Žemaitijoje pastatyta sporto salė vis dar neįteisinta: tačiau ten garsiai skamba muzika ir bumbsi kamuoliai

Plungės ir Rietavo krašto laikraštis „Žemaitis“ aprašė istoriją, kurios epicentre – 2018-aisiais, iškilmingai perkirpus juostelę, atidaryta, tačiau iki šiol oficialiai neužbaigta Rietavo L. Ivinskio gimnazijos sporto salė.

Salės statybos truko dešimtį metų, o darbų baigties įteisinti nepavyksta jau dvejus metus.<br>Rūtos Laurinaitienės nuotr.
Salės statybos truko dešimtį metų, o darbų baigties įteisinti nepavyksta jau dvejus metus.<br>Rūtos Laurinaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2021, 3:02 PM, atnaujinta Jan 17, 2021, 3:11 PM

Į ją, niekaip neįteisinant statybų, gimnazistai patekti negalėjo nei 2019, nei 2020 metais, tačiau tai, anot vietos gyventojų, ne kliūtis organizuoti sporto varžybas.

Pabaigtuvių niekaip nesulaukia

Kaip rašo „Žemaičio“ laikraštis, prieš dešimtmetį, kai salės projektas buvo parengtas, į jį nebuvo įtraukta priešgaisrinės saugos dalis, todėl sporto salė neatitinka griežtų priešgaisrinės saugos reikalavimų.

Ir nors ši į sporto salės statybos projektą neįtraukta priešgaisrinė dalis buvo projektuotojų, o paskui – ir rangovų atsakomybė, privirtą košę vis dėlto teko srėbti pačiai savivaldybei.

Kad būtų įvykdyti visi projektuotojo ir rangovo įsipareigojimai, savivaldybė buvo ketinusi imtis net teisinių veiksmų, tačiau galiausiai tokių minčių atsisakė.

Savivaldybė pati nusamdė, kas perdažytų kai kurias sienų metalines konstrukcijas, mat jos buvo nudažytos netinkamai. Pašalinti ir kiti nurodyti trūkumai.

Tikėtasi, kad to užteks, tačiau priešgaisrinės saugos specialistams pritrūko dar vieno dokumento, todėl salės įteisinimo reikalų užbaigti besibaigiant 2020 metams taip ir nepavyko.

Gyventojai piktinasi, jog nepaisoma įstatymų

Į portalą lrytas.lt kreipėsi Rietavo gyventoja Daiva (pavardė redakcijai žinoma), kuri piktinosi, jog nors naujoji sporto salė atidaryta dar 2018-aisiais, oficialiai jos naudoti negalima, tačiau ji naudojama.

Kelis kartus per savaitę vakarais joje skamba garsi muzika ir bumbsi kamuoliai – čia vyskta Nacionalinės krepšinio lygos varžybos ir, pasak rietaviškių, treniruojasi krepšinio komanda iš Šilalės. Treniruočių nesustabdė ne tik tai, kad pastatas neatitinga priešgaisrinės saugos reikalavimų ir nėra oficialiai įteisintas, bet ir karantinas – kito miesto komanda čia drąsiai atvyksta treniruotis.

„Kadangi pastatas priklauso savivaldybei, neteisėtas jo naudojimas turėtų būti gerai žinomas tiek merui, tiek savivaldybės administracijos direktoriui, kurio pavaduotojas gyvena visai šalia salės. Kaip galima naudoti ar nuomoti tokį pastatą?

Juk jei įvyktų nelaimė, visa atsakomybė kristų ant savivaldybės vadovų pečių, kurie leidžia šią salę eksplotuoti nelegaliai. Vietiniai abejoja, kad ši salė naudojama nemokamai, tad kyla abejonių ir kaip savivaldybė iš neteisėtai naudojamo objekto įsisavina pinigus?

Ar jie krenta kažkam konkrečiai į kišenę? Renginiai čia net nėra slepiami – beveik kas vakarą pilna automobilių, o garsi muzika griaudi taip, kad puikiai girdėti ir lauke, tad visi gyventojai žino, kad pastatas naudojamas nuo oficialaus atidarymo“, – piktinosi Daiva.

Tikėjosi, jog įteisinti salę neužtruks

Rietavo savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Dičiūnas portalą lrytas.lt informavo, jog salė prie L.Ivinskio gimnazijos pradėta statyti prieš 12 metų. Per tą laiką keitėsi statybų reglamentai, todėl, pabaigus rangos darbus, atiduodant objektą vertinti valstybinei komisijai, reikėjo pateikti papildomų dokumentų. Telšių priešgaisrinė apsaugos ir gelbėjimo tarnyba paprašė statybų metu naudotų medžiagų atitikties sertifikatų, pastato techninio-energetinio paso (šis dokumentas tapo reikalingas nuo 2020-04-01) bei kitų panašaus pobūdžio dokumentų.

„Prieš salės atidavimą vertinti į Rietavo savivaldybę kreipėsi Šilalės rajono sporto klubas „Lūšis“, kuris norėdamas dalyvauti LKL krepšinio varžybose, privalo jas rengti tik tam tikros kategorijos salėje. Šilalės rajone tokios salės nėra. Tikėdamiesi, kad salę pavyks laiku įteisinti, prižadėjome leisti salėje rengti varžybas, todėl, salės statybų užbaigimui užsitęsus, nuspręsta 2020 metais sporto klubui „Lūšis“ leisti be žiūrovų organizuoti krepšinio varžybas“, – komentavo V.Dičiūnas.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija patvirtino, kad 2008 metais buvo išduotas statybų leidimas Rietavo L. Ivinskio gimnazijos sporto salės priestato statybai.

„Infostatybos“ duomenimis, statytojo – Rietavo savivaldybės administracijos – įgaliotas asmuo keletą kartų teikė prašymus išduoti statybos užbaigimo aktą (SUA). Naujausias prašymas išduoti SUA dėl Rietavo L. Ivinskio gimnazijos sporto salės priestato statybos „Infostatyboje“ registruotas 2020-12-18, tačiau dokumentas neišduotas dėl Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Šiaulių priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Telšių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pateiktų pastabų.

Statybos įstatymo 47 straipsnio 2 dalyje nurodyta, kad pastatytą naują ypatingąjį ar neypatingąjį statinį galima naudoti tik įvykdžius tam tikrus nustatytus reikalavimus, t. y. surašius SUA ir, atlikus statybos užbaigimo procedūras, statinį ir daiktines teises į jį įregistravus Nekilnojamojo turto registre ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo SUA gavimo dienos.

Statybos įstatymo 49 straipsnio 1 dalies 3 punkte nurodyta, kad statinių (išskyrus energetikos objektų, susiekimo komunikacijų ir su jomis susijusių kitų inžinerinių statinių, taip pat hidrotechnikos statinių Baltijos jūroje ir vidus vandens telkiniuose) naudojimo priežiūrą atlieka savivaldybių administracijos.

Statybos įstatymo 59 straipsnyje įtvirtintas nuostatas, kad statinio (jo patalpų) naudojimas pažeidžiant nustatytus reikalavimus ir (ar) naudojimą ne pagal paskirtį užtraukia baudą nuo 1 400 eurų. Pagal Statybos įstatymo 49 straipsnio 3 dalies 4 punktą, administracinių nusižengimų protokolus surašo savivaldybių administracijų pareigūnai.

Statybos inspekcija iki šios dienos nebuvo gavusi skundų dėl minėto objekto naudojimo neatlikus statybos užbaigimo procedūrų, todėl patikrinimų neatliko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.