Naujieji metai daugiabučio lifte? Tai įmanoma!

Naujųjų metų naktį atvykę į svečius Kaune galite nustebti, kad daugiabutyje neveikia liftas. Pasirodo, to pageidauja patys gyventojai. O liftų darbą prižiūrinčios dispečerės vidurnaktį sulaukia ir visiškai netikėtų įsilinksminusių miestiečių prašymų, rašo „Lietuvos rytas“.

Vieno Rasytės gatvės daugiabučio namo gyventojai Naujųjų metų naktį patys trumpam prašo išjungti liftą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vieno Rasytės gatvės daugiabučio namo gyventojai Naujųjų metų naktį patys trumpam prašo išjungti liftą.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Kauno liftų“ dispečerinės darbuotoja D.Lisinienė Naujųjų metų naktį iš kauniečių sulaukia ir padėkų už pagalbą, ir prašymų pristatyti kebabą.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Kauno liftų“ dispečerinės darbuotoja D.Lisinienė Naujųjų metų naktį iš kauniečių sulaukia ir padėkų už pagalbą, ir prašymų pristatyti kebabą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naujųjų metų naktį budi sustiprintos „Kauno liftų“ darbuotojų komandos – dispečerės ir avarinės tarnybos mechanikai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naujųjų metų naktį budi sustiprintos „Kauno liftų“ darbuotojų komandos – dispečerės ir avarinės tarnybos mechanikai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Dec 31, 2015, 6:18 PM, atnaujinta Sep 26, 2017, 11:00 AM

Naujųjų metų naktį kai kurios bendrovės „Kauno liftai“ tarnybos neturi laiko švęsti.

Darbuotojai teigė, kad ši naktis jiems visada būna viena labiausiai įtemptų. Jei kur nors netikėtai užstringa liftas su žmonėmis, dispečeriams tenka išklausyti ne tik priekaištų, bet ir įvairių pageidavimų, o kartais ir linksmų pokštų.

Naujuosius metus sutikti lifte galimybių turi ne tik tie gyventojai, kurių namuose įrengti keltuvai yra itin seni. Pernai liftininkams ir kitoms tarnybos teko gelbėti būrį žmonių iš palyginti naujo Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikos keltuvo.

Stebi visus Kauno liftus

Kaune liftai įrengti daugiau kaip 1 tūkstantyje daugiabučių. Visi jie sujungti su dviem mieste esančiomis „Kauno liftų“ dispečerinėmis. Šios veikia Šilainiuose, Rasytės gatvėje, ir Eigulių mikrorajone, Pakraščio gatvėje.

Kaunietė Daiva Lisinienė „Kauno liftų“ dispečere dirba 10 metų. Per tą laiką jai du kartus teko Naujuosius metus sutikti darbo vietoje.

Moteris pasakojo, kad į darbą dispečerinėje ateina gruodžio 31-osios 7 valandą ryto ir darbo vietą palieka tik sausio 1-osios 7 valandą.

„Savo pulte matau visų liftų veiklą, taip pat žmonės su manimi gali susisiekti pasinaudoję liftuose esančia įranga. Užtenka paspausti mygtuką, ir galiu su jais bendrauti.

Įtempčiausias metas būna nuo 22 iki 4 valandos ryto, kai žmonės vyksta į svečius ar miestą ir grįžta namo“, – pasakojo D.Lisinienė.

Įsiminė 2015-ųjų sutiktuvės

Praėjusių Naujųjų metų naktį „Kauno liftų“ mechanikai vaduoti iš įstrigusių liftų kauniečių vyko du kartus.

Vienas incidentas įvyko Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčios lifte netrukus po vidurnakčio.

„Į jį sulipo per daug žmonių. Kažkuris atsirėmė į lifto duris, ir šis sustojo. Kol liftų meistrai ir kitos gebėjimo tarnybos vyko į Žaliakalnį, kur yra bažnyčia, su žmonėmis reikėjo bendrauti, nuraminti, nes kai kuriems iš baimės darėsi silpna“, – prisiminė D.Lisinienė.

Fejerverkų pamatyti nepavyko

Kita jaunų žmonių kompanija per praėjusius Naujuosius metus užstrigo vieno Partizanų gatvės daugiabučio lifte.

Dispečerė pasakojo, kad iš pokalbio su užstrigėliais suprato, jog kompanija prieš vidurnaktį keliavo žemyn norėdama pažiūrėti lauke šaudomų fejerverkų.

„Dalis jaunų žmonių lipo laiptais. Kiti važiavo liftu. Jis sustojo. Jaunuoliai susisiekė su manimi, paprašė pagalbos. Kol į įvykio vietą vyko meistrai, girdėjau, kaip lifte buvusios merginos šaukė laiptais lipusiems vaikinams ir prašė papasakoti, ar jie mato gražių fejerverkų“, – prisiminė D.Lisinienė.

Kai jauni žmonės buvo išvaduoti iš lifto, jie dėkojo dispečerei už palaikymą, už sparčiai suteiktą pagalbą ir linkėjo gerų Naujųjų.

Rengia šokius, prašo kebabų

Daugelį liftų gedimų galima pašalinti ir be meistrų pagalbos. Tai iš dispečerinės ir atlieka jos darbuotojos.

Neretai liftai naujametę naktį sustoja dėl netinkamo pačių keleivių elgesio.

„Mes turime galimybę girdėti, kas vyksta liftuose. Įsilinksminę kauniečiai juose šoka, šokinėja, net susistumdo. Dėl to įrenginiai ir užstringa“, – pasakojo D.Lisinienė.

Moteris, dirbdama dispečerinėje, išgirsta ir įvairių gyventojų pageidavimų.

Būna, kad įkaušę jaunuoliai paspaudę mygtuką lifte prašo pristatyti jiems kebabų. Kiti, užsikrėtę šventine nuotaika, tiesiog nori pasveikinti dispečerę su Naujaisiais.

Tenka guosti vienišus žmones

„Liūdniausi ir pikčiausi yra vieniši žmonės. Paspaudę lifte esantį mygtuką ir išgirdę dispečerės balsą, jie ima dejuoti, kad brangiai moka už name esantį liftą.

Vėliau kalba pakrypsta apie kitas kainas, apie sunkų jų gyvenimą, apie blogą valdžią. Žmonės yra vieniši, ypač naujametę naktį, ir apie savo bėdas nori papasakoti bent jau mums“, – pasakojo D.Lisinienė.

Tokių pokalbių metu dispečerei tenka būti tarsi psichologei, mokėti paguosti žmonės.

Kai liftai įstringa ilgesniam laikui, reikia mokėti žmones ir nuraminti.

„Ypač neramu būna, kai žmonės kenčia nuo mažų patalpų baimės.

Jie sutrinka, juos apima panika, dusulys. Tada tenka sukaupti visas jėgas, kalbėtis su gyventojai, kad šie bent kiek nurimtų, kol sulauks meistrų“, – sakė dispečerė.

Po darbo skuba miegoti

D.Lisinienė, kai jai tenka dirbti naujametinę naktį, metų sandūros nepasitinka nei su gėrimo taure, nei kokiu nors skanėstu ar įžiebusi šventinę ugnelę.

Netoli jos darbo vietos yra mokyklos stadionas, kur gyventojai vidurnaktį renkasi leisti fejerverkų, tad moteris viena akimi pro langą mato šias šventines šviesas ir tuo džiaugiasi.

„Tuo metu ir skambučių būna daugiausia. O po visą parą trukusio budėjimo 7 valandą ryto skubu namo miegoti“, – sakė D.Lisinienė.

Būna itin budrių gyventojų

Kartais liftų dispečerei darbą palengvina patys kauniečiai. Naujametę naktį ji sulaukia skambučių iš daugiabučių bendrijų pirmininkų ar tiesiog gyventojų. Jie prašo liftus trumpam išjungti.

„Yra labai rūpestingų daugiabučių gyventojų atstovų. Jiems rūpi, kad liftai kuo mažiau gestų ir nebūtų suniokoti.

Todėl kai išgirsta, jog kažkuriame bute vyksta nežabotos linksmybės, prašo kuriam laikui liftą išjungti, kad įrenginys nenukentėtų nuo per daug įkaušusių kauniečių“, – pasakojo D.Lisinienė.

Kai kurių daugiabučių gyventojai jau ne vienus metus tradiciškai prašo liftus išjungti likus 15 minučių iki metų sandūros, ir vėl įjungti po gero pusvalandžio.

Tradiciją kaimynai palaikė

Likus 15 minučių iki Naujųjų metų vidurnakčio du liftai neveikia ir viename Šilainiuose esančios Rasytės gatvės name. Nors dvylikaaukštį administruoja daugiabučius prižiūrinti įmonė, liftų išjungimu pasirūpina patys gyventojai.

„Jau esame pripratę, kad vidurnaktį pasinaudoti liftais nepavyks, todėl reikia nusileisti žemyn ne prieš pat vidurnaktį. Likus 10 – 15 minučių iki 24 valandos liftai nebeveikia. Jie vėl ima kilti ir leistis praėjus 15 minučių po vidurnakčio“, – pasakojo namo gyventojas Dainius Rugevičius.

Vyras sakė, kad taip yra nusprendę patys žmonės, kurie baiminasi, kad 30 metų tarnaujantis liftas netyčia neužstrigtų ir Naujųjų nereikėtų sutikti ankštoje patalpoje.

Naujų liftų neišjungia

Dėl gyventojų saugumo šventinę naktį liftai išjungiami ir viename Kovo 11-osios gatvės name.

Viena šio namo gyventojų Rolanda Valickienė sakė, kad dvylikaaukštis namas statytas 1986 metais, ir liftas jame veikia taip pat jau 30 metų.

„Kadangi yra buvę atvejų, kad žmonės jame įstrigo, dėl visa ko liftus prižiūrinčios įmonės prašome per Naujųjų sutikimą trumpam juos atjungti.

Dauguma gyventojų to nė nepastebi, nes fejerverkų vaizdais mėgaujasi pro daugiaaukščio langus. Priekaištų dėl to iš gyventojų nėra tekę girdėti“, – sakė namo atstovė.

Naujesnių namų bendrijų pirmininkai sakė liftų išjungti neprašantys.

Buvęs Ašmenos 1-osios gatvės 10-ojo daugiabučio namo savininkų bendrijos pirmininkas Audrius Šimonis pasakojo, kad namas pastatytas 2007 metais.

Tada buvo įrengti ir iki šiol patikimai tarnaujantys liftai. Todėl minties juos išjungti nėra kilę.

Daugiabučių savininkų bendrijos „Trys bokštai“, įkurtos P.Plechavičiaus gatvės 4-ajame name, pirmininkė Lina Zizienė taip pat sakė, jog daugiabučio liftai atnaujinti 2012 metais. Todėl jie veikia nepriekaištingai ir reikalo atjungti jų per bet kokias šventes nėra.

Administratorių pagalbos neprašo

Paulius Ugianskis

Daugiabučius namus administruojančios įmonės „Mano būstas“ atstovas

„Kaune administruojame 109 daugiabučius, kuriuose yra 236 liftai. Daugiausia jų – 135 – įrengta Šilainiuose ir 94 Dainavos mikrorajone. Seniausi liftai yra Dainavoje. Jiems 20–30 metų.

Iki šiol gyventojų pageidavimu atnaujinome 58 liftus.

Tačiau gyventojai niekada neprašė, kad daugiabučių administratoriai kreiptųsi į „Kauno liftus“ ir Naujųjų metų naktį kuriam laikui liftus išjungtų.“

Įstrigo Kristaus Prisikėlimo bazilikoje

Pasitinkant 2015 metus užstrigo Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikoje esantis liftas. Juo ant bažnyčios stogo pasigrožėti gražiais miesto vaizdais ir fejerverkais kėlėsi grupė kauniečių.

Ugniagesiai gelbėtojai, medikai ir „Kauno liftų“ atstovai po vidurnakčio gavo pranešimą, kad leisdamasis liftas užstrigo.

Su žmonėmis bendravę gelbėjimo tarnybų atstovai sužinojo, jog lifte buvo 16 asmenų. Tarp jų ir nėščia moteris.

Manoma, kad 10 metų veikiančiame lifte važiavo per daug kauniečių, todėl jis ir užstrigo. Žmonės patyrė baimės, tačiau išvaduotiems iš lifto medikų pagalbos neprireikė.

Gyventojai pamiršta laikytis taisyklių

Jonas Guzevičius

Bendrovės „Kauno liftai“ generalinis direktorius

„Kaune veikia 1 tūkstantis 500 liftų. Dalis jų įrengta prekybos centruose, ugdymo įstaigose, ligoninėse. Per 1 tūkstantį liftų veikia Kauno daugiabučiuose. Daugiau kaip 150 jų atnaujinti. Taip pat nauji liftai veikia neseniai statytuose daugiabučiuose.

Naujųjų metų naktį budi sustiprintos „Kauno liftų“ darbuotojų komandos – dispečerės ir avarinės tarnybos mechanikai. Kasmet budėtojai keičiasi. Jiems už darbą šventinę naktį mokamas didesnis atlyginimas.

Šventinės dienos paprastai būna ramesnės, tačiau naktį gedimų būna daugiau. Tai dažniausiai nutinka dėl kelių priežasčių. Liftų darbą sutrikdo staigi elektros srovės perkrova.

Taip pat įsilinksminę gyventojai pamiršta, kad tai sudėtingas įrenginys, kuriuo naudojantis reikia laikytis taisyklių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.