Nuosavas būstas - bet kokia, kartais tesiog beprotiška, kaina

Šį sausį paskolas dalijančios finansų institucijos Rusijoje fiksavo sprogimą. Žmonės prisiėmė paskolų už 117,5 mlrd. rublių (1,7 mlrd. eurų). Tai – dusyk daugiau nei tą patį mėnesį prieš metus.

 Vienas pietinės Rusijos nedidelės vietovės gyventojas ieško pirkėjo savo inkstui, kad už gautus pinigus galėtų įsigyti pastogę. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vienas pietinės Rusijos nedidelės vietovės gyventojas ieško pirkėjo savo inkstui, kad už gautus pinigus galėtų įsigyti pastogę. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2018, 11:42 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:54 PM

Paskolų palūkanos Rusijoje dabar – pačios žemiausios nuo pat 2008-ųjų krizės. Tačiau viena – teorija, o kas kita – praktika: nedideli skaičiai popieriuose reiškia visai ką kita, kai tenka juos išskaičiuoti iš savo sąskaitos.

2016 m. Samaroje, Čeliabinske, Tiumenėje ir Novosibirske atlikta apklausa parodė, kad daugelis tų, kurie turi pasiėmę paskolą būstui, taupo patiems būtiniausiems dalykams – maistui ir aprangai.

Tokių respondentų buvo 41 proc. Samaroje ir netgi 76 proc. Tiumenės regione. Priklausomai nuo regiono 41-56 proc. apklaustųjų nebesilankė kavinėse ir restoranuose, laisvalaikiui skirtuose renginiuose, nebekeliavo. Kad paskola niekaip nepakeitė jų įpročių, pasisakė 12-9 proc. žmonių.

Tačiau tai – niekis, palyginti su kai kuriomis istorijomis, kuo baigiasi nepamatuotas sprendimas skolintis būstui.

Grikiai su rūgpieniu

Sankt Peterburge gyvenanti Veronika kas mėnesį oficialiai uždirba 70 tūkst. rublių (1018 eurų), dar 15-20 tūkst. rublių (218-290 eurų) susirenka iš papildomų darbų. Per mėnesį iš gaunamų pajamų ji 50 tūkst. rublių (727 eurus) atseikėja paskolai, nors pagal sutartį pakaktų ir 20 tūkst. rublių (290 eurų). Tačiau moteris nori greičiau išbristi iš skolų.

„Jau pripratau taupyti: iš pradžių trejus metus taupiau pirmajam įnašui ir remontui. Surinkau milijoną, pasiėmusi paskolą 15-ai metų nusipirkau naujos statybos butą. Jei ir toliau seksis per mėnesį grąžinti ne 20, o 50 tūkst. rublių, su banku atsiskaitysiu triskart greičiau“, – viliasi Veronika.

Ji džiaugiasi, kad turi galimybę prisidurti prie oficialios algos. To pakanka komunaliniams mokesčiams ir patiems pigiausiems maisto produktams. Tačiau iš pradžių valgiusi kaip studentė – makaronus ir lydytus sūrelius, netruko pajusti, kad tai – ne į naudą sveikatai. Tuomet moteris mėnesiui susidarė dietą: grikiai, rūgpienis, morka, obuolys. Keturis kilogramus jau numetusi Veronika svarsto taip maitintis dar mėnesį kitą, tačiau dairosi ir daugiau papildomų darbų – penkerius metus vien grikiais nesimaitinsi.

Maskvos srityje gyvenantys Nina ir Maksimas paskolą būstui tikisi išsimokėti per 10 metų. „Mūsų šeimos biudžetas – 130 tūkst. rublių (1890 eurų). Iš esmės per mėnesį paskolai skiriant 45 tūkst. rublių (654 eurus), rimtų problemų nekyla“, – kalbėjo pora.

1,5 metų pragyvenę pas Maksimo tėvus, dabar ji jau įsikėlė į savus namus. Dar taupydami pirmajam įnašui jie atsisakė pomėgio per pietus pasimėgauti vynu. Būna, kad jo paskanauja savaitgaliais, tačiau išlaidos tam – kur kas mažesnės. Ir į barą sykį du per mėnesį išsiruošia, dar tiek pat – pas bičiulius. „Dabar metu rūkyti. Maksas – nerūkantis, o aš per mėnesį tam išleidžiu mažiausiai du tūkstančius (29 eurus)“, – skaičiavo Nina.

Siūlo inkstą

Kai vardan būsto atsisakai negerų įpročių – vienas dalykas. Tačiau visai kas kita, kai tenka aukoti daugiau.

Vienas 24-erių pietinės Rusijos nedidelės vietovės gyventojas persikėlė į srities centrą.

Butui taupė visa šeima, tačiau vaikinas pateko į apgavikų pinkles: pažįstamas iš instituto, pažadėjęs padėti ieškoti buto, dingo su visomis santaupomis. Ir nors sukčių sučiupo, pinigai jau buvo išgaravę, rašo lenta.ru.

Dabar pažįstamo auka tapęs vaikinas dirba dviejuose darbuose, o naktimis, kol nesubyrėjo automobilis, teikia pavežėjimo paslaugas. Nepaisant to, uždarbio vargiai pakanka maistui ir pastogės nuomai, ką jau kalbėti apie santaupas savam butui.

Galiausiai vaikinas nusprendė, kad vienintelė jo išeitis – parduoti inkstą, už kurį galima gauti mažiausiai 1,5 mln. rublių (21,8 tūkst. eurų).

Pasinaudoja vaikais

Valstybė yra paruošusi lengvatinių paskolų programą du ir daugiau vaikus auginančioms šeimoms. Gudragalviai rado landų, kaip tuo pasinaudoti.

2016 m. pora iš Vladivostoko įsivaikino dvi mergaites. Tačiau gavusi jiems priklausančią paramą, kurią panaudojo paskolai padengti, mergaites grąžino į vaikų namus.

Kaliningrade kaip ir daugelyje regionų dar iki valstybinių programų įsigaliojimo buvo galima gauti subsidiją būstui, jei augini įvaikintą vaiką. Tuo pasinaudojo sukčių pora, kuri iš vaikų namų priglobė berniuką. Tačiau vos jiems buvo atsakyta suteikti paskolą, vaiką grąžino į valstybinę instituciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.