Prasideda Metų renovacijos projekto rinkimai – kurį projektą visuomenė išrinks kaip geriausią?

Nuo šiandien Lietuvos gyventojai kviečiami susipažinti ir įvertinti ne anksčiau kaip 2022 m. šalyje renovuotus daugiabučius ir išrinkti, kuris šiemet vertas Metų renovacijos projekto titulo. 

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kotryna Grušauskaitė

Apr 11, 2023, 8:00 AM

Dalinamės atnaujintų daugiabučių istorijomis, pritaikytais sprendimais, renovacijos procesu ir kitais svarbiais kriterijais.

Skaitytojams vertinti pateikiami praėjusiais metais įgyvendinti projektai, iš kurių geriausią atviro balsavimo metu išrinks visuomenė. Daugiabučių modernizacija šalies savivaldybėse prasidėjo 2013 m. Nuo to laiko atnaujinti 3528 daugiabučiai, dar 1407 šiuo metu renovuojami, taip pat valstybė yra paskelbusi dar du kvietimus pasinaudoti valstybės parama lengvatinėmis sąlygomis.

Šis konkursas skirtas ne tik priminti visuomenei apie renovacijos teikiamą naudą, paskatinti modernizuoti savo būstą, bet ir supažindinti visuomenę su unikaliais pavyzdžiais.

„Girdėdami šias istorijas matome, kad labai pagerėjo gyventojų gyvenamoji aplinka, sumažintas šiluminės energijos suvartojimas. Tai pastaraisiais metais tapo itin svarbu, nes kilusi energetikos krizė labai gerai parodė gyventojams, kaip svarbu taupyti. Ne ką mažiau svarbu ir tai, kad mažiau suvartojantys namų ūkiai sukuria mažiau taršos, prisideda prie klimato kaitos stabdymo. Matome, kad konkretūs gyventojų pavyzdžiai įkvepia kitus, todėl Metų renovacijos projekto konkursas yra puiki galimybė supažindinti visuomenę su geriausiais pavyzdžiais, kartu pamatyti, kam visuomenė teikia prioritetą, kad ateityje priimdami sprendimus galėtume geriausiai atliepti žmonių poreikius“, – sako Gintarė Burbienė, Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) Pastatų energinio taupumo departamento vadovė.

Praėjusiais metais kilusi energetikos krizė labai ryškiai parodė, kaip svarbu taupyti energijos išteklius. Daugiabučio modernizacija prisideda ne tik prie mažesnių sąskaitų, bet ir pakelia būsto vertę, išsprendžia kitas problemas.

„Nors energijos kainos šią žiemą buvo gerokai didesnės, konkurse dalyvaujančių daugiabučių gyventojų istorijos rodo, kad jos suvartojimas ir sąskaitos už šildymą vis tiek lieka mažesnės nei iki renovacijos, kai šildymo kainos buvo kur kas mažesnės. Taip pat turime nemažai pavyzdžių, kai daugiabučiai jau buvo pasiekę ribą ir reikėjo kapitalinio remonto, kai kur avarinės tarnybos dėl trūkusių vamzdžių važiuodavo vos ne kas mėnesį. Todėl renovacija išsprendė daugybę problemų“, – pabrėžia G.Burbienė.

Ne vienas projektas nusipelnė nominacijos

Susipažinti su rinkimuose dalyvaujančiais projektais visuomenė galės nuo balandžio 7 d. „Facebook“ paskyroje „APVA daugiabučių modernizavimas“ ir naujienų portale, kuriame balandžio mėnesį vyks ir atviras balsavimas.

„Kiekvienas iš rinkimuose dalyvaujančių daugiabučių savaip nusipelnė šios nominacijos. Stengiamės parodyti ir platų galimų atnaujinimo priemonių spektrą, kuris pritaikomas pagal kiekvieno daugiabučio gyventojų poreikius. Turime pavyzdžių, kai daugiabučių renovacija vykdoma kartu su miesto vyriausiuoju architektu, kitur prasčiausias daugiabutis po renovacijos tampa mažiausiai energijos suvartojančiu gyvenamuoju namu visame rajone“, – teigia G.Burbienė.

Informacija apie balsavimą

Nuo balandžio 21 d. skaitytojai galės atiduoti balsą už labiausiai jiems patikusį projektą, tačiau prieš balsavimą APVA Pastatų energinio taupumo departamentas skatina susipažinti su visomis istorijomis, įvertinti ne tik pastato estetiką, bet ir kokią naudą gavo renovuoto namo gyventojai.

„Modernizacija turi ne vieną privalumą – tai ne tik estetiškas fasadas ar mažiausios sąskaitos už šildymą.

Skatiname įvertinti visus kriterijus, tokius kaip energinis efektyvumas, atsinaujinančiųjų energijos šaltinių diegimas, draugiškumas aplinkai, bendruomeniškumas ir bendras gatvės, rajono ar net miesto vaizdas. Šie kriterijai prisideda prie ilgalaikės gyventojų ir šalies gerovės, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo“, – sako G.Burbienė.

Atviro balsavimo naujienų portale metu bus atrinkti trys daugiausia skaitytojų balsų surinkę projektai. Jiems bus įteikti APVA įsteigti apdovanojimai. Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus vyks balandžio 21–27 d., o laimėtojai bus paskelbti balandžio 28 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.