Verslininkas dievagojasi, kad prekybos centras Klaipėdos centre virs svečių namais, tačiau juk būti gali visaip

Šiuo metu rengiamas projektas prekybos centrą „Kapitolijus“ pertvarkyti į svečių namus. Tačiau pasato savininkai nusivylę miesto valdžia, kuriai nerūpi nei verslas, nei pramogos mieste, ir pastatą nori parduoti. Skeptikai tikina, kad po prekybos centro rekonstrukcija paslėptas būstų, skirtų nuolat gyventi, įrengimas. „Kapitolijaus“ pastatą valdo UAB „Bandužiai“.

Šiuo metu rengiamas projektas prekybos centrą „Kapitolijus“ pertvarkyti į svečių namus.<br>lrytas.lt montažas
Šiuo metu rengiamas projektas prekybos centrą „Kapitolijus“ pertvarkyti į svečių namus.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Valeckas

2023-04-20 16:54

Įmonės vadovas Rokas Peištaras „Vakarų ekspresui“ sakė, kad didžioji dalis pastato šiuo metu yra nenaudojama. Verslas po pandemijos smūgio taip ir nebesugrįžo į šias patalpas.

„Pastatą pardavinėjome už Registrų centro kainą – 2,3 milijono eurų, bet niekas neperka“, – sako R. Peištaras.

Anot jo, tai parodo realią verslo situaciją mieste, kai visos miesto pramogos šiandien Klaipėdoje išsitenka prie Danės upės pakrantės, o žmonės išsikrausto gyventi už miesto.

Šiuo metu tuščios „Kapitolijaus“ pastato patalpos savininkams neša nuostolius. Ir pats statinys reikalauja rekonstrukcijos, kiauras ir jo stogas.

Biurokratų gniaužtuose

Su miesto valdžios neveiklumu verslininkas sieja ir mieste įsigalėjusią biurokratiją. „Kai statėme „Kapitolijų“, projektavimo ir statybos darbai užtruko metus.

Šiandien vien projektavimo procesas vyksta jau apie 1,5 metų. Kažkada „Bandužių“ prekybos centro projektą įgyvendinome per 39 dienas“, – R. Peištoras prisimena laikus, kai investuotojai Klaipėdoje buvo laukiami.

Anot jo, pradiniai planai buvo „Kapitolijaus“ vietoje įrengti viešbutį. Tačiau dėl automobilių stovėjimo vietų ir kitų reikalavimų tokio projekto pasitvirtinti nepavyko.

Neatmetama ir prielaida, kad naujojo viešbučio statyba galėjo paliesti ir kažkieno interesus.

„Planai buvo maksimalūs, vėliau po truputį teko juos mažinti“, – sako R. Peištaras. Jis tikina, kad kažką statyti ar pertvarkyti centrinėje Klaipėdos dalyje yra labai sudėtingas procesas.

„Sunku rasti net architektus, kurie tuo norėtų užsiimti“, – patirtimi dalinasi R. Peištaras.

Jis mano, kad taip sudėtingai vyksta derinimo procedūros, nes metai iš metų projektų derinimo dokumentuose parašus deda tie patys žmonės, tik per laiką kiek pasikeičia jų pareigos ar pozicijos.

„Daug vilčių yra, kad situacija pasikeis darbą pradėjus naujam merui Arvydui Vaitkui ir naujai išrinktai Tarybai“, – sako R. Peištaras.

Butų neplanuoja

Šiuo metu viešam svarstymui pateikti projektiniai Herkaus Manto gatvėje esančio prekybos centro „Kapitolijus“ pastato rekonstravimo į svečių namus su dviejų aukštų automobilių stovėjimo aikštele pasiūlymai.

Projektą „Bandužių“ užsakymu rengia MB „Statybų svertas“. Numatoma automobilių stoginė-saugykla su 30 automobilių stovėjimo vietų. Patekti į antrą jos aukštą automobiliai galės liftu-keltuvu. Toks automobilių stovėjimo vietų skaičius reikalingas pagal statybų reglamentą.

Planuojama, kad po rekonstrukcijos pastato aukštis nesikeis, pagal aukščiausią esamo kraigo aukštį ir toliau sieks 16,5 m. Bus suformuotos papildomos patalpos mansardiniame aukšte. Dabar 3 aukštų su mansarda pastatas taptų keturių aukštų statiniu.

Bendras pastato plotas po rekonstrukcijos turėtų padidėti nuo 2 845 iki 3 371 kv. m.

Svečių namai užims 2 430 kv. m, pirmame pastato aukšte išliks šiuo metu veikiančios trys parduotuvės.

Iš viso projektuojama 36 svečių namų numeriai. Dauguma jų – 2 ir daugiau kambarių. Tokių numerių net 33. Pagal savo suplanavimus jie daugiau primena gyvenamuosius butus.

Tačiau R. Peištaras tikina, kad jų nebus bandoma pardavinėti kaip gyvenamąsias patalpas. Jis tikina, kad „Bandužiai“ patys užsiims svečių namų administravimu ir kambarių nuoma.

Su parengtais „Kapitolijaus“ rekonstrukcijos projektiniais pasiūlymais galima susipažinti iki balandžio 19 d. Vilhelmo Berbomo g. 10, Klaipėdoje, darbo dienomis darbo valandomis iš anksto susitarus tel. 8 672 16144 arba interneto svetainėje.

Balandžio 19 d. 17 val. vyks nuotolinis projekto pristatymas. Iki tada galima teikti pasiūlymus ir pastabas dėl projekto įgyvendinimo.

Priminsime, kad prieš keletą metų panašiai rekonstruotas buvo kitas Klaipėdos prekybos centras – „Saturnas“. Jame buvo parduodamos patalpos nuolat gyventi.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.