Pasirengusiems pavasarį statytis individualius namus teks įsivertinti vieną naują aplinkybę – ji nuliūdins tik kai kuriuos

Pastarosiomis dienomis  viešojoje erdvėje imta nuogąstauti, esą jau netrukus (pavasarį įsigaliojus Statybų įstatymo pakeitimams – red.) statytis individualųjį namą pačiam taps kone neįmanoma, tačiau iš tiesų taip nėra.

Esminių pasikeitimų individualių namų statybose nebus: statysime juos kaip statę, tik pardavinėti juos bus sudėtingiau.<br>V.Skaraičio nuotr.
Esminių pasikeitimų individualių namų statybose nebus: statysime juos kaip statę, tik pardavinėti juos bus sudėtingiau.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2023, 4:01 PM, atnaujinta Feb 10, 2023, 4:24 PM

Praėjusių metų pabaigoje priimti Statybos įstatymo pakeitimai daugiau įtakos turės tik tiems, kas planuoja statyti didesnius nei 300 kv.m ploto namus arba juos norės parduoti, o ne gyventi patys.

Pasitaikydavo atvejų, kuomet individualieji namai, skirti parduoti, taip pat statyti ūkio būdu, samdant nekvalifikuotus darbininkus, statybomis ūkio būdu prisidengdavo ir didžiulius objektus statančios įmonės – tokių situacijų, gegužę įsigaliojus Statybos įstatymo pakeitimams, likti neturėtų. 

Pokyčiai galios ne visiems

Kaip portalui lrytas.lt komentavo Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė, galimybė statyti ūkio arba mišriu būdu ir toliau paliekama paprastojo remonto atvejais (visiems statytojams visuose statiniuose), taip pat fiziniams asmenims, statantiems naują, rekonstruojantiems arba kapitaliai remontuojantiems individualų gyvenamąjį namą, kurio bendras plotas iki 300 kv. m, taip pat jo priklausinius ir nesudėtingus statinius. 

Kitais, didesnės rizikos, atvejais, asmenys turės arba samdyti rangovą, arba patys tapti rangovais ir vykdyti visas rangovo pareigas bei atitikti rangovams keliamus kvalifikacinius reikalavimus.

Individualiuosius gyvenamuosius pastatus statant ūkio būdu gali būti naudojama statytojo ir jo artimųjų darbo jėga, nesamdant kitų fizinių ar juridinių asmenų. Mišraus statybos būdo atveju (kai ūkio būdas derinamas su ranga), statytojas gali papildomai samdyti atskirus rangovus (tiek fizinius, tiek juridinius asmenis) atskiriems statybos darbams.

Tiek rangos, tiek mišraus statybos būdo atveju, pasamdyti rangovai turi turėti atitinkamą veiklą vykdyti leidžiančius dokumentus, apskaityti savo pajamas, mokėti mokesčius.

Stogą keisti – ne problema

Svarstant Statybos įstatymo pakeitimus nuogąstauta ir dėl to, kad keičiant sodo namo stogą, galbūt, teks atitikti naujai statybai keliamus A++ energinio naudingumo reikalavimus, mat keičiasi rekonstrukcijos sąvoka.

Naujos redakcijos įstatymas aiškiai sako, kad jei rekonstruojant pastatą, jo tūris padidėja daugiau nei 100 proc. (t. y. daugiau nei du kartus), jam taikomi naujo statinio projektavimui ir statybai keliami reikalavimai.

Tai reiškia, kad norint pasikeisti stogą, įrengti langą ar pristatyti prieangį nereikės taikyti naujai statybai keliamų reikalavimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.