Įkalinimo įstaigos keliauja iš Vilniaus centro

Naujuose Vilniaus tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose kalės iki 1620 suimtųjų ir nuteistųjų ir jie bus įkurdinti toli nuo miesto centro. Tokie yra Vyriausybės planai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 15, 2014, 1:13 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 9:41 PM

Pagal Vyriausybės patvirtintą naująją Laisvės atėmimo vietų modernizavimo programą Teisingumo ministerija parengė teisės aktų projektus, leisiančius pradėti statyti Vilniaus pakraštyje naują tardymo izoliatorių-pataisos namus. Ten bus perkelti Lukiškių tardymo izoliatoriuje laikomi suimtieji ir Vilniaus pataisos namų nuteistieji.

Siūloma naują laisvės atėmimo įstaigą statyti bendradarbiaujant viešajam ir privačiam sektoriams. Bendra tokio 25-erių metų trukmės projekto vertė galėtų siektų iki 998 mln. litų, todėl jo įgyvendinimui teks gauti Seimo sutikimą. O kai toks bus gautas, Kalėjimų departamentas skelbs konkursą dėl privataus partnerio atrankos. Planuojama, kad naujuose Vilniaus tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose galės kalėti iki 1620 suimtųjų ir nuteistųjų.

Bendrovė, laimėjusi viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės konkursą, turės atlikti naujos įkalinimo įstaigos projektavimo, statybos bei įrengimo darbus.

Pradėjus veikti naujai įkalinimo įstaigai, privatus sektorius dar 22 metus prižiūrės šį pastatą, teiks maitinimo ir skalbimo paslaugas suimtiesiems ir nuteistiesiems, rūpinsis elektroninių ir ryšių priemonių priežiūra ir aptarnavimu, nuteistųjų socialinėmis programomis, laisvalaikiu ir užimtumu.

Už šias paslaugas privačiam investuotojui valstybė 22 metus kasmet turės mokėti po maždaug 45,4 mln. litų partnerystės mokesčio, o pasibaigus projekto įgyvendinimui, visa privačiomis lėšomis sukurta infrastruktūra taps valstybės nuosavybe.

Naujoje įkalinimo įstaigoje bus ne tik sukurtos tarptautinius standartus atitinkančios įkalintųjų laikymo sąlygos, bet, įdiegus modernias įstaigos apsaugos priemones ir nuteistuosius apgyvendinus kamerose, pagerės įstaigos personalo ir visuomenės saugumas bei darbuotojų darbo sąlygos.

Prieš 100 metų statytas Lukiškių tardymo-izoliatorius kalėjimas šiuo metu yra avarinės būklės, dėl prastų įkalinimo sąlygų sulaukiama daug tarptautinių organizacijų kritikos, nemažai šioje įstaigoje kalėjusių asmenų yra prisiteisę neturtinės žalos atlyginimą (vien 2013 metais - 180 tūkst. litų) iš Lietuvos valstybės už jų netinkamomis sąlygomis laikymą minėtoje įstaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.