Į žavų miestelį šalia sostinės vilniečius lyg medus traukia žemos būsto kainos

Iki šiol Musninkai (Širvintų r.) negalėjo pasigirti iš Vilniaus atsikraustančių naujakurių gausa, tačiau dabar miestelis dėl itin patogios padėties sulaukia vis daugiau dėmesio.

Musninkuose yra viskas, ko reikia: Švč.Trejybės bažnyčia, gimnazija, vaikų darželis, ambulatorija, biblioteka, kultūros namai, paštas, dvi parduotuvės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Musninkuose yra viskas, ko reikia: Švč.Trejybės bažnyčia, gimnazija, vaikų darželis, ambulatorija, biblioteka, kultūros namai, paštas, dvi parduotuvės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Dabar ką pasiūlo, viską nuperka“, – tvirtino Musninkų seniūnė B.Jankauskienė.
„Dabar ką pasiūlo, viską nuperka“, – tvirtino Musninkų seniūnė B.Jankauskienė.
Skelbimų lentoje – ir siūlymas pirkti būstą, ir kvietimas dirbti Kernavėje.
Skelbimų lentoje – ir siūlymas pirkti būstą, ir kvietimas dirbti Kernavėje.
Prie parduotuvės sutiktas Algis sako pastebėjęs, kad daugėja naujakurių.
Prie parduotuvės sutiktas Algis sako pastebėjęs, kad daugėja naujakurių.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2019-07-08 11:05, atnaujinta 2019-07-08 16:53

Iki darbo pasiūlymais viliojančio Vilniaus – mažiau nei 40, iki Širvintų – 13 kilometrų, todėl Musninkuose beveik nėra bedarbių. Tai stebina, palyginti su kitais miesteliais, kur kartais net dauguma gyventojų – gyvenantys iš pašalpų.

Musninkai išsiskiria ir kol kas nedidelėmis nekilnojamojo turto kainomis, tačiau dairytis parduodamų namų čia tenka ilgai.

Skirtingai negu prie Vilniaus, čia namą galima susirasti už kelias dešimtis tūkstančių eurų. Tik prabangių Musninkuose ieškoti neverta.

Visi namai paprasti, dauguma mena sovietinius kolūkių laikus. Bet paremontavus juose galima puikiausiai gyventi.

Išgraibstė net ir lūženas

Iki šiol vienas neparduotų namų Musninkuose – Čiobiškio gatvės mūrinukas. Tiesa, ir skelbimas apie jį atsirado tik prieš porą savaičių. Musninkuose nerasi metų metais parduodamų pastatų kaip kitur.

Už 80 kvadratinių metrų paprastos architektūros namą prašoma 52 tūkst. eurų. Privalumas – prieš trejus metus nauja danga apdengtas stogas, plastikiniai langai.

Prie namo yra 17 arų namų valda ir 20 arų žemės ūkio paskirties sklypas, tad jo užteks ne tik svogūnams auginti, bet ir bulvėms pasisodinti.

„Dabar ką pasiūlo, viską nuperka“, – tvirtino Musninkų seniūnė Birutė Jankauskienė. Šiemet miestelyje net nupirktos dvi lūšnos po 10 tūkst. eurų, kurių šeimininkai neįsiūlė keletą metų.

B.Jankauskienė svarstė: „Galbūt nugriaus ir statys naujus namus, galbūt mėgins remontuoti. Akivaizdu, kad žmonės tas lūženas įsigijo ketindami Musninkuose įsikurti.“

Beje, tokių lūšnų Musninkuose nėra daug. Dauguma namų – pakeistais stogais, žmonės sugebėjo pasinaudoti teikiama parama.

Dešreles valgo senbuviai

Kad miestelyje daugėja naujakurių, patvirtino ir prie parduotuvės sutiktas Algis.

„Tai vienas nematytas žmogus, tai kitas – pasirodo, jie jau čia gyvena“, – stebėjosi vyras.

Daug naujų pirkėjų pastebėjo ir vienos Musninkų parduotuvės pardavėjos. „Ne visi ateina apsipirkti važiuodami per miestelį. Kiti dažniau užsuka, nes Musninkuose jau turi namus“, – pasakojo moterys.

Jos pastebėjo, kad nauji pirkėjai parduotuvėje ieško ir kitokių, sveikesnių, produktų. Ne tokių kaip Musninkų senbuviai, kuriems vasarą pagrindinis maistas – dešrelės. Anot pardavėjų, žmonės neturi laiko maistui gaminti, o užsiauginę daržovių pasišildo dešrelių – jau ir pietūs.

Išlaikytinių armijos nėra

Dauguma Musninkų gyventojų važiuoja dirbti į Vilnių, dalis suka į Širvintas. Anot B.Jankauskienės, nors rajono centras ir nedidelis, darbo pasiūla nemaža. Be to, ir šalia Musninkų kuriamas didžiulis braškynas, kuriame bus net 80 darbo vietų.

Darbo rankų reikės ne tik braškėms prižiūrėti, bet ir uogų šaldymo bei džiovinimo ceche.

„Nedarbas kitur bėda, bet ne Musninkuose“, – šypsojosi seniūnė ir priminė, kad visoje seniūnijoje bedarbio pašalpas gauna 5 ar 6 žmonės. Dar mažiau išlaikytinių yra Kernavėje, kur laikinai seniūno pareigas eina ta pati B.Jankauskienė.

Kernavės seniūnijoje yra tik vienas žmogus, dirbantis viešuosius darbus, ir vienas pašalpininkas. Tai nesunku paaiškinti: Kernavė yra dar arčiau Vilniaus nei Musninkai.

Jaunų skaitytojų – mažiau

Pasak seniūnės, Musninkuose yra viskas, ko reikia: Švč.Trejybės bažnyčia, kuri pakeliui į miestelį išnyra tarsi balta gulbė, gimnazija, vaikų darželis, ambulatorija, biblioteka, kultūros namai, paštas ir dvi parduotuvės.

Paklausta, ar biblioteką lanko daugiausia vaikai, bibliotekininkė Janė Rolienė sakė: „Norėtumėte. Daugiausia skaitytojų – tarp mokytojų ir pensininkų, daugelis iš jų – inteligentai.“

J.Rolienės nuomone, vaikų mažoka dėl to, kad dar viena biblioteka yra gimnazijoje. Maždaug prieš penkerius metus buvo daugiau, kai nebuvo taip paplitę išmanieji telefonai. Tada moksleiviai ateidavo į biblioteką panaršyti internete, pažaisti kompiuterinių žaidimų. Tuomet net eilės susidarydavo.

Dabar bibliotekoje net penki nauji kompiuteriai, bet vaikų prie jų nedaug.

Ateina jie į biblioteką tik tam, kad pasinaudotų čia veikiančiu nemokamu internetu, o naršo išmaniaisiais telefonais.

J.Rolienei skauda širdį, kad skaitytojų vaikų bibliotekoje mažėja.

O kokias knygas suaugusieji skaito Musninkuose, kurių net eilėje tenka palaukti?

Musninkų bibliotekininkei užsakytų knygų tenka važiuoti į Širvintas: „Daugiausia tai grožinė literatūra, romanai, knygos apie gyvenimą. Bet detektyvai, skirtingai nei kituose miesteliuose, Musninkuose nepopuliarūs.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.