Prie Nemuno gyvenantiems kauniečiams neįtiko dar vienas projektas: šabakštyno valymą vadina gamtos niokojimu

Palei Nemuną nusidriekusiuose Žemuosiuose Šančiuose vyksta vis daugiau statybų. Vietiniai gyventojai skundžiasi, kad taip naikinama gamta. Tačiau ar tikrai verta išsaugoti piktžaizde tapusį šabakštyną?

Žemuosiuose Šančiuose iškils viešbutis. Dabar šioje vietoje plyti šiukšlynas.
Žemuosiuose Šančiuose iškils viešbutis. Dabar šioje vietoje plyti šiukšlynas.
Žemuosiuose Šančiuose iškils viešbutis. Dabar šioje vietoje plyti šiukšlynas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žemuosiuose Šančiuose iškils viešbutis. Dabar šioje vietoje plyti šiukšlynas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Viešbučio fasadas kai kuriose vietose bus perregimas ir per jį matysis pakrantė.<br>Bendrovės „Dinozaurai“ vizualizacijos
Viešbučio fasadas kai kuriose vietose bus perregimas ir per jį matysis pakrantė.<br>Bendrovės „Dinozaurai“ vizualizacijos
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 20, 2022, 10:18 AM

Žemuosiuose Šančiuose, naujai formuojamoje J.Degutytės gatvėje, planuojama pastatyti viešbutį-svečių namus. Dalis šančiškių ėmė piktintis, kad palei Nemuną vyks dar vienos statybos ir taip urbanizuojama gamtos oazė.

Tačiau pasidairius vietoje, kur suplanuoti du nauji sublokuoti 5 aukštų pastatai, matyti, kad tai – šabakštynas, kuriuo niekas iki šiol nesirūpino.

Kauniečių pretenzijas išgirdęs būsimo statinio architektas Julius Baronas įsitikinęs, kad Šančių gyventojai per mažai įsigilino į projektą, jis stengėsi ieškoti sprendimų, kad būsimi pastatai neužgožtų Nemuno ir jo pakrantės vaizdų.

Bendruomenė atsiuntė laišką

Balandžio 5 dieną kauniečiai buvo kviečiami dalyvauti viešbučio-svečių namų projektinių pasiūlymų pristatyme.

Vos išgirdę apie naujas statybas, dalis Žemųjų Šančių gyventojų pradėjo dejuoti, kad bus sunaikintas dar vienas žaliasis plotas, kad ten galėjo būti parkas, kad nauji statiniai nederės prie vietinės medinės architektūros.

Tačiau į pristatymą taip niekas ir neatvyko. Žemųjų Šančių bendruomenės atstovai architektui tik atsiuntė laišką, kuriame išdėstė savo nuogąstavimus.

Plyti vien šiukšlynas

Viešbutis-svečių namai turi iškilti sklype, esančiame už vieno didelio prekybos centro.

Pasidairius, kaip atrodo neva žalioji oazė, matyti, kad šiuo metu ten plyti jaunais medžiais ir krūmais apžėlusi dykynė ir pėsčiųjų išminti takai. Tarp medžių mėtosi krūva padangų, stovi senas fotelis, matyti, kad čia įsikūrę ar bent jau dienomis renkasi girtuokliai.

Netoli šios vietos gyvenantis kaunietis Gintautas Masaitis sakė, kad gal kaimynai ir norėjo, kad ten būtų parkas, bet toje vietoje gražaus gamtos kampelio niekada nebuvo ir niekas apleista ir apšnerkšta teritorija nesirūpino.

„Aš, kaip ir daugelis Šančių gyventojų, esu prieš kiek kitoje vietoje prie Nemuno planuojamą tiesti gatvę. Bet šiuo atveju man atrodo, kad 6 arų sklype iškilsiantis viešbutis čia labai tiks, vietovė bus sutvarkyta.

Manau, kad tie, kurie iš karto kritikuoja bet kokias naujoves, turėtų įsigilinti į kiekvieną projektą, o tvarkyti aplinką pradėti nuo savo kiemo“, – kalbėjo vyras.

Būsimo viešbučio projekto autorius architektas J.Baronas pasakojo, kad sklypai šioje vietoje sudalinti dar 2008 metais ir projektas buvo ilgai brandinamas. Dabar pagaliau atėjo laikas jį įgyvendinti.

Dalis statinio – perregima

Architektas sugalvojo keturis viršutinius pastato aukštus pastatyti ant kolonų, todėl didesnė apatinė pastato dalis bus perregima. Panašiai suprojektuotas ir visas pastatas, dalis jo konstrukcijų, pavyzdžiui, tiltai tarp laiptinių ar terasų taip pat nebus įstiklinti ir per tarpus matysis Nemunas ir jį supanti gamta.

„Man patinka, kad Žemųjų Šančių gatvelės lyg pirštai driekiasi link Nemuno. Projektuodamas pastatą siekiau, kad jis nebūtų per agresyvus.

Taip pat toje vietoje yra ne tik mediniai namai, kuriuos labai vertinu ir manau, kad juos būtina saugoti, bet ir nedideli mūriniai pastatai. Manau, kad viešbutis tikrai nebus svetimkūnis“, – projektą pristatė architektas.

Žemųjų Šančių bendruomenei J.Baronas rengia atsakymus.

„Tikiuosi, kad gyventojai labiau įsigilins į projektą“, – vylėsi architektas.

Bus 10 kambarių

Viešbutyje-svečių namuose planuojama įrengti 10 kambarių. Dalis jų bus apartamentai su virtuvėmis. Po sublokuotais pastatais numatytos vietos automobiliams.

Statiniai – 18 metrų aukščio.

Į Nemuno pusę atgręžtas fasadas išskaidytas kvadratais ir dėl to atrodys ažūriškesnis, kiti fasadai rūstesni.

Fasadų apdailai planuojama naudoti klinkerio plyteles, aliuminio ir stiklo konstrukcijas, terasose bus įrengiami metaliniai turėklai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.