Senosios stotelių stoginės: verta ne tik pamatyti

Savivaldybės skelbtą konkursą mieste įrengti 450 stoginių dar pernai pavasarį laimėjo bendrovė „Reklamos arka“, tačiau ji negalėjo pradėti darbų.

Miesto pakraščiuose galima aptikti stoginių, pagamintų iš medžio ir metalo. Kai kurias jų būtų galima atnaujinti ir pritaikyti keleivių poreikiams, dalį jų tikrai teks nugriauti.<br>P.Mantauto nuotr.
Miesto pakraščiuose galima aptikti stoginių, pagamintų iš medžio ir metalo. Kai kurias jų būtų galima atnaujinti ir pritaikyti keleivių poreikiams, dalį jų tikrai teks nugriauti.<br>P.Mantauto nuotr.
Drobės stotelės stoginei gali būti beveik pusšimtis metų.
Drobės stotelės stoginei gali būti beveik pusšimtis metų.
Pasatatyti stoginę iš blokų paprasta, tačiau miesto ji tikrai nepuošia.
Pasatatyti stoginę iš blokų paprasta, tačiau miesto ji tikrai nepuošia.
Prie „Kauno baldų“ įmonės Drobės gatvėje stovinti stoginė buvo įrengta prieškario metais.
Prie „Kauno baldų“ įmonės Drobės gatvėje stovinti stoginė buvo įrengta prieškario metais.
Daugiau nuotraukų (6)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Aug 2, 2015, 2:06 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 7:44 AM

Bendrovė „JCDecaux“ konkurso rezultatus apskundė teismui ir nurodė, kad jo reikalavimuose nebuvo mažiausiai 7 sąlygų, kurios atsirado savivaldybės sudarytoje sutartyje su „Reklamos arka“.

Viena reikšmingiausių minėtų lengvatų – sprendimas atleisti „Reklamos arką“ nuo vietinės rinkliavos už išorinę reklamą ant stoginių.

Kol vyko teisiniai ginčai, stoginių savininkai dalį jų nukėlė, todėl keleiviai atsidūrė po atviru dangumi.

Teismo procesą pavyko baigti tik šiemet, o jo laimėtoja galima vadinti Kauno savivaldybę.

Konkurso rezultatų teismas nepanaikino, tačiau nurodė šiek tiek pataisyti sutartį su „Reklamos arka“.

Dokumentą parašais ketinama patvirtinti artimiausiu metu, o per 5 mėnesius turėtų būti įrengtos 339 naujos stoginės.

Per artimiausius 3 metus „Reklamos arka“ privalės įrengti dar 111 stoginių ir jas prižiūrės 20 metų.

Smarkiai klysta manantieji, kad visos autobusų ir troleibusų keleiviams skirtos stoginės Kaune yra vienodos ir nykios.

Pasižvalgius miesto pakraščiuose galima aptikti neįtikėtinų formų statinių. Ar jie bus nugriauti statant naujas užuovėjas keleiviams?

Pasibaigus sutarties terminui pernai savininkai nukėlė dalį stotelių stoginių ir šis darbas pernelyg neužtruko.

Kur kas daugiau pastangų prireiktų nugriauti prieš 30–40 metų iškilusias stogines, kurių statybai naudotos plytos, betono blokai, rąstai. Kai kurių statinių vaizdas nekelia susižavėjimo.

Seniausia stoginė Kaune pastatyta mažiausiai prieš 75 metus, tačiau dėl jos įsiplieskė konfliktas tarp miesto savivaldybės ir netoliese esančio namo savininkų.

Griovėjų neskuba siųsti

Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjo pavaduotojo Tado Metelionio skaičiavimais, mieste galima aptikti apie 30 neįprastų konstrukcijų stoginių. Kai kurios jų pastatytos prieš 30–40 metų.

„Tikslaus amžiaus pasakyti neįmanoma, nes daugeliu atvejų dokumentuose nėra išlikę duomenų“, – kalbėjo savivaldybės atstovas.

Dauguma tokių stoginių stovi atokiose Kauno vietose, kur nėra didelio keleivių srauto.

Kai pro stogą pradeda skverbtis vanduo ar krinta tinkas, stoginės remontuojamos, tačiau griauti jų neskubama. T.Metelionis mano, kad tai bus padaryta per kelerius artimiausius metus statant naujas stogines.

Kitokia – nebūtinai prasta

Dalis sovietiniais metais statytų betono stoginių nedera su šiuolaikiško miesto architektūra, tačiau yra ir gerų pavyzdžių.

Kleboniškio prieigose esančioje Vandentiekio stotelėje galima išvysti metalinę grybo formos stoginę. Ji stovi prie pat miško. „Nuvalius rūdis, nudažius detales ir sutvarkius aplinką toks statinys tikrai negadintų vaizdo“, – tikino netoliese sutikta vietos gyventoja.

Puikiai dera ir stoginė šalia K.Griniaus sanatorijos stotelės, kuri labiau primena pavėsinę miško apsuptyje. Ji pagaminta visai neseniai.

Turbūt seniausia stoginė Kaune stovi Drobės gatvėje, ties „Kauno baldų“ įmone. T.Metelionis mano, kad tikėtina jos statybos data – maždaug 1920-ieji, tačiau vėliau stoginė galėjo būti rekonstruota ir pirminio vaizdo neliko.

Niekaip nepavyksta susitarti

Dėl šios stoginės miesto valdžia įsivėlė į ginčus su netoliese esančio namo šeimininkais ir sutarimo nepavyksta rasti jau daugiau kaip trejus metus. Pastato savininkė Vytautė Arbačiauskienė norėtų patvirtinti teritorijos detalųjį planą, tačiau stoginė pakliūva į jos nuomojamą žemės sklypą.

„Siūliau savivaldybei pirkti stoginę arba bent jau išsinuomoti, tačiau gavau neigiamą atsakymą“, – kalbėjo V.Arbačiauskienė. Ji net buvo sutikusi padovanoti statinį mainais už detaliojo plano patvirtinimą.

Pasak kaunietės, buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas pažadėjo išspręsti šį nesusipratimą, tačiau ankstesnės kadencijos miesto taryba reikiamų sprendimų nepriėmė.

V.Arbačiauskienė tikino norinti išsipirkti žemės sklypą aplink pastatą ir pakeisti paskirtį iš komercinės į namų valdą, nes dabar vien nekilnojamojo turto mokesčio kasmet sumoka maždaug po 290 eurų, nors jokia komercinė veikla šioje vietoje nevykdoma. Be to, namų valdos žemę išpirkti iš valstybės kainuotų 4 kartus pigiau.

Kaunietė mano, kad jai priskirtame žemės sklype esanti stoginė išties gali būti viena seniausių mieste, mat 1940 metais rengtame namo plane ji jau pažymėta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.