Garsaus buto, kuriame registuoti 4042 žmonės, ateitis miglota

Teismas prieš metus savivaldybei uždraudė registruoti gyventojus adresu Gedimino pr. 24–40, bet iki šiol šiame bute gyvenamąją vietą deklaravę per 4 tūkstančius asmenų. Bet jie dar neišbraukiami.

Savivaldybė butą Gedimino prospekte jau daugiau nei trejus metus laiko tuščią, nes jis netinkamas gyventi.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Savivaldybė butą Gedimino prospekte jau daugiau nei trejus metus laiko tuščią, nes jis netinkamas gyventi.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Oct 13, 2014, 11:15 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 2:20 PM

Garsiajame bute, dėl kurio ietis laužė savivaldybė ir įvairių pakopų teismai, iki šiol gyvenamąją vietą deklaravę 4042 žmonės, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas praėjusių metų spalio 7-ąją paskelbė nutartį, kurioje rašoma, kad savivaldybės taryba, nustačiusi gyvenamosios vietos deklaravimo adresu Gedimino pr. 24-40 tvarką, viršijo savo kompetenciją.

Teismas konstatavo, kad savivaldybės tarybos administracinis aktas prieštarauja įstatymų nuostatoms, tad jis pripažintas neteisėtu ir negaliojančiu.

Prabėgo metai, bet savivaldybė tebetvirtina, kad 4 tūkst. asmenų iš Gedimino prospekto buto išsiregistruoti neprivalo. Esą jie gali tuo adresu deklaruoti gyvenamąją vietą tol, kol jos nesugalvos pakeisti. Visi deklaravusieji gyvenamąją vietą Gedimino pr. 24-40 yra įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą.

Vilnius pirmauja Lietuvoje tokių asmenų skaičiumi. Jų yra daugiau nei 20 procentų, Klaipėdoje – per 11 procentų, Kaune – 8 procentai.

Savivaldybė Vilniuje gyvenančius ar dirbančius, bet sostinėje neregistruotus žmones prieš trejus metus pradėjo raginti deklaruoti gyvenamąją vietą adresu Gedimino pr. 24-40. Tokį žingsnį ji žengė siekdama surinkti daugiau gyventojų pajamų mokesčio.

Tuo metu šis butas pagrindinėje miesto gatvėje buvo tuščias. Anot savivaldybės atstovės Sandros Trinkūnaitės-Rimkienės, Gedimino prospekto bute niekas negyvena iki šiol. Mat patalpos pripažintos netinkamomis gyventi.

Savivaldybė buto kol kas neketina atsisakyti, tačiau tolesnių sprendimų taip pat nėra priėmusi.

Buto langai seni, mediniai ir kiauri, tačiau prasidėjus šildymo sezonui tuščias butas bus šildomas.

Maža to. Buto adresą kaip savo buveinę nurodo bent kelios įvairias paslaugas teikiančios ir kosmetika prekiaujančios bendrovės.

Paklausta, ar savivaldybė turi apie tai informacijos, S.Trinkūnaitė-Rimkienė tikino, kad šis adresas nebuvo skirtas įmonių buveinėms registruoti.

Kad kai kurie verslininkai nurodo šį adresą kaip įmonės, savivaldybė informacijos neturi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.