Metų renovacijos projekto laimėtojai

Atviras balsavimas vyko naujienų portaluose ir BETA Facebook paskyroje. Po jo daugiausia visuomenės simpatijų sulaukė Energetikų g. 11, Šiauliuose, esantis renovuotas daugiabutis. O gyvenamasis namas Marijampolėje, Kosmonautų g. 2, gavo daugiausia komisijos narių balsų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2019, 3:37 PM

Šių metų rinkimuose dalyvavę įgyvendinti modernizavimo programos projektai buvo vertinami pagal įvairius kriterijus: energinį efektyvumą, architektūrinius sprendimus, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimą, bendruomeniškumą, indėlį į aplinkos tausojimą ir į platesnį gyvenamosios aplinkos atnaujinimą (gatvėje, rajone).

Šiais metais komisiją sudarė įvairių sričių ekspertai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio: Knutas Holleris, „Būsto iniciatyva Rytų Europai“ (IWO) valdybos pirmininkas (Vokietija), dr.Giedrius Šiupšinskas, VGTU Aplinkos inžinerijos fakulteto Pastatų energetikos katedros docentas, dr.Valdas Lukoševičius, Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas, Būsto rūmų bei Aplinkos ministerijos atstovai.

Išskirtinumas – inovatyvūs sprendimai

Daugiausia ekspertų komisijos balsų gavęs ir laimėtoju paskelbtas renovuotas daugiabutis iš kitų išsiskyrė ne tik pasiektais aukštais energinio efektyvumo rodikliais, bet ir drąsiu požiūriu į renovaciją. Vykdant šio daugiabučio atnaujinimo darbus buvo įgyvendintos tiek pagrindinės energiją taupančios priemonės (apšiltintos sienos bei stogas, pakeisti langai, įstiklinti balkonai, pakeista šildymo sistema ir kt.), tiek papildomi sprendimai – įrengta geoterminė ir saulės kolektorių šildymo sistema, leidusi pasiekti aukštus aplinkosaugos rodiklius. Nors gyventojai iš pradžių į šią idėją žiūrėjo gana kritiškai, pasitarę su įgyvendinto daugiabučio, esančio Alytuje, administratoriumi, sutiko imtis papildomų sprendimų, ir tai pagerino jų gyvenimą.

Prieš daugiabučio modernizavimo programą vienam šio daugiabučio kvadratiniam metrui apšildyti reikėjo 140,19 kWh energijos, o dabar – tik 24,71 kWh. Šiltnamio efektą sukeliančio anglies dvideginio išmetimas į aplinką per metus sumažėjo 94,6 tonos.

Renovacijos metu buvo sutvarkyta aplink namą esanti teritorija, o artimiausiu metu namo gyventojai planuoja kreiptis į savivaldybę dėl lėšų automobilių stovėjimo aikštelės plėtimui.

Prisideda prie gyvenimo kokybės gerinimo

„Šiuo konkursu siekiame visuomenei parodyti, kad renovacija nėra tik apšiltintos sienos, pakeistas stogas ar langai. Ji prisideda ir prie gyvenimo kokybės keitimo iš esmės. Savo tikslą pasiekėme: vienas nugalėtojų – Marijampolės daugiabutis – yra puikus sėkmės pavyzdys visiems, kurie svarsto apie renovaciją. Jis atskleidžia visus įmanomus renovacijos privalumus: nuo aukščiausių energinio efektyvumo rodiklių ir inovatyvių energijos šaltinių panaudojimo iki kompleksinio požiūrio atnaujinant gyvenamąją aplinką“, – pasakoja BETA direktorius Valius Serbenta.

Anot jo, pagrindinių renovacijos privalumų sąrašą tęsia ir visuomenės išrinktas Šiaulių daugiabutis. Jame po renovacijos gerokai pasikeitė gyvenimo kokybė, išaugo nekilnojamojo turto vertė ir, žinoma, net tris kartus sumažėjo energijos suvartojimas. Beveik visą balandžio mėnesį trukę Būsto energijos taupymo agentūros (toliau – BETA) inicijuoti „Metų renovacijos projekto“ rinkimai baigėsi – atsižvelgus į iš įvairių sričių sudarytos ekspertų komisijos nuomonę ir visuomenės balsus nugalėtojais paskelbti du pernai atnaujinti šalies daugiabučiai, esantys Marijampolėje ir Šiauliuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.