Lietuvą šventėms papuošė kelių drąsių vyrų kompanija

Turbūt ne kartą svarstėte, kaip ir kas gi papuošia daugiaaukščius pastatus šventinėmis girliandomis. Iš tiesų pastatų fasadai šventėms pradedami ruošti jau nuo spalio. Taigi du mėnesius iki pat Kalėdų aukštalipiams tenka nemažai, bet smagaus darbo.

Kai aukštalipis G. Žuolys telefonu kalbėjosi su lrytas.lt, kaip tik tuo metu jis šventinėmis girliandomis puošė Vilniaus savivaldybės pastatą.<br>D.Umbraso nuotr.
Kai aukštalipis G. Žuolys telefonu kalbėjosi su lrytas.lt, kaip tik tuo metu jis šventinėmis girliandomis puošė Vilniaus savivaldybės pastatą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

2014-12-25 10:54, atnaujinta 2018-01-18 07:47

Kai aukštalipis Gediminas Žuolys telefonu kalbėjosi su lrytas.lt, kaip tik tuo metu jis šventinėmis girliandomis puošė Vilniaus savivaldybės pastatą. Mūsų pokalbio metu bendrovės „Alp Servisas“ vadovas darbavosi ties 19 aukštu.

„Visi aukšti Vilniaus pastatai, ant kurių dabar kas nors blykčioja, šviečia, užkabintos kokios nors girliandos, yra papuošti mūsų. Jau spindi savivaldybės, TEO, verslo trikampio pastatai. Tiesa, televizijos bokštą puošiame ne mes. Tai daro aukštalipiai“, – pasakojo G.Žuolys.

Jo vadovaujami aštuoni vyrai puošia ne tik Vilniaus, bet ir kitų miestų visuomeninių pastatų, viešbučių bei prekybos centrų fasadus.

Kartais aukštalipiai puošia ir gyvenamuosius daugiabučius namus. Paprastai juos papuošti užsako patys gyventojai.

O prieš kelerius metus skirtinguose Lietuvos miestuose šventinėmis švieselėmis kai kurie daugiabučiai buvo puošiami ir bendrovės TEO užsakymu. Taip buvo apdovanoti namai, kurių dauguma gyventojų naudojosi šviesolaidiniu internetu.

Šiemet nebuvo nė vieno užsakymo papuošti gyvenamąjį namą. Nepaisant to, darbo aukštalipiams šventiniu laikotarpiu netrūksta. Jie vos spėja puošti prekybos centrus, biurų ar administracinius pastatus. Pernai aukštalipiai padėjo statyti ir vieną iš Vilniaus miesto eglių.

„Jau daug metų pastatus puošiame šventėms. Matyt, neblogai tai darome, nes turime pastovius užsakovus, kurie kiekvienais metais prašo pagelbėti“, – džiaugėsi G.Žuolys. Jiems tenka puošti ne tik labai aukštus pastatus, bet ir tokius, kurių aukštis – vos 10 metrų.

Tokiems pastatams papuošti naudojamos ilgos kopėčios. Dažnai su kopėčiomis ką nors uždėti ar nuimti yra pigiau, greičiau ir patogiau.

Aukštalipiams pasitaiko ir užsakymų papuošti ne tik pastatus. Kartais į jų prašo pastatyti Kalėdines dekoracijas miestelių aikštėse.

G.Žuolys pastebėjo, kad kone kasmet šventinė pastatų puošyba kažkiek keičiasi.

Šiemet labai daug pastatų bus papuošti naujai.

Girliandos ant pastatų kabinamos įvairiai: daug kas kabo ant trosų, kai kas tvirtinasi ant fasado.

Įvairius pastatus aukštalipiai pradeda puošti jau spalio pirmoje pusėje.

„Šventinės fasadų puošybos darbai pradedami prieš du mėnesius iki Kalėdų. Tų papuošimų paprastai dar niekas iš anksto nemato, nes jie būna išjungti, nors jau sukabinėti. Vėliau mes važinėjame ir įjungiame girliandas. Tada aplinkiniai nustemba: kaip greitai pastatai pasipuošė“, – šyptelėjo pašnekovas.

Ne švenčių metu aukštalipiai vykdo įvairius kitokius darbus: montuoja, dažo metalo konstrukcijas, atlieka fasadų įrengimo, priežiūros ir remonto darbus, keičia arba sandarina stiklo paketus, kabina reklamą ir panašiai.

Darbo netrūksta visus metus, bet laikotarpis iki didžiųjų metų švenčių aukštalipiams būna labiausiai įtemptas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.