Čiužiniai, lovos ir lovų grotelės: kaip pasirinkti tinkamai?

Mūsų miego kokybę veikia daug veiksnių, bet vienas svarbiausių – ant ko miegame. Miegoti negalime gerai, kai čiužinys nepatogus, lova per siaura ar nuotaiką sugadina per greitai sulūžusios lovos grotelės. Mes miegame ant kelių „sluoksnių“, tarpusavyje susijusių ir darančių įtaką miego kokybei. Taigi, kaip pasirinkti, kad ilgam būtų užtikrintas geras miegas?

Pasirinkti sau tinkamą čiužinį yra bene svarbiausia, nes jis daro didelę įtaką mūsų sveikatai.<br>lonas.lt nuotr.
Pasirinkti sau tinkamą čiužinį yra bene svarbiausia, nes jis daro didelę įtaką mūsų sveikatai.<br>lonas.lt nuotr.
Pasirinkti sau tinkamą čiužinį yra bene svarbiausia, nes jis daro didelę įtaką mūsų sveikatai.<br>lonas.lt nuotr.
Pasirinkti sau tinkamą čiužinį yra bene svarbiausia, nes jis daro didelę įtaką mūsų sveikatai.<br>lonas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 20, 2023, 4:00 PM, atnaujinta Dec 22, 2023, 9:59 AM

Geras čiužinys – koks jis?

Pasirinkti sau tinkamą čiužinį yra bene svarbiausia, nes jis daro didelę įtaką mūsų sveikatai. Išsimiegoję ant jums patogaus ir nepatogaus čiužinio, pajustumėte didelį skirtumą. Tik reikia žinoti, koks yra tas tobulas čiužinys, priklauso nuo kiekvieno individualių pojūčių ir poreikių. Čiužinių yra įvairių, o jie skirstomi ne pagal vieną kriterijų, o vieni svarbiausių ir pirmiausiai pajuntamų yra kietumas ir technologija.

„Pagal kietumą lovos čiužiniai paprastai skiriami į minkštus, vidutiniškai kietus ir kietus. Šis kriterijus yra labai svarbus, nes pasirinkus netinkamo kietumo čiužinį gali smarkiai suprastėti miego kokybė. Kietesni čiužiniai labiau tinkami didesnio svorio asmenims ir kenčiantiems nuo nugaros skausmų. Vidutiniškai kieti čiužiniai yra vienas populiaresnių variantų, galbūt dėl savo universalumo ir palaikomo balanso tarp kietumo ir minkštumo. Na, o minkšti čiužiniai tinkami naktį dažnai besivartantiems, nes geriau padeda atsipalaiduoti“, – pasakoja „Lonas“ direktorius.

Koks kietumas jums geriausias, lengviau nuspręsti pabandžius, todėl prieš įsigyjant naują čiužinį, būtina ant jo bent truputį pagulėti, tai paprastai leidžiama daryti parduotuvėse.

Kitas skirstymas, pagal medžiagas, taip pat svarbus. Populiariausi čiužinių tipai yra tokie: spyruokliniai, viskoelastiniai, putų poliuretano (arba porolono) ir lateksiniai. Koks jums geriausias ir patogiausias, vėlgi lems jūsų poreikiai.

Spyruokliniai čiužiniai turbūt patys žinomiausi. Tik gal ne visada žinoma, kad jų yra dviejų tipų: „Pocket“ (kišeniniai) ir „Bonell“ (klasikiniai). Koks skirtumas tarp jųdviejų? Tai kišeninių spyruoklių apvilkimas specialia medžiaga. Dėl šios priežasties jos yra ilgaamžiškesnės, geriau paskirsto žmogaus kūno svorį. Klasikiniai spyruokliniai čiužiniai yra kietesni ir trumpaamžiškesni. Apskritai spyruokliniai čiužiniai gali pasigirti gera ventiliacija, todėl jie tinkami turintiems prakaitavimo problemų.

Viskoelastiniai čiužiniai suteikia miegojimo it ant debesų jausmą. Jie sugeba idealiai prisitaikyti prie kūno formų ir reaguoja į jo skleidžiamą šilumą, todėl atitinkamai čiužinys sukietėja arba suminkštėja. Viskoelastiniai čiužiniai padeda atpalaiduoti raumenis ir sumažinti sąnarių, nugaros skausmus, kūno dalių tirpimą. Tokio tipo čiužinys nelabai tinkamas, jei nemėgstate karščio ir teikiate pirmenybę vėsesniam miegojimui.

Putų poliuretano čiužinių privalumai yra didelis elastingumas, oro laidumas ir drėgmės išgarinimas, gebėjimas gerai prisitaikyti prie kūno formų, nesukeliantis alergijų. Pirkdami tokio tipo čiužinį atkreipkite dėmesį ir į jo tankį – didesnis putų poliuretano tankis reiškia geresnę kokybę.

Lateksiniai čiužiniai yra vienas brangesnių pasirinkimų, bet kartu yra ilgaamžiškiausias, todėl nepagailėję pinigų galite išlošti. Toks čiužinys būtų puikus pasirinkimas alergiškiems žmonėms, nes lateksiniuose čiužiniuose nėra palankios terpės veistis dulkių erkutėms ir yra laidūs orui. Jie taip pat neperduoda partnerio judesių ir yra rekomenduojami didesnio svorio žmonėms.

Miegamojo karalienė – lova. Kas svarbu?

Lova – tai pagrindinis jūsų miegamojo akcentas ir greičiausiai reikalingiausias baldas. Pats svarbiausias dalykas renkantis lovą yra dydis. Miegamajame turi vyrauti proporcija ir harmonija, todėl lova, kaip kartais pasitaiko, neturėtų būti per didelė. Kad taip nenutiktų visada išsimatuokite kambarį. Nepasitikėkite sprendimu pirkti „iš akies“, nes parduotuvėse baldai atrodo mažesni nei yra.

Jei jūsų miegamasis nėra didelis, nepatariama pirkti lovų su galvūgaliais ir kojūgaliais – jie mažina erdvę. Kojūgaliai taip pat gali trukdyti aukštiems žmonėms, nes į juos bemiegant kojomis galima vis atsitrenkti ir taip trukdyti sau miegoti. Jums atsigulus turėtų likti bent 15 cm iki lovos galo. Lovos su čiužiniu pasirinkimas dažniausiai nuima dalį rūpesčių, nes jos jau yra suderintos tarpusavyje. Jei pirksite lovą ir čiužinį atskirai, tai pirkdami čiužinį atsižvelkite į vidinius lovos matmenis ir atsargiai – nesumaišykite su išoriniais!

Lovos taip pat būna žemos ir aukštos. Žemos lovos tinkamesnės vaikams, o aukštos – suaugusiems. Žemos lovos reikalauja daugiau pastangų ir nėra labai patogios išlipti ir atsistoti, ypač turint sveikatos problemų ar esant nėštumui. Šiais atvejais geriau rinktis aukštą lovą.

Vėlgi, esant erdvės trūkumo problemai, sofos-lovos arba lovos su patalynės dėžėmis yra puiki išeitis. Į sofas-lovas ir patalynės dėžes galima susidėti tiek patalynę, tiek kitus daiktus. Taip pat egzistuoja ir išorinės patalynės dėžės, kurias gali atstoti pufai. Šiuo atveju galima nušauti du zuikius vienu šūviu: galima bus išvalyti susikaupusias dulkes po lova ir užtikrinti švarų miego mikroklimatą, ir drauge turėti, kur pasidėti patalynę ir kitus daiktus, neužgriozdinant spintos.

Ne mažiau svarbios – lovos grotelės

Dar vienas labai svarbus veiksnys, kad lovos ir čiužinio draugystė būtų sklandi – lovos grotelės. Tai yra vienas iš lovos pagrindų. Dar gali būti vientisas pagrindas, kuris įprastai gaminamas iš medžio arba kartono. Lovos su tokiu pagrindu yra sunkios ir gana brangios, bet užtai tvirtos ir galinčios atlaikyti nemenką svorį.

Lovos grotelės yra pigesnės ir lengvesnės, taip pat kai kurios gali turėti reguliavimo funkciją, pavyzdžiui, jei norite galvos ar kojų atramos, galite jas tiesiog pasikelti ir atsiremti. Jei mėgstate išmanumą ir naujausias technologijas, rasite ir pakeliamas groteles su pulteliu, tik, žinoma, už tai tektų ir daugiau sumokėti. Taip pat atkreipkite dėmesį, kokį svorį gali išlaikyti lovos grotelės, ir pagal savo poreikius įvertinkite, kokio atlaikymo jums reikia. Jeigu turite vaikų, tai griežtai neleiskite šokinėti ant lovos, nes lovos grotelės kartais gali neatlaikyti ir sulūžti.

Pati dažniausia ir geriausia laikoma medžiaga, iš kurios gaminamos lovos grotelės, yra mediena. Ji leidžia kvėpuoti čiužiniui, kas yra labai svarbu, jeigu nenorite, kad įsimestų pelėsis ar čiužinys įsigertų nelabai malonių kvapų. Dar svarbus medinių grotelių privalumas – lankstumas. Tai leidžia geriau prisitaikyti prie jūsų kūno formų ir patogiau išsimiegoti. Kartais galima rasti ir metalinių grotelių, bet esant plonam čiužiniui, jos gali jaustis. Vis dėlto, dažniau siūlomos medinės grotelės, kaip turinčios daugiausia pranašumų.

Reiktų atkreipti dėmesį, kad ne ant visų lovos grotelių galima dėti bet kokio tipo čiužinius. Pavyzdžiui, spyruokliniai čiužiniai nėra tinkami reguliuojamoms lovos grotelėms (su galvūgalio arba kojūgalio pakėlimo funkcija), nes tai gali pažeisti patį čiužinį, jo konstrukciją. Dėl to, jei nenorite nemalonių staigmenų, verčiau pasiteiraukite konsultanto, ar jūsų čiužinys tiks pasirinktam lovos pagrindui.

Išvados

Patiems susikurti jaukų, patogų ir kokybišką guolį miegui, tikrai yra misija įmanoma, kai turite reikiamų žinių. Kai kalbame apie miegą, svarbi tampa kiekviena detalė, todėl nieko nereiktų praleisti pro akis ir rinktis atsakingai. Taip pat pasistenkite neskubėti, skirkite pakankamai laiko visiems pirkiniams, nes tai – jūsų investicija į sveikatą ir gyvenimo kokybę.

Straipsnį parengė lonas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.