Maskvos grietinėlės namų architektūra vis dar stebina

Parengė Ona Kacėnaitė 

Maskvos srityje esama ir privačių pilių, kurios jau tikrai labai panašios į originalą – tiek išore, tiek išdėstymu.<br>S.Gunejevo nuotr.
Maskvos srityje esama ir privačių pilių, kurios jau tikrai labai panašios į originalą – tiek išore, tiek išdėstymu.<br>S.Gunejevo nuotr.
Alos Pugačiovos ir jos sutuoktinio Maksimo Galkino namai.
Alos Pugačiovos ir jos sutuoktinio Maksimo Galkino namai.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 19, 2016, 7:34 PM, atnaujinta May 21, 2017, 6:44 AM

Maskvoje namai su charakteringais viduramžių pilims būdingais elementais pradėti statyti XIX a. – tuomet tai buvo madinga.

Vienas ryškiausių šios architektūros pavyzdžių – Pamaskvės pilis Barvichoje, kuri buvo pastatyta 1885-aisiais baronienės Majendorf užsakymu. Sovietiniais laikais čia buvo įsikūrusi SSRS ministrų tarybos sanatorija „Barvicha“, o dabar pilis tapo valstybine rezidencija.

Po sovietinės epochos stalininių statinių ir vadinamųjų „chruščiovkų“ pilys grįžo į Maskvą ir jos apylinkes dešimtajame dešimtmetyje. Tuomet kuriantis Pamaskvės elitinio nekilnojamojo turto rinkai, pradėti statyti gražūs plytiniai namai, bet nevykusiai perteiktas gotikinis stilius.

Praturtėję „naujieji rusai“ iš visų jėgų stengėsi parodyti save ir savo galimybes pasauliui. Tas metas jau praeitis ir dabar tokios „pilys“ – retenybė.

Šiais laikais pamaskvėje namus, panašius į pilis, stato profesionalūs architektai ir dėl to šie statiniai dažniausiai atrodo gana harmoningai. Beje, panašiu stiliumi kartais statomos net ištisos kotedžų gyvenvietės. Bet jų nėra daug.

Maskvos srityje esama ir privačių pilių, kurios jau tikrai labai panašios į originalą – tiek išore, tiek išdėstymu. Jos stūkso gana didelėje teritorijoje, kad būtų galima įkurdinti tikro pono valdoms būdingus atributus – arklides, įvairius tiltus ir arkas, erdvų parką.

Dėl tokių statinių brangumo ir išskirtinumo jų nėra labai daug. Rusijos nekilnojamojo turto specialistų pastebėjimu, dabar tokių pilių paklausa net šiek tiek viršija pasiūlą.

Žinoma, ypač turtingi tokios architektūros gerbėjai stato nuosavas pilis privačia tvarka. Ryškus pavyzdys – statinys Ruzoje (Maskvos sritis).

Ši „pilis“, kaip ir dera, stūkso ant kalno, ją juosia siena ir turi visus šiam architektūros stiliui būdingus bruožus. Vidaus interjeras  - taip pat atitinkamas.

Būsto valdos užima keturis hektarus, čia pastatyta arklidė, stūkso nuosavas 10 hektarų miškas ir nusidriekia daugiau nei kilometro ilgio Maskvos upės krantas.

Dar neblogas pavyzdys – Rusijos scenos žvaigždės Alos Pugačiovos ir jos sutuoktinio, garsaus humoristo Maksimo Galkino „pilis“ Griazuose. Beje, pora deda didžiules pastangas, kad ši vietovė būtų pervadinta į Galkino, bet kol kas nesėkmingai.

Šis trijų tūkstančių kvadratinių metrų statinys – gotikos, romaniškojo ir Viktorijos laikų architektūros stilių derinys.

Ne tokiems įžymiems žmonėms „pilis“ stato ir architektūros dirbtuvių „Mezonprojekt“ specialistai. „Naujosios Rygos“ plento rajone esančio neogotikinio stiliaus, tūkstančio kvadratinių metrų namo užsakovai – vyresni nei 50 metų sutuoktiniai. Toks būstas jiems reikalingas gyventi ir bendrauti su draugais.

Kiek daugiau nei tūkstančio kvadratinių metrų „pilis“ parduodama Rubliovkos-Uspensko plento rajone. 75 arų miško apsuptame sklype pastatytas namas parduodamas už 15 milijonų dolerių.

Stūkso „pilis“ ir Mažajame Sarejevo (pamaskvė) kaime. 1,2 tūkst. kv. metrų namas stovi 70 arų sklype. „Pilį“ supa statiniais neužimtos teritorijos, tad jo šeimininkas gali nekliudomai apžiūrinėti savo valdas, šalia yra pušų miškas – ideali vieta pasivaikščiojimams.

Vaizdingoje gyvenvietės „Beresta“ įlankoje taip pat stovi „pilis“ – prancūziško stiliaus. Prie jos – nuosavas krantas su prieplauka valtims ir kateriams.

Trumpai tariant, „feodalai“ turi galimybių įsigyti nekilnojamojo turto Rusijos sostinės regione. Bet bėda ta, kad jį nusipirkę, jokių titulų negauna.

Parengė Ona Kacėnaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.