Ne tik patogus, bet ir taupus būstas: jame energijos suvartojama dukart mažiau

Išmaniųjų namų sistemos, prisitaikydamos prie šeimininkų ritmo, gyvenimo būdo ar įpročių, užtikrina ne tik saugumą ir patogumą, ne mažiau svarbus jų privalumas – reguliuojant patalpų šildymą, vėdinimą, apšvietimą – padėti sutaupyti kuo daugiau energijos. Skaičiuojama, jog, atsižvelgiant į patalpų plotą ir energijos poreikius, išmaniosios namų sistemos jos suvartojimą leidžia sumažinti nuo 25 iki 60 proc.

Kuriantieji išmaniuosius namus gali rinktis išmaniąsias namų sistemas, geriausiai atitinkančias jų išmaniųjų namų viziją.
Kuriantieji išmaniuosius namus gali rinktis išmaniąsias namų sistemas, geriausiai atitinkančias jų išmaniųjų namų viziją.
Kuriantieji išmaniuosius namus gali rinktis išmaniąsias namų sistemas, geriausiai atitinkančias jų išmaniųjų namų viziją.
Kuriantieji išmaniuosius namus gali rinktis išmaniąsias namų sistemas, geriausiai atitinkančias jų išmaniųjų namų viziją.
Kuriantieji išmaniuosius namus gali rinktis išmaniąsias namų sistemas, geriausiai atitinkančias jų išmaniųjų namų viziją.
Kuriantieji išmaniuosius namus gali rinktis išmaniąsias namų sistemas, geriausiai atitinkančias jų išmaniųjų namų viziją.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 29, 2024, 7:00 PM

Išmaniųjų namų sistemos – energijai taupyti

Kuriantieji išmaniuosius namus gali rinktis išmaniąsias namų sistemas, geriausiai atitinkančias jų išmaniųjų namų viziją. Tiek JUNG KNX, tiek JUNG HOME išmaniųjų namų sistemos energiją padeda taupyti keliais būdais. Pirmasis – naudojant įvairią automatizaciją. Pavyzdžiui, apšvietimas aktyvuojamas tik toje patalpoje, kurioje yra žmonių, o jei buvimo nefiksuojama, automatiškai išjungiamas.

Integravus judesio ir būvio jutiklius bei automatinį šviesos intensyvumo keitimą, JUNG KNX ar JUNG HOME sistema gali sumažinti nereikalingą šviesos naudojimą. Pasitelkus judesio, būvio ir apšviestumo jutiklius, abi sistemos gali automatiškai išjungti apšvietimą tose patalpose, kuriose ji nereikalinga, arba pritemdyti dirbtinį apšvietimą, kuomet pro langus patenka daugiau saulės šviesos.

Išmaniosios sistemos taip pat leidžia nustatyti šviesos intensyvumą, atsižvelgiant į paros metą. Tai padeda sukurti jaukią atmosferą tada, kai to reikia, sykiu – sumažinti energijos sąnaudas. Skaičiuojama, jog šešėliavimo valdymas padeda sutaupyti iki 40 proc. energijos, atskirų patalpų valdymas – iki 50 proc., individualiai valdomas apšvietimas – net iki 60 proc. energijos.

Individualus patalpų temperatūros reguliavimas išmaniaisiais temperatūros reguliatoriais, kuomet, naudojantis laikmačiu, galima nustatyti, kad norima temperatūra patalpoje būtų pasiekta reikiamu laiku arba tokia, kokia komfortiška gyventojams – bene efektyviausias būdas valdyti šildymo, vėsinimo bei vėdinimo sistemas bei sutaupyti iki 60 proc. energijos.

Naudojant išmaniuosius patalpos termostatus, kiekvienoje patalpoje galima pasirinkti „Komforto“, „Taupymo“ arba „Naktinį“ režimus.

Pavyzdžiui, kai su šeima vakarosite namuose, bus įjungtas komforto režimas ir bus šilta, rytą, išvykus į darbą, įsijungs ekonominis, o naktį, miegant, kuomet sveikiau – žemesnė temperatūra, įsijungs naktinis režimas. Maža to, sistemą galima suprogramuoti taip, kad skirtingose patalpose būtų palaikoma skirtinga temperatūra. Taip pat galima sistemą patogiai valdyti nuotoliniu būdu per išmanųjį įrenginį arba stilingais jungikliais bei ekranais.

Išmanieji termostatai automatiškai taupo, užfiksavę temperatūros kritimą patalpoje, pavyzdžiui, dėl praviro lango. Pastatų automatika netgi geba suskaičiuoti, kiek žmonių yra patalpoje ir kokio mikroklimato reikia, kad visi jaustųsi komfortiškai, oras būtų tinkamos temperatūros ir pernelyg neišsausėtų.

Visiškai automatizuotos žaliuzės gali prisidėti prie labai didelio vėsinimo sąnaudų sumažinimo – padėti sutaupyti iki 40 proc. energijos. Žaliuzės užtikrina patalpų apsaugą nuo tiesioginių saulės spindulių. Jos ne tik apsaugo nuo patalpų prikaitinimo, bet ir nuo akinimo. Kartais natūralų apšvietimą gali atspindėti į lubas ir taip taupyti energiją, naudojamą apšvietimui.

Dar vienas būdas – energijos sąnaudų stebėjimas. Abi sistemos leidžia tiesiog telefono programėlėje pastebėti, kur ir kada sunaudojama daugiausia energijos, tuomet koreguoti savo įpročius.

Paskutinė galimybė – „vampyrinio“ energijos suvartojimo apribojimas, kai išjungiami įrenginiai, veikiantys budėjimo režimu. Išmaniųjų namų sistema juos atpažįsta ir visiškai išjungia – taip galima sutaupyti 5–10 proc. elektros energijos.

Svarbu pasiruošti iš anksto

Kurią sistemą pasirinkti savo namams priklauso nuo to, ko iš jos tikimasi. JUNG KNX sistema yra pažangesnė, pasitelkus ją galima įgyvendinti net labai sudėtingus išmaniųjų namų automatizavimo scenarijus. Ją suplanuoti būtina iš anksto, geriausia – rengiant namo projektą.

JUNG HOME sistema – paprastesnė, jai nebūtina speciali instaliacija, todėl ji geriau tiks jau įrengtuose arba tuose namuose, kurių šeimininkai nenori daug investuoti į namų išmanumą ir jiems pakanka tik bazinių funkcijų.

„KNX – tarptautinis pastatų automatizavimo standartas, apimantis įvairias funkcijas: apšvietimo, šildymo, vėdinimo valdymas ir kt. Išmanieji namai valdomi skirtingas namo funkcijas išskaidant per daugybę smulkių valdymo blokų, kurie susijungia į vientisą KNX išmaniojo namo sistemą ir veikia sinergijos principu. Taip užtikrinama, kad skirtingos pastato funkcijos tarpusavyje „susikalbėtų“. Pavyzdžiui, jei atidaromas langas, šildymas tą akimirką automatiškai išsijungia, ir taip taupoma šilumos energija“, – paaiškino jungiklių ir protingųjų namų sistemų centro „JUNG Vilnius“ produkto vadybininkas Vaidotas Bijūnas.

KNX sistema namuose palaiko skirtingas temperatūras pagal gyventojų iš anksto pasirinktus prioritetus bei užtikrina skirtingų funkcijų, tokių kaip šildymas, vėdinimas, oro drėgmės palaikymas, tarpusavio sinergiją.

Jei ketinama įdiegti JUNG KNX išmaniųjų namų sistemą – labai svarbus kruopštus elektros instaliacijos planavimas. Visas detales: kur bus laidai, elektros skydai, lizdai, jungikliai, termostatai, apšvietimo reguliatoriai, automatinių užuolaidų pavaros ir kiti įrenginiai, būtina numatyti iš anksto. Projektuoti ir programuoti šią sistemą gali tik sertifikuoti KNX specialistai, tad priimti sprendimą įsirengti tokią išmaniojo namo sistemą patariama vos tik pradėjus projektuoti namą.

Paprastesnis būdas gyventi išmaniau

Vis labiau populiarėjančiai išmanesnių namų sistemai JUNG HOME pakanka klasikinės elektros instaliacijos. Sistemos įrangą galima įdiegti jau užbaigus apdailos darbus, tą galima daryti palaipsniui – tiesiog pakeičiant įprastus instaliacijos elementus į JUNG HOME.

JUNG HOME išmanesnių namų sistema leidžia kurti įvairius scenarijus, pritaikytus prie namų šeimininkų gyvenimo būdo. Pavyzdžiui, grįžus namo, sistema automatiškai pakels patalpų temperatūrą, įjungs foninį apšvietimą ir atitrauks užuolaidas. Visa tai veikia būtent tada, kai jums to reikia – taip taupoma energija.

Įvairius scenarijus galima aktyvuoti tiek fizinio mygtuko paspaudimu, tiek JUNG HOME programėlėje telefone ar balso komandomis per virtualų asistentą.

Sistema leidžia mobiliojoje programėlėje stebėti įvairių prietaisų energijos suvartojimą realiuoju laiku, taip pat atpažinti daugiausia energijos naudojančią įrangą bei atitinkamai koreguoti savo įpročius. Pavyzdžiui, jei sistema parodo, kad tam tikras elektros prietaisas sunaudoja itin daug energijos, galbūt, verta jį pakeisti naujesniu ir daugiau energijos nešvaistyti.

„Elektros energijos taupymas pasitelkus išmaniąsias technologijas – naudingas sprendimas ne tik aplinkai, bet ir piniginei. Jas pritaikius prie gyvenimo būdo ir teisingai naudojant, galima net keliasdešimt procentų sumažinti energijos suvartojimą, sykiu paskatinti tvaresnį gyvenimo būdą“, – komentavo V.Bijūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.