Kretingoje – aistros dėl vyskupo

Kretingos bažnyčios klebono, žinomo pranciškono Astijaus Kungio prašymas papildyti rajono savivaldybės Motiejaus Valančiaus viešosios bibliotekos pavadinimą sukėlė savivaldybės politikų ginčus.

Ar ant M.Valančiaus bibliotekos pastato Kretingoje atsiras žodis „vyskupas“?<br>Aplinkosaugininkų nuotr.
Ar ant M.Valančiaus bibliotekos pastato Kretingoje atsiras žodis „vyskupas“?<br>Aplinkosaugininkų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-31 13:33

Kretingos centre netoli bažnyčios ir vienuolyno komplekso pastačius M.Valančiaus bibliotekos pastatą ir ant jo fasado sumontavus iš toli matomą įstaigos pavadinimą parapijos klebonas pastebėjo, kad jame trūksta vyskupo titulo.

Brolio Astijaus teigimu, dvasininkui vyskupo titulas suteikiamas visam gyvenimui, kaip profesoriams, kaip šalies prezidentams, kaip ir šviesaus atminimo dvasininkas Vincentas Sladkevičius vadinamas kardinolu.

Tai, kad bibliotekos pavadinime M.Valančiaus vardas liko be vyskupo titulo, klebonas pavadino sovietmečio atgyvena, kai buvo naikinamas iškilių dvasininkų atminimas, o prireikus naudoti jų vardą pavadinimuose jų titulai būdavo išbraukiami.

Klebono A.Kungio siūlymui papildyti bibliotekos pavadinimą iš karto pritarė rajono meras A.Kalnius ir prakalbo apie tarybos sprendimo projekto rengimą.

Anot jo, 1997 metais bibliotekai suteikiant pavadinimą buvo nutarta suteikti vyskupo M.Valančiaus vardą, bet pavadinime liko tiktai dvasininko vardas ir pavardė.

Manoma, kad taip buvo pasielgta trumpinant oficialų įstaigos pavadinimą, kuriame ir taip buvo septyni ilgi žodžiai.

Pačių bibliotekos vadovų teigimu, kultūros įstaiga su M.Valančiumi labiau siejama ne kaip su XIX amžiaus dvasininku, o labiau kaip rašytoju, visiems žinomo kūrinio „Palangos Juzė“ autoriumi, tų laikų švietėju.

Politikų užsidegimas įgyvendinti klebono prašymą kiek atvėso sužinojus, kad net 19 filialų rajone turinčios įstaigos iškabų, spaudų, logotipo ir dokumentų blankų keitimas biudžetui kainuotų apie 5 tūkst. eurų.

Be to, tuomet reikėtų keisti ir M.Valančiaus vardu pavadintos Kūlupėnų mokyklos pavadinimą, jo vardu pavadintas gatves Kretingoje, gimtuosiuose Nasrėnuose ir kitose rajono gyvenvietėse.

„Mes šį klausimą svarstėme komitete ir pasisakėme, kad nėra jokios būtinybės pavadinimą papildyti vyskupo titulu. Juo labiau kad ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija mums atsakė, kad tokia informacija iškaboje yra perteklinė.

Kas žino M.Valančių, tas žino, kad jis buvo ir Žemaitijos vyskupas“, – teigė Kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkas Vytautas Ročys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.