Aplinkos ministerijos planus palengvinti statytojams gyvenimą ekspertai mala į miltus: statybas tai tik pabrangintų

Gegužės 16 d. išplatintame pranešime Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerija siūlo atsisakyti privalomų projektinių inžinerinių geologinių ir geotechninių tyrimų, planuojant vieno buto namų, pagalbinių ūkio paskirties pastatų, šiltnamių statybą ir atliekant visų neypatingųjų pastatų rekonstrukciją.

Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerija siūlo atsisakyti privalomų projektinių inžinerinių geologinių ir geotechninių tyrimų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerija siūlo atsisakyti privalomų projektinių inžinerinių geologinių ir geotechninių tyrimų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerija siūlo atsisakyti privalomų projektinių inžinerinių geologinių ir geotechninių tyrimų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerija siūlo atsisakyti privalomų projektinių inžinerinių geologinių ir geotechninių tyrimų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerija siūlo atsisakyti privalomų projektinių inžinerinių geologinių ir geotechninių tyrimų.<br>P.Mantauto nuotr.
Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerija siūlo atsisakyti privalomų projektinių inžinerinių geologinių ir geotechninių tyrimų.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 25, 2022, 11:02 AM, atnaujinta May 25, 2022, 11:06 AM

Tai, neva leis proporcingai paskirstyti atsakomybę statybos dalyviams, mažinti administracinę naštą ūkio subjektams, optimizuoti tyrimų apimtis, paspartinti vienbučių gyvenamųjų namų projektavimą ir statybą. Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Civilinės inžinerijos mokslo centro direktoriaus doc. dr. Šarūno Skuodžio, šie pakeitimai lems dar sparčiau kylančias būsto kainas.

Priėmus naują įstatymą labiausiai nukentės fiziniai asmenys

VILNIUS TECH eksperto teigimu, neapdairus statybos techninio reglamento reikalavimų supaprastinimas – itin pavojingas. Visuomenė neturi būti varžoma, nes ji yra sąmoninga. Manymas, kad vis tiek bus atliekama daugiau tyrimų, nei numato sumažinti reikalavimai – klaidingas.

„Visuomet lyginamasi į vakarų valstybes ir bandoma teigti, kad mūsų sąmoningumas toks pats. Remiantis Šveicarijos statybos ir projektavimo pavyzdžiu, projektai rengiami vidutiniškai prieš 5–7 m., o tik tada prasideda statybų darbai. Todėl be jokios įtampos gali būti atliekami visi reikiami tyrimai ir projektavimo darbai“ – teigia Š. Skuodis.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad Lietuvos statybos ir projektavimo rinka tokiu kruopščiu planavimu nepasižymi, nes projektų ir statybos darbų pradžia dažniausiai turėjo prasidėti vakar.

„Šiuo metu statant vieno buto individualius namus, nereikalaujant atlikti inžinerinių geologinių ir geotechninių tyrimų, iškils daug problemų dėl statytojo kompetencijos, neprognozuojamų nuosėdžių, aiškios atsakomybės ribų nebuvimo, draudimo kainos skaičiavimo ir pan. Aklai priimami politiniai sprendimai, neatsižvelgiant į rinkos darbo kultūrą ir jos poreikius, nesudarys geresnės, tvaresnės gyvenamųjų namų statybos“ – teigia docentas.

Pasak Š. Skuodžio, labiausiai nukentės už bankų paskolas individualius namus sau statantys fiziniai asmenys, nes už paskutinius pinigus bus nudažomos sienos, o po pusės metų atsiradusiems plyšiams sienose panaikinti resursų neliks. Dėl to kalti liks patys statytojai.

„Geologinių tyrimų kaina yra mažesnė, nei vieno kosmetinio remonto kaina. Todėl geologinių tyrinėjimų atsisakymas nėra suprantamas. Gal verta atsisakyti ir architektų paslaugų, nes juk tai vieno buto namai? Gal verta reikalauti, kad įrengti individualių namų pamatai būtų išbandomi ir tada pagal pamatų bandymų rezultatus spręsti ar viskas bus gerai?“, – svarsto ekspertas.

Inžineriniai geologiniai tyrimai – ne tik projektuojant pamatus

VILNIUS TECH ekspertas teigia, kad inžineriniai geologiniai tyrimai suteikia informaciją, reikalingą ne tik pamatų projektavimui. Ji itin svarbi ir projektuojant drenažą, tvarkant aplinką, kritulių ir buitinių nuotekų šalinimo sistemas.

„Kalbant apie buitinių nuotekų ir lietaus vandens infiltracines sistemas, inžinerinės geologinės sąlygos – pagrindinis veiksnys, lemiantis sistemų darbą. Netinkamomis sąlygomis įrengtos infiltracinės talpos tiesiog neveiks, kels rūpesčių ir papildomų finansinių išlaidų savininkui, taip pat gali kelti pavojų kaimynams ar juos – net užlieti“, – vardija Š. Skuodis.

Atsisakius inžinerinių geologinių tyrimų privalomumo nesudėtingiems ir neypatingiems statiniams, minėtos problemos didins užsakovų išlaidas. Ne visi statytojai supranta gresiančias pasekmes. Dažnu atveju jiems svarbus ekonominis sprendimas, negalvojant kas bus vėliau ir kokios pasekmės laukia ateityje.

Pasak UAB „Geotestus“ direktoriaus, daugiau nei 20 m. teikiančio inžinerinių geologinių tyrimų paslaugas, doc. dr. Sauliaus Gadeikio – nauji Aplinkos ministerijos pakeitimai neduos jokio palengvinimo būsimų privačių namų statytojams, nes daugiametė patirtis rodo, kad tyrimai visais atvejais bus reikalingi ir jie bus daromi, nes be jų nė vienas konstruktorius nesutiks projektuoti pamatų.

„Vienintelė tokių pakeitimų pasekmė bus tokia, kad dalis projektinių ir statybinių darbų atsidurs šešėlyje. Užsakovai, norėdami sutaupyti arba nežinodami jų nedarys, nes tai nėra neprivaloma, tačiau vis tiek norės turėti geologinę informaciją apie jo sklype esančius gruntus ir požeminį vandenį.

Tada tyrimus pasidarys be jokių registracijų Lietuvos geologijos tarnyboje. Vėliau, atsitikus kokiai nors problemai, pamatų nuosėdžiams, nuotėkų sistemų įrengimo ar drenažo problemoms, niekas neprisiims jokios atsakomybės – jei nėra registruotų tyrimų, tai jų nėra apskritai“, – dėmesį atkreipia S. Gadeikis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.