Pernai APVA sulaukė daugiau nei 2 tūkst. užklausų apie renovaciją: ko gyventojai klausė dažniausiai?

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) visose šalies savivaldybėse organizuoja seminarus gyventojams ir jų organizacijoms apie daugiabučių namų atnaujinimo procesą. Nuo vasario tokie se– minarai, kuriuos išklausė beveik 700 dalyvių, vyko jau trisdešimtyje savivaldybių. Per renginius atsakoma į aktualius klausimus ir pateikiama naujausia informacija teisiniais, ekonominiais ir inžineriniais aspektais daugiabučių atnaujinimo srityje. 

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kotryna Grušauskaitė

2023-04-06 08:00

„Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa – ilgalaikis procesas, todėl akivaizdu, kad keičiantis teisės aktams, finansavimo mechanizmui, administravimui ir kitoms sritims, susijusioms su renovacija, gyventojams kyla klausimų, į kuriuos atsakymų reikia čia ir dabar.

Primename, kad tokiu atveju jie iškart gali kreiptis telefonu 8 614 99 699, – kompetentingi specialistai atsakys į visus kilusius klausimus ir nukreips reikiama linkme“, – sako APVA Projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus specialistas Vladas Trakimavičius.

Jis taip pat pabrėžia, kad 2022 metais buvo sulaukta daugiau kaip 2 tūkst. užklausų telefonu, o šiemet renovacijos klausimais konsultavosi daugiau nei 650 gyventojų.

Dėl ko dažniausiai nerimauja renovacijai pasiryžę gyventojai?

APVA kviečia susipažinti su vienais dažniausių klausimų, kuriuos užduoda gyventojai.

1. Kiek kainuoja renovacija?

Kiekvienas daugiabutis yra skirtingas ir jo atnaujinimo kaina nustatoma investiciniame plane (IP), kurį rengia investicinio plano rengėjai. Renkantis norimas priemones formuojama konkreti kaina.

2. Kada reikia pradėti mokėti už renovuotą daugiabutį?

Už atliktus darbus pradedama mokėti, kai baigiami rangos darbai, o APVA išmoka valstybės paramą. Po šių veiksmų apskaičiuojamas kredito likutis, parengiami kredito ir palūkanų grafikai butų savininkams.

3. Kam priklauso balkonai – buto savininkui ar tai bendras namo fasadas?

Balkonai yra neatsiejama fasado dalis, todėl jų konstruktyvo stiprinimas, šiltinimo ar apdailos darbai yra bendrosios investicijos. Individualios investicijos gali būti tik balkonų stiklinimas.

4. Ką reikėtų pasikviesti konsultacijai prieš pradedant renovaciją?

Butų ir kitų patalpų savininkų interesams atstovauja namo administratorius, jis teikia pirmines konsultacijas. Taip pat yra investicinio plano rengėjas, kuris viešojo susitikimo metu pristato investicinį planą, atsako į kylančius klausimus. Konsultacijas taip pat teikia agentūra.

5. Ar būtina įrengti nuovažą neįgaliesiems prie įėjimo?

Taip, išskyrus tuos atvejus, kai to padaryti nėra jokių techninių galimybių.

6. Koks fasado tipas yra geriausias?

Energiniu požiūriu visi siūlomi fasadai yra efektyvūs – visi geri. Daugiabučio namo gyventojai IP rengimo metu turi galimybę susipažinti su įvairiais fasado tipais ir vieną jų pasirinkti.

Sužinokite atsakymus į rūpimus klausimus dalyvaudami seminaruose

Jau pasiryžusius savo gyvenamuosius namus renovuoti gyventojus ir tuos, kurie apie tokią galimybę vis dar svarsto, APVA kviečia visą informaciją apie būsto modernizavimą išgirsti iš patikimų šaltinių, dalyvaujant skirtinguose savivaldybių miestuose vykstančiuose seminaruose.

Pasitikrinti, ar jūsų gyvenvietėje artimiausiu metu yra numatomas seminaras, galite internetiniame puslapyje https://modernizuok.apva.lt/.

Turite klausimų? Skambinkite į informacinę liniją tel. 8 614 99 699. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.