Rusų verslininkės pinigų dingimas Palangoje tapo mįsle – paini istorija atsidūrė teisme

Kas kaltas, kad Rusijos pilietė Olga Boger prarado Palangoje investuotus pinigus? Kaltinimai prislėgė tenykščius verslininkus. Painią bylą dėl galimo svetimo turto pasisavinimo apgaule, kreditinio sukčiavimo, dokumentų klasotijimo narpliojama Klaipėdos teisme.

Rusijos pilietė O.Boger prarado pinigus, investuotus į šį Palangoje, Brukšvos gatvėje, iškilusį aštuonbutį.
Rusijos pilietė O.Boger prarado pinigus, investuotus į šį Palangoje, Brukšvos gatvėje, iškilusį aštuonbutį.
Rusijos pilietė O.Boger prarado pinigus, investuotus į šį Palangoje, Brukšvos gatvėje, iškilusį pastatą.<br>S.Gudo nuotr.
Rusijos pilietė O.Boger prarado pinigus, investuotus į šį Palangoje, Brukšvos gatvėje, iškilusį pastatą.<br>S.Gudo nuotr.
Į teisiamųjų suolą sėdę palangiškiai O.Mackevičienė ir A.Pareigis nesijaučia kalti dėl to, kad O.Boger prarado investicijas.
Į teisiamųjų suolą sėdę palangiškiai O.Mackevičienė ir A.Pareigis nesijaučia kalti dėl to, kad O.Boger prarado investicijas.
Rusijos piliete O.Boger prarado pinigus, investuotus į šį Palangoje, Brukšvos gatvėje, iškilusį pastatą.<br>S.Gudo nuotr.
Rusijos piliete O.Boger prarado pinigus, investuotus į šį Palangoje, Brukšvos gatvėje, iškilusį pastatą.<br>S.Gudo nuotr.
 Rusijos pilietė prarado pinigus, investuotus į šį Palangoje, Brukšvos gatvėje iškilusį pastatą.<br> S.Gudo nuotr.
 Rusijos pilietė prarado pinigus, investuotus į šį Palangoje, Brukšvos gatvėje iškilusį pastatą.<br> S.Gudo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 6, 2020, 11:13 AM, atnaujinta Feb 6, 2020, 12:28 PM

Maskvoje gyvenanti O.Boger prieš septynerius metus susidomėjo nekilnojamojo turto plėtros projektais ne tik Kaliningrado srities, bet ir Lietuvos kurortuose – panoro investuoti į butus, kuriuos vėliau galėtų pelningai parduoti. Moteris anksčiau Palangoje jau buvo įsigijusi vieną butą.

Sandoriui tarpininkavo tenykštė nekilnojamojo turto įmonė „Rolijona“, kurią įkūrė palangiškė Ona Mackevičienė. Ji Rusijos pilietei nurodė kurorto pakraštyje, Brukšvos gatvėje, statomą daugiabutį.

Pasitikėdama O.Mackevičiene ir jos rekomendacijomis O.Boger sutiko investuoti savo pinigus – 2013 metų gruodį šio daugiabučio statybą užsakiusiai Palangos įmonei „Šalta banga“, kuriai vadovavo verslininkas Antanas Pareigis, pervedė beveik 250 tūkst. litų (73 tūkst. eurų).

O.Boger investicijas įforminusi A.Pareigio įmonė įsipareigojo iki 2014 metų gegužės baigti gyvenamojo namo statybą – suformuoti aštuonis atskirtus turtinius vienetus, sudaryti butų su žemės sklypo dalimi, automobilių laikymo vietomis pirkimo ir pardavimo sutartis.

Rusė ryžosi investuoti

O.Mackevičienė „Šaltos bangos“ vadovą A.Pareigį savo klientei maskvietei O.Boger pristatė kaip sąžiningą ir solidų verslininką.

Palangiškiai Rusijos pilietę patikino, kad jų versas yra skaidrus, investicijoms pavojus negresia.

Tiesa, problemų buvo - trečiųjų šalių piliečiai Lietuvoje negali įsigyti žemės. Teisiškai O.Boger buvo užkirstas kelias įsigyti butų su žemės sklypais Palangoje, o „Šaltai bangai“ – pardavinėti juos užsienietei.

Nemenką patirtį prekybos nekilnojamuoju turto srityje sukaupusi palangiškė, „Rolijonos“ įkūrėja O.Mackevičienė tai žinojo.

O.Boger buvo pasakyta, kad jokių problemų nekils, kai bus pasirašytos preliminarios išskirtinės sutartys dėl butų Brukšvos gatvėje pardavimo.

Maskvietė savo pinigus pervedė į „Šaltos bangos“ sąskaitą. „Rolijonos“ patvirtintoje tarpininkavimo paslaugų sutartyje ji buvo įvardyta kaip siekiamo parduoti nekilnojamojo turto pardavėja.

Butus pardavė sūnaus įmonei

Iš tikrųjų Rusijos pilietė Palangoje nužiūrėtų ar O.Mackevičienės jai nurodytų butų su dalimi žemės sklypo pati negalėjo nei pirkti, nei pardavinėti kitiems fiziniams bei juridiniams asmenims.

Tačiau „Rolijona“ kažkodėl įsipareigojo teikti O.Boger tarpininkavo paslaugas vos tik gyvenamasis namas Brukšvos gatvėje iškils ir A.Pareigio įmonė „Šalta banga“ ims pardavinėti butus.

Vėliau O.Mackevičienė ir A.Pareigis jai pradėjo aiškinti, kad „Šalta banga“ įsmuko į finansinę duobę, ją smaugia kitą namą statanti įmonė „Mirigita“ – reikalauja atsiskaityti už darbus.

Verslo partnerių įtikinta, kad investicijoms susigrąžinti prireiks daugiau lėšų, O.Boger „Šaltai bangai“ pervedė dar 200 tūkst. litų (57 tūkst. eurų) – kaip papildomą avansą statybininkams.

Vėliau partneriai, tarsi pamiršę preliminarius susitarimus, vieną butą pardavė. Kitus Rusijos pilietei pažadėtus būstus A.Pareigis pardavė sūnaus vadovaujamai įmonei „Leresa“.

Prokurorai nusikaltimų nematė

Tai sužinojusi O.Boger pasipiktino – 2014 metų pabaigoje „Rolijonos“ biure ji A.Pareigį ir O.Mackevičienę išvadino sukčiais, pareiškė, kad nuo šiol su jais kalbėsis tik per advokatus.

Tyrėjų apklausiamas A.Pareigis prisiminė, kad jo advokatas Rusijos pilietei tada siūlė tuos butus įsigyti preliminariose sutartyse nurodytomis kainomis, bet O.Boger atsisakė.

Per apklausą A.Pareigis teigė sąžiningai įvykdęs preliminariose sutartyse numatytus įsipareigojimus (laiku suformavo turtinius vienetus, įregistravo pastato baigtumą). Ta, pasak verslininko, leido įgyvendinti butų pirkimo ir pardavimo sutartis, tačiau O.Boger skundėsi bloga sveikata ir nieko nedarė. Su ja neatsiskaitė, nes turėjo padengti kreditą, o likususius pinigus išmokėjo statybų įmonei "Migirita".

„Palangiškiai jai siūlė pirkti neklinojamąjį turtą, jau įkeistą kredito unijai „Sostinės kreditas“. Apmulkino – paliko be pinigų ir be butų. Kai A.Pareigio paklausiau, kodėl jis vis žada grąžinti pinigus O.Boger, bet to nepadaro, jis atsakė "Neturiu pinigų", – A.Pareigio kalbomis stebėjosi O.Boger advokatė Sonata Žukauskienė.

O.Boger advokatės žiniomis, A.Pareigio valdoma "Šalta banga" įmonei "Leresa" butus Burkšvos gatvėje pardavė už milijoną litų, bet su Rusijos piliete neatsiskaitė.

Painius maskvietės O.Boger ir Palangos verslininkų santykius trejus metus narpliojusi Klaipėdos apygardos prokuratūra jokių nusikaltimų neįžvelgė – jiems siūlyta aiškintis santykius civiline tvarka.

Per tą laiką „Šaltos bangos“ finansinė padėtis dar labiau pašlijo – praėjusių metų lapkritį nemokiai įmonei buvo iškelta bankroto byla.

Pati nevykdė savo pažadų?

Tada teisininkai rimčiau susidomėjo šia byla. O.Mackevičienei, A.Pareigiui ir kitiems asmenims pareikšti įtarimai dėl galimo sukčiavimo, dokumentų klastojimo, finansinių manipuliacijų.

„Jie tyčia sukūrė tokią situaciją, kad O.Boger negalėtų apginti savo pažeistų teisių. Veikė apgalvotai, iš anksto viską aptarę – kaip organizuota grupuotė“, – aiškino S.Žukauskienė.

A.Pareigis tyrėjams sakė, kad O.Boger buvo sumaniusi pirkti butus, o po to juos brangiau parduoti.

Moteris esą žinojusi, kad Palangoje negalės įsigyti žemės. Tada nusprendė įsteigti savo įmonę ir jos vardu pirkti butus su žeme, „Šaltai bangai“ pervedė 200 tūkst. litų (57 tūkst. eurų).

Preliminarios sutartys su O.Boger sudarytos kaip su fiziniu asmeniu, bet ji, pasak A.Pareigio, nesutiko jų pasirašyti, vengė pirkti nekilnojamąjį turtą, nes savo įmonės nebuvo įsteigusi.

„Supratau, kad butų ji nepirks, o man reikėjo mokėti skolas rangovams.

Pardavęs butus „Leresai“ atsiskaičiau su statybininkais, grąžinau kreditą bankui. Ar tai nusikalstama veikla – nuspręs teismas“, – prokurorų kaltinimus dėl sukčiavimo neigė A.Pareigis.

Pardavę butus gavo paskolą

O.Mackevičienė irgi nesijaučia piktnaudžiavusi O.Boger pasitikėjimu: „Ji žadėjo pirkti butus savo įmonės vardu už 2 milijonus litų (580 tūkst. eurų), o po to juos nuomoti, bet to nepadarė.

Sutartis aš pati jai žodžiu išverčiau į rusų kalbą. Prieduose butų pirkimo kaina buvo sumažinta iki 4600 litų (1332 eurų) už kvadratinį metrą.

Paskui ji pati prašė bet kokia kaina ir bet kam parduoti tuos butus, nes statybininkai A.Pareigio įmonei jau grasino bankrotu. „Šalta banga“ O.Boger informavo, kad preliminarios butų pardavimo ir pirkimo sutartys negalios, jeigu ji nesumokės likusių pinigų.“

Rusijos pilietės interesams atstovaujanti S.Žukauskienė skeptiškai vertina verslininkų aiškinimus: „Preliminariomis sutartimis O.Boger rezervuotus butus „Šaltos bangos“ savininkas pardavė savo sūnaus Valdo Pareigio vadovaujamai įmonei „Leresa“, kurią pats valdė ir kontroliavo.

Jis dar įkalbėjo kitus asmenis „Leresos“ vardu iš Senamiesčio unijos paimti 390 tūkst. eurų paskolą, kuri panaudota „Šaltos bangos“ skoloms kitai kredito unijai Mėmelio taupomajai kasai padengti.

Pasiglemžė svetimus pinigus?

S.Žukauskienė tvirtino, kad O.Boger niekada nesiekė tapti nekilnojamojo turto Lietuvoje savininke: „Ji tik investavo į palangiškių verslą, tikėjosi pelno, bet apmulkinta prarado pinigus.“

Sandorių aplinkybes narplioję tyrėjai išsiaiškino, kad „Leresos“ akcininku tapo dar vienas A.Pareigiui artimas žmogus – jo žentas Saulius Juodzevičius. Didelės vertės nekilnojamąjį turtą „Leresai“ pardavusi „Šalta banga“ tapo nemoki ir bankrutavo.

Prieš teismą stojo A.Pareigis, O.Mackevičienė, S.Juodzevičius, su "Šaltos bangos" ir  „Leresos“ verslo  reikalais susiję asmenys Dainius Mažutis ir Halina Mockuvienė. Pareikšti kaltinimai dėl apgaule įgyto didelės vertės svetimo turto, kreditinio sukčiavimo, pagamintų netikrų dokumentų ir jų pateikimo.

Ikiteisminį tyrimą atlikusių Klaipėdos prokurorų teigimu, bankrutavus „Šaltai bangai“, kita įmonė „Leresa“ galėjo neteisėtai įgyti didelės vertės Rusijos pilietės turto, kurio vertė 689 733 litų (199 772 eurų).

Palangiškių verslo įmonės irgi įtrauktos į šią bylą - joms kaltinimai pareikšti kaip juridiniams asmenims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.