T. Bagdonavičius: „NT versle svarbu matyti tai, ko nemato kiti ir mokėti skaičiuoti“

Nuo ko prasideda investuotojų karjera nekilnojamojo turto (NT) rinkoje? Į ką svarbu atkreipti dėmesį žengiant pirmuosius žingsnius NT rinkoje? Kaip priversti šį verslą nešti maksimaliai didelę grąžą? Verslininkas, investuotojas Tomas Bagdonavičius teigia, kad visų pirma reikia išmokti valdyti asmeninius finansus. Kai tai pavyksta padaryti, tuomet galima imtis ambicingesnių siekių. Būtent kasdienis nepaliaujamas tobulėjimas ir tampa pagrindine varomąja jėga augti, tobulėti, siekti.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2022, 10:47 AM, atnaujinta Oct 25, 2022, 12:05 PM

Esate verslininkas, investuotojas, knygų autorius, vykdote verslą NT srityje. Kaip atsidūrėte NT rinkoje?

Vieną dieną pamačiau Bodo Schafer knygą „Kelias į finansinę laisvę“. Ji pakeitė mano gyvenimą, pakeitė santykį su savimi bei įpročius, o tada pasikeitė viskas... Tuomet pradėjau verslus, investicijas į NT. Verslą NT srityje pradėjome dar prieš krizę, todėl galiu teigti matęs ir buvusį rinkos pakilimą, ir 2008m. krizę ir tai, kas vyksta šiuo metu.

Su partneriais valdote per 17 500 m2 NT objektų ploto. Kaip Jums tai pavyko?

Manau, kad svarbiausia yra įprotis plėstis. Prisimenu verslo NT srityje pradžią. Tuomet pirkome pirmą butą ir aš žmonai sakiau, kad ateityje turėsime jų 10! Tai atrodė nesąmonė, neįmanoma! Bet darai po truputį, darai ir kai jau turi, ką parodyti, bendradarbiauti pasiūlo partneriai iš kitų šalių. Taigi, esmė – KAIZEN principas. Po truputį, mažais žingsneliais nepaliaujamai augti. O galiausiai pasimato, kad tie žingsneliai nebuvo tokie jau maži.

Jau 10 metų sėkmingai investuojate ir vystote smulkius NT projektus, pirkdamas ir nuomodamas nekilnojamąjį turtą. Koks tai verslo modelis?

Verslo modelis yra paprastas – nusipirk, jei reikia – sutvarkyk, išnuomok ir kartok.

Daugelį vilioja investicijos į NT, tačiau gąsdina didelės pradinės investicijos? Ar tikrai tam reikia didelių pradinių investicijų? Nuo ko pradėti investuojant į NT?

Pastebiu, kad žmonės nori pradėti investuoti neturėdami pradinio kapitalo, tikisi didžiulės grąžos. Aš manau, kad klaidas reikia daryti plėtojant mažus projektus, tada po truputį augti, išmokti valdyti asmeninius finansus.

Knyga, kurią minėjau, man padėjo tai padaryti. Susitvarkius asmeninius finansus pamatai, kiek daug, teisingai juos valdydamas, gali padaryti. Išmokus valdyti asmeninius finansus, gali pradėti valdyti srautus. O išmokus valdyti pastaruosius, gali pradėti dirbti su kreditais. Bet kreditas yra kaip ginklas – galima apsiginti, bet galima ir nusišauti.

Apie Jus rašoma: „Jis kiekvieno turimo NT nuomą sugeba padaryti maksimaliai pelningą“. Kaip Jums tai pavyksta?

Tai – mūsų verslo paslaptys. Svarbiausia atsižvelgti į tai, ko nuomininkui reikia. Kaip kad einant žvejoti – juk žvejojama su sliekais, o ne tortu. Tas pats ir nuomos bei visuose kituose versluose. Turi suvokti, ko nori tavo klientas ir žinoti, kad jis nori nebūtinai to paties, ko tu nori. Todėl turi padaryti tiek, kiek kliento poreikis, ne mažiau, bet ir ne daugiau.

Paprognozuokite, norintiems pirkti būstą verta tą daryti dabar ar palaukti kainų kritimo?

Dažnas investuotojas yra kaip žuvis vandenyje, o vanduo yra kaip pinigų masė rinkoje. Vandens daugėjant arba mąžtant, žuviai atrodo, kad krantas artėja arba atitinkamai – tolsta. Tačiau juk vyksta ne tai, tai tiesiog vanduo kyla arba leidžiasi. Ką aš noriu tuo pasakyti? NT vertė nekinta, kinta pinigų vertė.

Įsivaizduokime, jeigu šiandien galėtume pasiimti 100 000 eurų paskolą būstui, kurį bankas finansuoja 100 proc. ir taiko 2 proc. palūkanas. Paėmę paskolą 25 metams, kas mėnesį bankui sumokėtume 424 eurus. Tuo tarpu NT atpigus 25 proc., tą patį būstą galėtume įsigyti už 75 000 eurų. Paėmę paskolą tokiam pat laikotarpiui kaip pirmuoju atveju, su 5 proc. siekiančiomis palūkanomis, mėnesinį įmoka bankui siektų 448 eurus. Tai kuriuo atveju būstas yra brangesnis? NT versle yra svarbūs du dalykai – matyti tai, ko nemato kiti ir mokėti skaičiuoti.

Šių metų spalio 27 d. vyks didžiausios finansinio raštingumo konferencijos Lietuvoje „Financial Freedom Forum“ renginys, kurio globėjas – „Lietuvos bankas“. Kokį pranešimą jame skaitysite, kokia bus jo tema?

Nors pranešimas nebus ilgas, bet aš pasistengsiu į jį sudėti visą išmintį ir patirtį, kurią klausytojai galės pritaikyti savo gyvenime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.