinių. Joms naudojant įkraunamas baterijas sumažinsite atliekų kiekį.

Šventiniu laikotarpiu E.Nemanė taip pat skatina naudoti ir derinti įvairias LED lempučių girliandas. „Pakabinkite girliandų ant lango, aplink namų interjero aksesuarus arba patieskite jas ant šventinio stalo. Švelnus lempučių švytėjimas tikrai sukurs magišką jausmą“, – teigia interjero dizainerė.

Ji priduria, prie jaukumo prisideda ir ant palangės padėtas stalinis ar ant lango pakabintas dekoratyvinis šviestuvas, skleidžiantis jaukią šviesą. Ikoninio žvaigždės formos šviestuvo gaubto STRÅLA kaina prasideda vos nuo 3,99 Eur.

Norint pasirinkti elektros energiją taupančius sprendimus, šviestuvams rekomenduojama rinktis LED lemputės. Jos tarnauja ilgiau ir suvartoja kur kas mažiau elektros už kaitinamąsias lemputes. Standartinė 250 liumenų LED lemputė, veikdama visą parą, per mėnesį suvartos vos 1,31 kWh elektros ir jums tekainuos keliasdešimt euro centų, priklausomai nuo pasirinkto tiekėjo tarifų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.