NT ekspertas Saulius Vagonis: „Šiuo metu NT burbulo Lietuvos rinkoje nėra“

Ar artimiausiu metu galime tikėtis mąžtančių nekilnojamojo turto (NT) kainų? Kokį sprendimą turėtų priimti norintys įsigyti būstą savo reikmėms – pirkti nedelsiant, ar laukti?

Nekilnojamo turto agentūros „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis.
Nekilnojamo turto agentūros „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2022, 10:45 AM

Nekilnojamo turto agentūros „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis teigia, kad nekilnojamojo turto kainų sumažėjimo bus galima tikėtis tik tokiu atveju, jeigu valstybei teks susidurti su rimtais ekonominiais iššūkiais. Visgi, vargu ar tokios situacijos verta laukti, nes prastesnė ekonomikos situacija yra tiesiogiai susijusi su mažiau patraukliomis skolinimosi sąlygomis.

– Kaip dabartinės Lietuvos NT kainos atrodo europiniame, pasauliniame NT kontekste? Ar jau Vilniuje butai brangesni nei Majamyje ar dar ne?

– Ne, su tokiais prabangiais miestais kaip Majamis, aišku, Vilniaus negalima lyginti. Jeigu lyginsime Vilnių su Vakarų Europos sostinėmis – Amsterdamu, Londonu, Paryžiumi ar kitomis – Vilniuje kainos yra mažesnės. Tačiau didesnės nei, pavyzdžiui, Rygoje, Sofijoje ar Zagrebe. NT kainos Lietuvoje yra panašios į Rytų ir Centrinės Europos kainas, tačiau akivaizdžiai nusileidžiam Vakarų Europos ir kitų išsivysčiusių pasaulio valstybių NT kainoms.

– Šiuo metu NT pirkimas ir pardavimas šiek tiek aprimo. Vis dažniau kalbama apie NT burbulą, artėjančią krizę. Kaip manote, ar artimiausiu metu galime tikėtis finansinės krizės?

– Šiuo metu burbulo Lietuvos NT rinkoje nėra. Šiuo metu susiformavęs kainų lygis po truputį auga ir tai lemia keletas priežasčių. Visų pirma, atlyginimų augimas. Ilgą laiką NT kainų augimas buvo lėtesnis negu žmonių atlyginimų augimas, tai pasikeitė tik praeitais metais. Dabartinis kainų santykis yra panašus į tą, kuris buvo 2018–2019 metais, kai rinka buvo labai aktyvi.

Tačiau kainos aišku gali kristi, netgi nesusiformavus burbului. Jeigu į šalį ateitų didesnė ekonominė krizė, ekonominė recesija ji galėtų paliesti ir NT rinką. Tačiau spėlioti kaip bus iš tikrųjų yra sudėtinga. Šiuo metu Europos Centrinis bankas po truputį didina palūkanas. Tai reiškia, kad skolinimasis brangsta, tačiau nebrangsta taip drastiškai, kad būstas taptų neįperkamas.

Svarbu pažymėti ir tai, Lietuvos didmiesčiuose šiuo metu yra labai daug žmonių – ne tik lietuvių, bet ir atvykėlių iš kitų šalių – kuriems reikalingas būstas, yra didelis būsto deficitas. Laukiantiems kainų sumažėjimo galiu pasakyti, kad to sulauksime tik tada, jeigu Lietuvos ekonomiką palies didelės problemos.

Kita vertus, prastesnę ekonominę situaciją ir mažesnes kainas lydėtų ne tokios patrauklias skolinimosi sąlygos. Tokios situacijos, kad ekonomika augtų, būtų palankus skolinimasis, o NT kainos kristų, tikrai nebus. To tikėtis neverta.

– Užsiminėte apie tai, kokių NT kainų pokyčių galime tikėtis ateityje. Ką patartumėte norintiems pirkti būstą sau arba investavimui: pirkti dabar, ar laukti kainų kritimo?

– Perkantiems būstą sau, sakyčiau, kad nevertėtų žaisti su kainų spėliojimu – laukti jų augimo ar kritimo. Jeigu žmogui reikia būsto, mano nuomone, svarbiausia jį išsirinkti tinkamą. Niekada nežinosi, į kurią pusę pasisuks NT kainos, todėl svarbiausia gyventi ten, kur tau – jauku ir malonu, nebūtinai ten, kur galbūt ateityje išaugs kainos, tačiau pačiam gyventi nejauku ir nepatinka.

Netolimoje ateityje šalies ekonomika gali kisti įvairiai, yra įvairiausių prognozių, todėl neįmanoma šiuo metu pasakyti, ar tas būstas po dviejų mėnesių bus 2 procentais brangesnis, ar 1 pigesnis.

Investuotojams patarti sunkiau. Šiuo metu kainos dar iš inercijos auga. Nepaisant to, kad paklausa yra šiek tiek sumažėjusi, NT pasiūla – dar mažesnė.

Akivaizdu, kad nemažai NT projektų prasidėjus karui buvo pristabdyti, todėl ateityje galima tikėtis, kad būstų pasiūla bus didesnė. Ar didesnė pasiūla ir kainų konkurencija išvirs į ženklų kainų mažėjimą? Aš tuo labai abejoju.

– Išties, yra tikrai nemažai žmonių, kurie norėtų investuoti į NT, tačiau juos gąsdina didelės pradinės investicijos. Ką galėtumėte jiems patarti, nuo ko pradėti investuoti?

– Pats paprasčiausias būdas investuoti, tai įsigyti NT objektą ir jį, pavyzdžiui, nuomoti. Tiesa, tam reikalinga didelė pradinė investicija arba banko paskola. Pradedančiajam galbūt galima pradėti nuo paprastesnių investicijų, pavyzdžiui, investavimo į fondus arba NT finansavimo platformas.

Galima investuoti labai mažas sumas ir jų valdymą patikėti profesionalams. Tokiu atveju, net jeigu kažkas ir nepavyktų, tas nuostolis nebus itin didelis. Tokiu būdu galima įgyti patirties, daugiau suprasti apie NT rinką. Tuo tarpu investuoti į pastarąją neįsigilinus arba vadovaujantis vien kitų patarimais – nėra gerai.

– NT rinka besidomintieji savo žinias galės pagilinti šių metų spalio 27 dieną apsilankę konferencijoje „Financial Freedom Forum“, kurios globėjas – Lietuvos bankas. Kokį pranešimą jame skaitysite, kokia bus jo tema? Apie ką kalbėsite?

– Kalbėsiu tema „Koks tinkamiausias metas investavimui į NT? Investavimo į NT nauda ir pavojai“. Savo pranešimu pabandysiu apžvelgti tuo metu būsiančią NT rinkos situaciją, pasidalinti savo įžvalgomis, ar tas metas yra palankus investuotojui. Taip pat pasidalinsiu svarbiausiais kriterijais, kaip galima išmatuoti investavimo naudą ir kokie galimi pavojai arba rizikos slypi pasirenkant vieną ar kitą investavimo į NT variantą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.