Atima paskutinę žaliąją oazę: Pašilaičių gyventojai liūdnai spėja, kad jų laukia Perkūnkiemio ateitis

Svarstant kvartalo Medeinos gatvėje statybų projektą, Pašilaičių gyventojai pasipiktino, kad bus iškirsta maždaug trečdalis ten augančių medžių.

Dauguma likusių medžių Medeinos gatvėje augs daugiabučių pastatų kiemuose.<br>Vizualizacija
Dauguma likusių medžių Medeinos gatvėje augs daugiabučių pastatų kiemuose.<br>Vizualizacija
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-06 09:58

Atima paskutinę žaliąją oazę, vietą, kur dar buvo galima pasivaikščioti. Tokie priekaištai praėjusią savaitę skambėjo svarstant Medeinos gatvės 30-uoju numeriu pažymėto keturių daugiabučių kvartalo statybų projektą.

Pašilaičių gyventojams nė motais savivaldybės pažadai, kad statytojas „Linkmenų būstas“ pažadėjo atsodinti medžius. Pirminiais skaičiavimais, iš viso žadama pašalinti 59 medžius – maždaug trečdalį ten augančių.

Projekto užsakovai parengė medyno inventorizaciją, iš kurios aiškėja, kad jis susiformavo savaime – ūkinei veiklai nenaudojamame plote užsisėjo sparčiai sėklomis plintantys medžiai. Tai – paprastosios pušys, karpotieji beržai, paprastieji klevai, drebulės, kaukazinės slyvos, kriaušės, obelys.

Iš viso buvo inventorizuoti 174 medžiai. Net 45 proc. numatytų iškirsti – kaukazinės slyvos, o 20 jaunų paprastųjų pušų ir paprastųjų klevų rekomenduojama persodinti.

Vienas iš projekto priešininkų Tomašas Jablonskis minėjo, kad daugiabučių projektas nepridės jokios vertės, nesuteiks jokių naujų funkcinių galimybių.

Jo įsitikinimu, Pašilaičiai bus dar labiau prigrūsti automobilių ir sunaikinta dar viena žalioji zona. Gyventojams nerimą kelia tai, kad automobilių stovėjimo vietų reikės 150, o numatytos tik 95.

„Nesutinkame su tokiu mažu parkavimo vietų skaičiumi, nes jau dabar visos laisvos erdvės užgrūstos automobiliais. Jeigu projektas bus patvirtintas, kur naujų daugiabučių gyventojai statys savo transporto priemones?“ – klausė T.Jablonskis.

Blogai yra ir tai, kad dauguma paliekamų medžių 0,8 hektaro sklype augs uždarame namų kieme, tad žalioji zona bus prieinama tik tų daugiabučių gyventojams. Pašilaičių gyventojai klausė: jeigu statytojas medžius ir atsodins, kas atlygins už atimamą erdvę?

Jie liūdnai spėjo, kad Pašilaičių laukia Perkūnkiemio ateitis. Pašilaičių gatvės siauros, į jas dar suvažiuoja į mokyklas ir darželius vaikus atvežantys kitų rajonų gyventojai, kyla užterštumo ir triukšmo lygis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.