Trys Žemaitijoje atnaujinti daugiabučiai dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose

Trijuose Žemaitijos miestuose – Šilalėje, Mažeikiuose ir Plungėje – atnaujinti daugiabučiai dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose.

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kotryna Grušauskaitė

Apr 20, 2023, 8:00 AM

Šiame konkurse besivaržantys projektai yra unikalūs, tad rinkimai – puiki galimybė visuomenei susipažinti su geriausiais modernizuotų daugiabučių pavyzdžiais ir atkreipti dėmesį į renovacijos teikiamą naudą.

Nors visų trijų Žemaitijoje renovuotų daugiabučių istorijos ir pritaikyti sprendimai skirtingi, juos vienija po modernizacijos sumažėjusios sąskaitos. Praėjusiais metais kilusi energetikos krizė aiškiai parodė, kaip svarbu taupyti energijos išteklius. Žiemą gerokai pakilus energijos kainoms šiuose trijuose Žemaitijoje atnaujintuose daugiabučiuose sąskaitos už šildymą vis tiek liko mažesnės nei iki renovacijos, kai šildymo kainos buvo mažesnės.

Atnaujinti daugiabutį Šilalėje paskatino nusidėvėję inžineriniai tinklai

Šilalėje renovavus Kovo 11-osios g. 27 daugiabutį, kuris statytas 1995 m., buvo pasiektas net 51,2 proc. energijos sąnaudų sumažėjimas. Penkių aukštų, 41 butą turintis daugiabutis pasikeitė tiek išoriškai, tiek iš vidaus. Atnaujinus daugiabutį iš F energinės klasės buvo pasiekta B.

„Didžiausia motyvacija gyventojams buvo noras atnaujinti visus pasenusius, nusidėvėjusius inžinerinius tinklus, kurie buvo nebetinkami eksploatuoti ir kėlė daug buitinių problemų. Taip pat gyventojams buvo labai aktualu sumažinti suvartojamą šilumos kiekį jų name. Vienas svarbesnių modernizacijos aspektų buvo ir estetinė pastato išvaizda, kuri pasibaigus renovacijos darbams pasikeitė kardinaliai“, – sako projektą administravusios įmonės bendrųjų reikalų specialistas renovacijai Martynas Vydmantas.

Po daugiabučio renovacijos gyventojai jau mato aiškų skirtumą tarp sąskaitų už šildymą – suvartotos šilumos kiekis sumažėjo beveik tris kartus.

Atnaujinus daugiabutį Plungėje, kaimynai, pamatę naudą, irgi suskubo renovuoti

Po dvejus metus trukusios daugiabučio Plungėje, Dariaus ir Girėno g. 40, renovacijos pasikeitė ir pats pastatas, ir gyventojų gyvenimo kokybė. Nors dalis gyventojų iš pradžių abejojo modernizacijos nauda, kai energija pabrango, po atliktų darbų už šildymą gyventojai mokėjo mažiau.Renovacijos nauda nustojo abejoti ne tik šio, bet ir kitų dar neatnaujintų daugiabučių gyventojai.

Po daugiabučio renovacijos pasiekta B energinio efektyvumo klasė (prieš tai buvo F) – šiluminės energijos sutaupymas dabar siekia 65,80 proc.

„Po atnaujinimo pavyko sumažinti šilumos nuostolius, nes pastatas senas, statytas 1975 m., penkių aukštų ir 40 butų, visa šiluma išskrisdavo pro kiauras sienas, nesandarius langus. Sumažinome eksploatacines energijos sąnaudas. Dabar ir pastato vaizdas gerokai skiriasi, vizualiai atrodo kaip naujas, būstas tapo neabejotinai patrauklesnis“, – teigia renovacijos projekto vadovė Asta Rimkuvienė.

Mažeikiuose atnaujinti daugiabutį gyventojus paskatino augančios remonto išlaidos

Mažeikiuose, Ventos g. 61, imtis 1977 m. statyto 5 aukštų, 50 butų daugiabučio atnaujinimo gyventojus labiausiai motyvavo išaugusios pastato remonto išlaidos. Po renovacijos buvo atnaujintos inžinerinės sistemos, gyventojai suvartoja gerokai mažiau šiluminės energijos, mažiau moka už šildymą net ir išaugus energijos kainoms. Daugiabučio energinė klasė po renovacijos iš E pakilo į B.

„Augančios remonto išlaidos greičiausiai buvo viena pagrindinių priežasčių, kodėl gyventojai vieningai priėmė sprendimą atnaujinti savo būstą“, – pasakoja daugiabučius administruojančios įmonės direktoriaus pavaduotojas Evaldas Uikys.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Visi šie trys daugiabučiai dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos inicijuoja Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA).

Apie konkurse dalyvaujančius projektus nuo balandžio 7 d. galima sužinoti „Facebook“ paskyroje „APVA daugiabučių modernizavimas“ ir naujienų portale. Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsus bus galima atiduoti balandžio 21–27 d., o laimėtojai bus paskelbti balandžio 28 d. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.