Palangoje – neregėtas verslininkų įžūlumas: naujakuriai nesitveria pykčiu

Įstatymų spragos leidžia reikštis fokusininkams, kurie pastatę daugiabutį namą valstybės institucijoms sėkmingai pučia miglą, kad tai – sublokuotų šešių individualių namų pastatas.

Šiuos individualių namų kvartale Palangoje atsiradusius tris daugiabučius namus įteisino pakeisti įstatymai.
Šiuos individualių namų kvartale Palangoje atsiradusius tris daugiabučius namus įteisino pakeisti įstatymai.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus, LR korespondentas

May 30, 2017, 6:49 AM, atnaujinta May 30, 2017, 3:20 PM

Palangos pakraštyje už „Vanagupės“ viešbučio esančioje M.Daujoto gatvėje trijų aukštų name butus poilsiui nusipirkę žmonės pateko į miklių verslininkų spąstus.

Apie 40 kvadratinių metrų ploto butą jau nusipirkusi šeima tik dabar suprato, kad pirko ne atskirą butą, o namo dalį, tad už vandenį, elektrą, dujas atsiskaitinės ne atskirai, o kartu su bendraturčiais.

Šeimininkų padvigubėjo

Bendrovę „Palangos vandenys“ jau atakuoja šių butų pirkėjai, kurie pageidauja įsivesti po vandens skaitiklį ir tapti atskirais vartotojais.

Tačiau šis namas buvo statomas kaip sublokuotų trijų dvibučių ir trijų vienbučių namų pastatas, todėl projekte tėra numatyti tik šeši abonentai – po vieną kiekvienam namui.

Iš tiesų šeimininkų šiame name atsirado dvigubai daugiau, nes sublokuotų namų patalpos išdalytos į 18 butų. Bendrovė „Plaušė“ čia pastatė net tris tokius daugiabučius pastatus.

Pamatę, kas pradėjo augti jiems po nosimi, aplinkiniai gyventojai nesitveria pykčiu.

„Miestas šioje vietoje yra suplanavęs individualių mažaaukščių gyvenamųjų namų kvartalą.

Statydamiesi čia namą mes manėme, kad gyvensime ramioje kurorto vietoje. Dabar netikėtai atsidūrėme kaimynystėje trijų daugiabučių namų, kuriuose per vasaras šurmuliuos daugiau nei 50 šeimų“, – pasakojo viena šio kvartalo gyventoja.

Rankas atrišo pataisa

Čia gyvenantiems palangiškiams labiausiai nesuvokiama, kaip šalia individualių namų daugiabučių statybą galėjo leisti Palangos savivaldybė.

Gavusi gyventojų skundus statybų teisėtumą tikrino Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija ir nenustatė jokio pažeidimo.

Paaiškėjo, kad aiškiai daugiabutį namą prekiautojams nekilnojamuoju turtu šioje vietoje statyti leido 2010 metais pasikeitęs Teritorijų planavimo įstatymas.

Pagal jį viename žemės sklype leidžiama statyti neribotą skaičių individualių namų. Tokioms statyboms taikomas vienintelis reikalavimas – sklype negali būti viršytas leidžiamas užstatymas.

M.Daujoto gatvėje esančiuose 15 arų ploto žemės sklypuose leidžiamas 20 proc. užstatymas. Vadinasi, 300 kvadratinių metrų plote įstatymas leido statyti ką ir kiek nori. Todėl šešis neva individualius namus sublokavę į vieną pastatą, statytojai teisės aktų nepažeidė, o savivaldybė netvirtinti tokio projekto negalėjo.

„Jeigu būtų galiojusi ankstesnė įstatymo nuostata, kuri viename sklype leido statyti tik vieną individualų namą, toks daugiabutis individualių namų kvartale nebūtų atsiradęs“, – teigė šiam projektui pritaręs Palangos savivaldybės architektas Vidmantas Danta.

Išvengia miesto kontrolės

Kai Seimas atrišo rankas nekilnojamojo turto statytojams, savivaldybėms visiškai nebeliko svertų norint suvaržyti verslininkų apetitą.

Palangos savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė pasakojo, kad iki 50 kvadratinių metrų ploto namą dabar galima statyti visiškai neprašant savivaldybės pritarimo ir net nerodant namo projekto. Jis reikalingas tik atiduodant namą vertinti Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai.

Pasirodo, statant net ir didesnį namą savivaldybei galima dumti akis. Tuomet namo projektą jau būtina suderinti su miesto valdžia ir gauti statybos leidimą.

Tačiau pradėjus statybą galima koreguoti projektą, o šiuos pataisymus pakanka parodyti tik valstybiniams statybos inspektoriams.

„Norėdami pastatų išvaizdą priderinti prie kurorto aplinkos su projektuotojais mes laužome ietis derindami pastatų fasadų medžiagiškumą ir spalvą.

Vėliau projektas keičiamas ir jame numatomas toks fasadas, koks patinka namo šeimininkui. Tokie projekto pakeitimai laikomi nereikšmingais ir jų su savivaldybe derinti nebereikia“, – apie bejėgišką padėtį aiškino V.Danta.

Apgauti M.Daujoto gatvės namų butų pirkėjai viliasi, kad jiems bus leista iš naujo suprojektuoti 18 vandens skaitiklių.

Tačiau taip keisti projekto neleidžia teisės aktai, nes tuomet projektuotojai pripažintų, kad tai – daugiabutis namas, o jų statyba šiame kvartale negalima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.