Garsus krepšinio komentatorius džiaugiasi įsikūręs ypatingoje Vilniaus vietoje

Tuo metu, kai daugybė Vilniaus senbuvių ir naujai į sostinę atvykstančių gyventojų, savo namams ieškodami jaukaus gamtos prieglobsčio, su nuosavu kiemu, gėlėmis ir kepsnine, kraustėsi į dešimtimis kilometrų nuo centro nutolusius  dar neapgyventus priemiesčius, Kalnėnai, būdami visai šalia istorinio centro, ramiai sau pūpsojo  ir juokėsi.  

 l.Kunigėlis su žmona Kotryna Kalnėnuose gyvena jau aštuonerius metus.
 l.Kunigėlis su žmona Kotryna Kalnėnuose gyvena jau aštuonerius metus.
  Šiuo metu yra baigiamas rengti „Kalnėnų sklypų”,  22 ha dydžio teritorijos infrastruktūros projektas. <br> Vystytojo vizualizacijos
  Šiuo metu yra baigiamas rengti „Kalnėnų sklypų”,  22 ha dydžio teritorijos infrastruktūros projektas. <br> Vystytojo vizualizacijos
  Šiuo metu yra baigiamas rengti „Kalnėnų sklypų”,  22 ha dydžio teritorijos infrastruktūros projektas. <br> Vystytojo vizualizacijos
  Šiuo metu yra baigiamas rengti „Kalnėnų sklypų”,  22 ha dydžio teritorijos infrastruktūros projektas. <br> Vystytojo vizualizacijos
  Šiuo metu yra baigiamas rengti „Kalnėnų sklypų”,  22 ha dydžio teritorijos infrastruktūros projektas. <br> Vystytojo vizualizacijos
  Šiuo metu yra baigiamas rengti „Kalnėnų sklypų”,  22 ha dydžio teritorijos infrastruktūros projektas. <br> Vystytojo vizualizacijos
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 1, 2017, 6:42 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 8:02 PM

Tūkstančiai gyvenimui mieste, kaip sodyboje tinkamų arų kažkodėl praslydo pro naujakurių bei verslininkų akis ir liko neapgyventi, nors sąlygos čia tokios, apie kokias, kaip rodo tyrimai, svajoja vos ne kiekvienas. Miesto bendrajame plane numatyta mažaaukštė statyba – iki 3 aukštų, užstatymo intensyvumas mažas.  

Aštunti metai Kalnėnuose gyvenantis žinomas krepšinio komentatorius Linas Kunigėlis, nors ir nėra verslininkas, irgi nesupranta, kaip tokia vieta iki šiol liko nepaliesta: „Man tai visiška mistika, kaip čia, kur iš senamiesčio gali atvažiuoti per 5 min., iki šiol plytėjo tušti laukai.

Tiesa, kai važiavau pirmą kartą, psichologiškai ir man atrodė toli, nors iš tiesų vos keli kilometrai nuo Aušros vartų.  Gal žmonės vengė oro uosto kaimynystės, jo tariamai keliamo triukšmo? Prisipažinsiu, mes irgi baiminomės, kad teks išmokti lėktuvų tvarkaraščius.

Nieko panašaus nėra. Didžioji dalis atskrenda iš kitos pusės, triukšmo aš negirdžiu, nebent per pilotų pratybas, kai suka ratus virš oro uosto. Bet tai būna labai retai”.  

Išmušė Kalnėnų valanda

Užtat tiems, kurie šiuo metu dairosi sklypo nuosavam namui, pasisekė gal net labiau, nei aklai vištai, radusiai grūdą. Plėtotojai ant nekilnojamojo turto rinkos stalo pažėrė gerą saują Kalnėnų perliukų. Šiuo metu yra baigiamas rengti „Kalnėnų sklypų”,  22 ha dydžio teritorijos infrastruktūros projektas.

Formuojamas tvarkingas 168 sklypų kvartalas, ju plotas – nuo 5 iki 12 arų. Būsimų gatvių vieta punktyru jau pažymėta sostinės žemėlapyje – Bulgarų, Rumunų, Slovėnų.... Iki vidurvasario planuojama pradėti ir per metus užbaigti infrastruktūros objektų statybą.

Bus tiesiamos gatvės, šaligatviai, įrengiamos komunikacijos – vandentiekis, nuotėkos, dujos. Kad negadintų kraštovaizdžio, virš teritorijos einanti elektros linija bus perkelta ir nutiesta po žeme. Į „Kalnėnų sklypų” inžinerinių tinklų atvedimą, kelių įrengimą ketinama investuoti apie 3,5 mln. eurų.

„Žemės sklypą gyvenamajai statybai toli gražu nepakanka paruošti tik  juridiškai, nors tokia praktika Lietuvoje buvo ir tebėra paplitusi, – sakė investicijų ir nekilnojamo turto plėtros bendrovės „RE World” direktorius Karolis Matulevičius. – Jei žmogus perka sklypą namo statybai, jis ir turi būti tam realiai pritaikytas.

Toks yra normalus, civilizuotas NT plėtros verslas, kai parduoti ne pusiau skustą, pusiau luptą pusfabrikatį, bet gerą, vartojimui paruoštą produktą. Įsigijus sklypą, o ypač mieste, nebeturėtų rūpėti, kaip pasikloti kelią, šaligatvį, kaip juos apšviesti, iš kur prisijungti vandenį, nuotėkas, dujas ir kitas komunikacijas. Jau nekalbu apie kaštus, kurie statybose, jei darbai vykdomi nesilaikant protingo eiliškumo, gali išaugti keleriopai.

Darni miesto plėtra ir prasideda nuo to, kad parduodame ne pavienius sklypus,  kurie kažkaip bus tvarkomi, bet sukuriame kvartalus, kur aiškus gatvių ir kelių tinklas, susietas su jau esamu, apgalvotas landšaftas, bendri želdiniai ir visa, kas sudaro vidinę, juntamą gyvenvietės atmosferą”.

„Kalnėnų sklypų” aro kaina su prie sklypo privesta infrsatruktūra  – nuo  5900 eurų. Statybų specialistai yra apskaičiavę, kad savarankiškai įsirengti komunikacijas kainuoja mažiausiai po 1000 eurų arui. Vien tik vandens gręžiniui ir nuotėkoms vidutiniškai tektų skirti apie 10 tūkst. eurų.

Namo su daline apdaila statybos kaina svyruoja apie 600 eurų/ kv.m. Už vidutinio, nedidelio buto kainą senamiestyje bus galima turėti nuosavą namą gamtoje, kelios minutės nuo istorinio sostinės centro.  

Kuriasi aktyvi bendruomenė

„Aš nesu tas, kuriam maniakiškai reikia senamiesčio, nors taip sutapo, kad toli nuo jo nenutolstu. Atsikėliau čia iš Šv.Stepono g. Ko man reikia? To ką turiu dabar:  ramybę, žalumą ir gerą susisiekimą,  –   toliau kalbėjomės su L.Kunigėliu. – Per patį piką ties Liepkalnio sankryža ilgiausiai esu stovėjęs 10 min. Bet kuris miesto rajonas šalia esančiais aplinkkeliais pasiekiamas lengvai ir greitai. O kai pastatė prekybos slėnį „Nordica”, nei maisto, nei kitų pirkinių į miestą net nebereikia važiuoti”.

Garsiausias Kalnėnų kaimynas – Liepkalnis, su savo kalnų slidinėjimo trasomis žiemą. Vasarą  veikia netoliese neseniai atsidaręs vandenlenčių centras „Wake Way”.

Pasak L.Kunigėlio, rajonas kažkaip natūraliai traukia jaunus, aktyvius žmones, kurie noriai bendrauja tarpusavyje. Vien per vaikus vyksta labai daug įvairiausių veiklų, bendruomenės švenčių, susitikimų, žaidimų...

Arčiau nei atrodo Vilniaus miesto bendrąjį planą rengusios SĮ „Vilniaus planas” architektė Sima Balčiūtė pasakojo, jog plėtra Kalnėnuose seniai buvo numatyta kaip prioritetinė. Tokia ir išliks naujajame plane, kuris dabar ruošiamas.

„Atlikę miesto plėtros monitoringą patys nustebome, kad Kalnėnai liko nepaliesti. Tik sodų bendrijos virto individualiais gyvenamaisiais namais. Matyt investuotojai ir pavieniai žmonės individualių namų kvartalus statėsi arčiau jau atvestų komunikacijų, kurios driekėsi Ukmergės, Sudervės, Nemenčinės, Molėtų link”, – svarstė S.Balčiūtė.  

Miesto plane yra numatyta viso Kalnėnų mikrorajono, kurio bendras plotas – 133 ha,  plėtra. Be naujų kelių ir infrastruktūros objektų numatomos žaliosios zonos. Viena jų – 3 ha parkas atsiras visai šalia „Kalnėnų sklypų”.

Miestas, bendradarbiaudamas su investuotojais, greta planuoja vaikų ugdymo įstaigas. Šiuo metu svartoma idėja įkurdinti teniso akademiją.  Susisiekimas su su bet kuria miesto dalimi taps dar patogesnis, kadangi kitais metais planuojama pradėti svarbiausio transporto mazgo – Liepkalnio sankryžos rekonstrukciją į dviejų lygių kelių sankryžą.  Vilniuje nėra kito tokio rajono individualiems namams, kuris būtų taip arti.

„Kalnėnų sklypai”  yra dvigubai arčiau Vilniaus Rotušės, nei Balsiai. Atstumas iki jų trečdaliu mažesnis nei iki Tarandės ir keliais kilometrais – nei iki Riešės. Jei lygintume su senaisiais miesto rajonais, tai Kalnėnai yra maždaug taip pat nutolę nuo Rotušės, kaip Žirmūnų galas. Tačiau įvertinus transporto srautus, kurie šioje dalyje yra daug mažesni, kvartalas pasiekiamas vos ne ranka.  

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.