Pardavėjai įspėja: butų pasiūla tirpsta, jų kainos gali kilti

Jei dairotės naujo buto, nekilnojamojo turto vystytojai tik Vilniuje jums gali pasiūlyti -  2500 butų. Panašiai tiek jų buvo likusių butų pardavėjų kišenėje pernai metų pabaigoje. Iš pirmo žvilgsnio pasiūla atrodo ne tokia jau ir menka. Tačiau nekilnojamojo turto rinkos stebėtojai aiškina, jog tai anaiptol ne tiesa. Negana to, tokie skaičiai sudaro prielaidas augti naujų butų kainoms.

2013-aisiais sostinėje parduota apie 2300 butų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
2013-aisiais sostinėje parduota apie 2300 butų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Feb 10, 2014, 3:45 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:02 PM

Pernai nekilnojamojo turto plėtotojai Vilniuje pardavė 60 proc. daugiau naujų butų nei prieš metus.

Pagal pardavimus populiariausi projektai buvo Pilaitėje ir Pašilaičiuose: 15 proc. Vilniaus pirkėjų įsigijo naujos statybos butus Pilaitėje, 11 proc. – Pašilaičiuose. Trečioje vietoje pagal parduotų butų skaičių – Naujamiestis, toliau rikiuojasi Žirmūnai ir Antakalnis. Tokie nekilnojamojo turto plėtotojos „Eikos“ duomenys.

Jos plėtros projektų vadovas Tomas Žiaugra pastebi, kad 2013-ieji išsiskyrė rekordine butų pasiūla naujuose projektuose – to nebūta nuo 2008 metų. Pirkėjams buvo pasiūlyta 2700 naujos statybos butų, o 2012 metais – apie 2200.

Neparduotų butų mąžta

„Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis skaičiuoja: kadangi dalies naujų projektų statybų pabaiga buvo nukelta į 2014 m., tai šiais metais Vilniaus rinkai turėtų būti pasiūlyta virš 2200 naujų butų. „Ober-Haus“ duomenimis, tai būsianti gausiausia naujų butų pasiūla per pastaruosius šešerius metus, tačiau vis tiek 2-3 kartus mažesnė, palyginti su 2006-2008-aisiais.

Arnoldas Antanavičius, „Inreal valdymo“ konsultacijų ir analizės departamento vadovas, lygindamas 2013-ųjų pabaigą su 2012 m. galu mato, jog pernai Vilniuje neparduotų naujų butų skaičius sumažėjo 5,6 proc. – iki 2620 butų.

Jei pernai sostinėje parduota apie 2300 butų, tai 2014 m. šis skaičius, „Inreal valdymas“ atstovų prognozėmis, pasieks 3500 butų.

„Formuojasi nepakankamos pasiūlos rinka. Naujų butų pasiūlos augimas sustojo ir net pradėjo mažėti“, - vertindamas skaičius sakė pašnekovas.

Pasak jo, natūralu, kad rinkoje yra tam tikras skaičius neparduotų butų. Tačiau tai nereiškia, kad pirkėjų dėmesio nesulaukia tie patys butai. Pavyzdžiui, prieš metus pradėtas projektas baigiamas išparduoti, o rinkai pasiūlomas naujas.

Nepaisant neišpirktų butų likučio, A.Antanavičius kalba apie tai, jog Vilniuje butų nebespėjama statyti tiek, kad pasiūla nemažėtų.

„Galime priartėti prie 2006-ųjų situacijos, kai būstų paklausa viršijo pasiūlą“, - svarstė „Inreal valdymas“ atstovas.

Kils keliais procentais

Kad taip gali nutikti, rodo sausio duomenys: pirmąjį šių metų mėnesį nekilnojamojo turto vystytojai pardavė daugiau nei 300 butų, kai tuo metu pernai pardavimai buvo triskart menkesni. Be to, įprasta, kad sausio rodikliai metų suvestinėje būna vieni prasčiausių.

Kadangi naujų butų paklausa Vilniuje vejasi pasiūlą, ketinantiems pirkti būstą reikia turėti omenyje, kad jo kainos šoktels aukštyn. „Inreal“ prognozuoja 6-8 proc. augimą, kuris prisidės prie 4-6 proc., fiksuotų pernai metais naujų butų rinkoje.

Šiuo metu ekonominės klasės buto vidutinė kvadratinio metro kaina siekia 4240 litų. Būtent ekonominė klasė labiausiai domino tuos, kurie pernai įsigijo būstą sostinėje.

Norite pirmi sužinoti apie naujus „Būsto“ straipsnius? Sekite mūsų „Facebook“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.