Statybininkų šventėje – ir nerimo gaidos

Šiandien prasidėjo didžiausia Baltijos šalyse tarptautinė statybų ir remonto paroda „Resta“. Atidaryme dalyvavęs aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas teigė, kad statybų sektorius yra vienas pagrindinių valstybės ekonomikos ramsčių ir smagu matyti, kad ši pramonė atsigauna, o statybininko profesija lieka viena svarbiausių šalyje.

Šiuo metu statybų verslu Lietuvoje užsiima 5 tūkst. įmonių, sektoriuje dirba apie 87 tūkst. žmonių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiuo metu statybų verslu Lietuvoje užsiima 5 tūkst. įmonių, sektoriuje dirba apie 87 tūkst. žmonių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt ir LRT laida „Ryto garsai“

Apr 22, 2015, 2:07 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 4:58 AM

Tačiau Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas duodamas interviu Lietuvos radijui nuogąstavo dėl geopolitinės šalies padėties , kuri kelia nerimą visiems statybininkams.

„Šiandien daug statybininkų grįžta iš NVS šalių, nes gerokai krito valiutos kursas ir todėl ten labai sumažėjo darbų. Parvykę namo jie pasakoja ,įspūdžius, kuriuos patyrė valstybėse, kur statybos stoja –  Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje. Todėl statybininkai nerimauja“.

Šiuo metu statybų verslu Lietuvoje užsiima 5 tūkst. įmonių, sektoriuje dirba apie 87 tūkst. žmonių.

Tačiau statybų situacija smarkiai skiriasi šalies regionuose – mažuosiuose miestuose statybos beveik nevyksta, statybos leidimų daugiausia išduodama Vilniuje. Įdomu tai, kad sostinėje daugiausia statoma prekybos paskirties statinių bei biurų pastatų, tuo tarpu Kaune – pramoninės paskirties statinių, o Klaipėdoje – vienbučių gyvenamųjų namų.

Pernai statybos leidimai buvo išduoti daugiau kaip 13 tūkst. ypatingų statinių .

Ar užtenka Lietuvoje statybininkų, juk daugybė jų, kad išgyventų, uždarbiauja kitose valstybėse?

„Ūkio ministerijos Bankroto departamento statistika skelbia,kad per pastaruosius dvidešimt metų daugiausia bankrutavo statybinio profilio įmonių, o per krizinį laikotarpį daugiausia emigravo statybininkų. Todėl šiandien trūksta sąžiningų, atsakingų ir technologinėmis naujovėmis besidominčių statybininkų.

Šios profesijos įvaizdį vis dar gadina neišmanantys savo darbą žmonės, kurie statybų aikštelėse atsiranda praradę kitus darbus“, – sakė D.Gedvilas ir pridūrė, jog asociacijoje svarstoma, kad vertėtų statybininkus atestuoti. Kvalifikuoti darbininkai pakeistų statybų vadovų požiūrį į save, jų amatas būtų tinkamai įvertintas, o darbas deramai atlygintas.

„Šiandien būtina galvoti kaip dar likusius gerus statybininkus išlaikyti Lietuvoje, todėl negalime mažinti statybos apimčių „, – sakė statybininkų asociacijos prezidentas.

Balandžio 22-25 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO parodoje „Resta“ lankytojų laukia 545 dalyviai iš 13 pasaulio šalių, kurie kviečia susipažinti su augančio miesto tendencijomis, statybų ir remonto, nekilnojamojo turto, „protingų namų“, statybinės technikos ir technologijų, aplinkos projektavimo ir įrengimo naujienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.