Statybos skaitmeninėje erdvėje – jokio vėlavimo ir klaidų

Darbų atlikimo terminai ir sąmatos – viena dažniausių nesutarimų priežasčių tarp statybų proceso dalyvių. Jų išvengti ir užtikrinti tikslumą gali padėti šiuolaikinės technologijos – tereikia statybas nuo projekto parengimo iki pastato užbaigimo organizuoti skaitmeninėje erdvėje.

Jungtinis mokslų centras Vilniuje buvo pastatytas naudojantis BIM sistema.
Jungtinis mokslų centras Vilniuje buvo pastatytas naudojantis BIM sistema.
Architektūros 3D modelyje yra patalpinta visa reikalinga informacija statyboms, kuri paprastame popieriniame variante užima virš 60 lapų/brėžinių.
Architektūros 3D modelyje yra patalpinta visa reikalinga informacija statyboms, kuri paprastame popieriniame variante užima virš 60 lapų/brėžinių.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-11-03 08:48, atnaujinta 2017-05-09 17:19

Viena didžiausių Lietuvos statybų bendrovių „Conresta“ ir hidraulinių sistemų bei komponentų lyderė Europoje „Hansa Flex Hidraulika“ pasirašė beveik 3 mln. eurų vertės sutartį dėl pastato su administracinėmis, gamybinėmis ir sandėliavimo patalpomis statybų Kaune.

Šio, kaip ir daugelio kitų bendrovės statomų objektų, techninis darbo projektas buvo pateiktas popieriuje. Dar skaičiuojant sąmatą profesionalų komandai kilo abejonių dėl kai kurių numatytų sprendimų.

Būtent todėl, laimėjusi konkursą, statybų kompanija nusprendė investuoti į ilgalaikį rezultatą ir savo lėšomis perkelti techninį darbo projektą į skaitmeninę erdvę – užsienyje jau įvertintą informacinę pastato modeliavimo programą BIM (angl. Building Information Modeling).

Esminė skaitmeninės BIM platformos nauda yra galimybė sukurti vientisą statinio modelį, kurio dėka visus jame esančius duomenis ir brėžinius susiję statybų proceso dalyviai supranta vienodai. Toks informacijos valdymas padeda išvengti nesusipratimų, klaidų ir projekto pakeitimų prasidėjus statyboms, todėl mažėja ir jų vėlavimo tikimybė.

Kitas didelis BIM privalumas – nuotolinė komunikacija, ypač aktuali, jei bendradarbiaujančios šalys yra įsikūrusios skirtinguose miestuose ar šalyse.

Dėl šių priežasčių „Conresta“ nutarė skirti daugiau laiko pasirengimo etapui ir patys inicijuoti proceso skaitmenizavimą. Daugiau nei 4000 kv. m. ploto pastato projektą iš lapų perkėlę į elektroninę erdvę, kompanijos specialistai aptiko daugybę klaidų.

Jų taisymas užtruko ilgiau nei įprastas pasiruošimas darbams, tačiau kompanija yra įsitikinusi, kad prasidėjusios statybos vyks sklandžiau ir bus įgyvendintos pagal planą. Efektyviai valdomi finansiniai ir žmogiškieji resursai, terminų paisymas ir minimalus galimų pakeitimų skaičius vykdant statybas leis sutaupyti laiko ir lėšų tiek statybų rangovui, tiek užsakovui.

„Skaitmeninė statyba – neišvengiama ateitis. Jau dabar JAV, Vakarų Europoje ir Skandinavijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose BIM yra vyraujanti projektų ruošimo technologija, kitose šalyse ji taip pat sparčiai populiarėja. Lietuvoje kol kas dar nemaža dalis statybų užsakovų kliaujasi konservatyviu popieriniu projekto variantu.

Labai tikiuosi, kad investuotojai ir nekilnojamo sektoriaus vystytojai greitu laiku įvertins BIM naudą ir pradės reikalauti, kad techniniai projektai būtų parengti skaitmeniniu formatu. Galiausiai taip jie patys sutaupys ir laiko, ir pinigų“, – įsitikinęs UAB „Conresta“ direktorius Lukas Laukaitis.

Projekto skaitmenizavimo naudą pajuto ir užsakovai. „Nors rangovui pasiūlius perkelti projektą į elektroninę erdvę nebuvome tikri dėl sprendimo būtinumo, nutarėme išbandyti skaitmeninės statybos galimybes.

Nustebome, kiek netikslumų buvo pastebėta ir išties džiaugiamės, kad jie buvo ištaisyti prieš pradedant statyti pastatą. Statybos prasideda sklandžiai ir vis stipriau tikime, kad jos bus užbaigtos suplanuotu laiku“, – pirmaisiais įspūdžiais dalinosi bendrovės „Hansa Flex Hidraulika“ vadovas Juozas Vyšniauskis.

BIM technologija optimizuoja pastatų projektavimą bei statybos procesų valdymą: didėja našumas, kokybė, mažėja statybų išlaidos, medžiagų sąnaudos. Taikant šį metodą galima maksimaliai tiksliai suplanuoti projekto sąmatas, darbų apimtis ir laiką, efektyviau valdyti resursus, dėl to statybos projekto kaina NT vystytojams ar privatiems užsakovams gali labai ženkliai sumažėti.

Tiesa, BIM taikymas reikalauja reikšmingų pokyčių kompanijų viduje: reikia ne tik išmokti naudotis programine įranga, bet ir perprasti naują darbų proceso eigą, pamokyti darbuotojus, paskirstyti atsakomybę bei pakeisti statybos procesų modeliavimo būdą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.