Gyventojams sukurtas katalogas, jame – viskas apie atsinaujinančiųjų energijos šaltinių įsirengimą

Iki šiol trūko leidinio apie atsinaujinančiųjų energijos išteklių (AEI) priemones, kuris būtų skirtas ne tik mokslininkams, projektuotojams, bet ir gyventojams. Dėl šios priežasties Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) užsakymu, siekiant visuomenę plačiau supažindinti su AEI pritaikymu daugiabučių modernizavimo projektuose, parengtas susistemintos informacijos katalogas.

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kotryna Grušauskaitė

May 9, 2023, 8:00 AM, atnaujinta May 9, 2023, 10:03 AM

Renovuojant daugiabučius valstybės institucijos nusprendė skirti lėšų tiems projektams, kurie ne tik pasiekia A energinio efektyvumo klasę, bet ir pritaiko AEI priemones – saulės elektrines, vėjo jėgaines ar kitas priemones. Todėl buvo nuspręsta sukurti įrankį, kuris leistų gyventojams ir daugiabučių administratoriams lengviau ir paprasčiau susipažinti su AEI, jų taikymu ir kita technine informacija.

„Kataloge pateikiama apibendrinta informacija apie AEI technologijas, kurios gali būti pritaikomos individualiuose ar daugiabučiuose namuose. Iki šiol trūko leidinio, kuris būtų skirtas ne tik mokslininkams, projektuotojams, bet ir gyventojams, kurie, skaitydami šį leidinį, susipažins su galimomis technologijomis, kurios gali būti įdiegtos daugiabučiuose pastatuose“, – sako Saulius Skrodenis, Atsinaujinančiųjų energijos išteklių panaudojimo atnaujintuose ar atnaujinamuose daugiabučiuose namuose priemonių ir techninių sprendinių katalogo rengėjas.

AEI priemonės daugiabučiams itin aktualios

Valstybės institucijų manymu, alternatyvioji, atsinaujinančioji energetika šiuo metu yra perspektyvi energijos gavybos sritis, kuri naudojama atnaujintuose arba atnaujinamuose daugiabučiuose. Leidinys pasiekiamas APVA puslapyje, jame pateikiama naujausia 2023 m. informacija. Katalogas yra recenzuotas VGTU doc. dr. Juozo Bielskaus.

Daugiausia remtasi lietuviškais šaltiniais, taip pat užsienio šaltinių informacija, katalogo sukūrimas, informacijos surinkimas ir sisteminimas truko apie 9 mėnesius.

„Daugiabučiai gyvenamieji pastatai Lietuvoje, kurie sudaro 60 proc. visų Lietuvos pastatų fondo pagal plotą, sunaudoja daugiausia, t.y. 54 proc., galutinės suvartojamos šilumos energijos. Būtent šioje srityje yra didžiausias šilumos energijos kiekio taupymo potencialas, todėl AEI priemonės, jų diegimas atnaujinamuose ar atnaujintuose daugiabučiuose šiandien ir perspektyvoje itin svarbūs. APVA iniciatyva buvo parengtas šis katalogas siekiant gyventojus ir daugiabučių namų administratorius paskatinti taikyti AEI priemones“, – teigia Edvardas Petrauskas, Pastatų energinio taupumo departamento Projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus patarėjas.

Skirtas gyventojams

Tikimasi, kad kataloge pateikiama informacija gyventojams padės apsispręsti dėl AEI priemonių, kurių plėtra šiuo metu daugiabučiuose pastatuose nėra pakankama. Tiesa, tai gali greitai pasikeisti, nes daugiabučių finansavimo lygis priklausys ir nuo įrengtų atsinaujinančiosios energijos technologijų. Naujausiame kvietime valstybės paramai gauti jau taikomi šie reikalavimai, valstybė ateityje paramos lėšas daugiabučių modernizavimo programose skirs tik tiems projektams, kurie leis sumažinti energijos suvartojimą ir naudos AEI.

„Leidinyje pateikiamos naujovės mokslo srityje gali būti vertinamos kaip klasikinės, kurios pasaulyje jau diegiamos daugelį dešimtmečių, bet pateiktos technologijos daugeliui gyventojų gali būti naujiena ir naujovė, o leidinys ir skirtas šiai visuomenės daliai. Jame technologijos pateikiamos nuo šilumos transformatorių (saulės kolektorių, šilumos siurblių) iki elektros (saulės jėgainės ir vėjo jėgainės). Leidinyje paminėtos technologijos nėra naujos, bet iki šiol sulaukia mokslininkų dėmesio, šios technologijos nuolatos tobulinamos, plečiamos pritaikomumo sritys.

Galima teigti, kad pagrindinis leidinio originalumas, kad jis yra koncentruotas į daugiabučius pastatus ir skirtas gyventojams“, – pabrėžia leidinio rengėjas S.Skrodenis.

Daugiau informacijos apie daugiabučių renovacijos programą ir sąlygas rasite APVA tinklalapyje

https://modernizuok.apva.lt/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.