Svarstote, kokią naudą namams suteiktų atsinaujinantieji energijos ištekliai? APVA inicijavo skaičiuoklę

Šia skaičiuokle galima įvertinti, kiek kainuotų name įsirengti atsinaujinančiosios energijos išteklius (AEI) tiekiančią saulės elektrinę, šilumos kolektorius ir pan. ir kokią naudą tai suteiktų.

Daugiabučių renovacija Lietuva.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiabučių renovacija Lietuva.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2023, 8:00 AM

Norėdama paskatinti gyventojus aktyviau domėtis ir rinktis AEI sprendimus atnaujinant savo būstą APVA inicijavo sukurti patogią ir paprastą skaičiuoklę.

„Šia skaičiuokle siekėme gyventojams suteikti galimybę palyginti, kiek galima sutaupyti ir gauti naudos, kai daugiabučio renovacijos metu įdiegiamos įprastos priemonės ir kai papildomai naudojamasi AEI.

Kai kurie gyventojai vis dar abejoja tokių sprendimų nauda arba mano, kad jie yra brangūs, todėl skaičiuoklė padės įsivertinti ir priimti sprendimą“, – sako Edvardas Petrauskas, APVA Pastatų energinio taupumo departamento Pastatų energinio taupumo projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus patarėjas.

Skaičiuoklė patogi naudotojui

Skaičiuoklę naudoti patogu, tai gali padaryti bet kas – tiek daugiabučių administratoriai, tiek patys gyventojai. Duomenis, kuriuos reikia pateikti, galima sužinoti iš šildymo ir elektros sąskaitų arba pasitikslinti su administratoriumi.

„Gautą ataskaitą galite išsispausdinti ar išsisaugoti elektroniniu formatu ir pateikti diskutuojant gyventojų susirinkime. Tokio įrankio rinkoje iki šiol nebuvo arba reikėdavo žinoti sudėtingus, tik specialistams prieinamus ir suprantamus duomenis“, – sako vienas skaičiuoklės kūrėjų Dainius Gudavičius.

Pateikiami naujausi duomenys

Pasak D.Gudavičiaus, skaičiuoklė nuolat atnaujinama, joje pateikiami naujausi duomenys, atsižvelgiama į dabartines rinkos kainas. Skaičiuoklė gali būti naudinga tiek daugiabučių gyventojams, kurie planuoja būsto atnaujinimą, tiek privačių namų savininkams bei verslo atstovams.

„Tiesa, verslo paskirties pastatai turi daugiau įvairių dedamųjų dalių, todėl skaičiuoklės duomenis reikėtų vertinti atsargiai. Tačiau individualių ir daugiabučių namų gyventojai skaičiuokle gali pasinaudoti be vargo, nes yra įvertinami naujausi duomenys, vedlio principu reikia suvesti tam tikrus parametrus ir greitai galima pamatyti rezultatus“, – sako D.Gudavičius.

Nauda akivaizdi

Kaip teigia Lietuvos saulės energetikos asociacijos prezidentas Vitas Mačiulis, AEI aktyviai iki šiol naudojosi individualių namų gyventojai ir verslas, tačiau pastaruoju metu, pasak specialisto, valstybė sudarė palankias sąlygas pasinaudoti šiais privalumais ir daugiabučių gyventojams.

„Varniuose yra 24 butų daugiabutis, kurio gyventojai ant stogo įsirengė saulės elektrinę, jos elektrą panaudoja geoterminės šilumos siurbliui, todėl būstus šio namo gyventojai šildosi beveik už dyką. Saulės elektrinė yra ilgaamžė, investicija nedidelė, bet tarnauja ketvirtį amžiaus ir ilgiau, priežiūra nesudėtinga, o nauda – akivaizdi“, – sako V.Mačiulis.

Skaičiuoklės rengėjai skatina suteikti grįžtamąjį ryšį

Prieiga prie skaičiuoklės visuomenei suteikta visai neseniai, tačiau jos rengėjai mato išaugusį susidomėjimą. Ją galima rasti https://modernizuok.apva.lt/ tinklalapyje, kairėje pusėje esančiame meniu „AEI panaudojimo daugiabučiuose skaičiuoklė“.

Skaičiuoklės rengėjai ragina gyventojus ir kitus naudotojus suteikti grįžtamąjį ryšį, kad galėtų ją tobulinti ir užtikrinti patogumą. Daugiabučių renovacijos projektus Lietuvoje administruojanti Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) inicijavo patogios ir paprastos skaičiuoklės sukūrimą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.