Gyventojų aktyvumas teikiant paraiškas renovuoti daugiabučius pranoko lūkesčius 

Iki šių metų gegužės 31 d. galiojo vienas iš kvietimų teikti paraiškas modernizuoti savo daugiabučius. Skaičiuojama, kad į jį atsiliepė beveik 500 pastatų gyventojai. Pirminiais duomenimis, visų šių projektų įgyvendinimas kainuotų apie 440 mln. eurų ir viršytų numatytą 100 mln. eurų sumą, todėl paraiškoms bus taikomas konkursinis atrankos būdas.

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kotryna Grušauskaitė

Jun 20, 2023, 8:00 AM, atnaujinta Jun 20, 2023, 9:26 AM

Šis kvietimas galiojo trumpesnį laiką nei anksčiau buvę, tačiau sulaukė panašaus skaičiaus norinčiųjų. Tiesa, dėl sulaukto didelio skaičiaus kandidatų ir riboto biudžeto nepavyks suteikti valstybės finansavimo visiems projektams.

„Projektai bus atrenkami prioriteto tvarka, pagal vertinimo kriterijus, o likę pateks į rezervinį sąrašą. Vėliau, gavus papildomą finansavimą, galbūt pavyks finansuoti ir likusius projektus“, – sako Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) Pastatų energinio taupumo departamento direktorius Vytautas Vrubliauskas.

Pirmenybė bus teikiama tų daugiabučių atnaujinimo projektams, kurie įrašyti į savivaldybės kvartalinės renovacijos programą. Įtakos turės ir tai, kokią energinio efektyvumo klasę planuojama pasiekti, kiek siekiama sutaupyti šiluminės energijos, ar name gyvena daug socialiai remtinų asmenų, ar jau išduotas statybos leidimas ir koks pastate gyvenančių asmenų, pritarusių renovacijai, skaičius.

Aktyviausiai dalyvavo didžiųjų Lietuvos miestų daugiabučiai

Galima atkreipti dėmesį, kad beveik 30 proc. visų kvietimo paraiškų gauta iš trijų didžiųjų šalies miestų – Vilniaus (61), Kauno (50) ir Klaipėdos (29). Aktyvumu išsiskyrė ir Marijampolės (26), Tauragės rajono (23), Panevėžio (17), Mažeikių rajono (17), Alytaus (17), Palangos (16) bei Anykščių rajono (15) savivaldybės. Tauragės miestas padvigubino, o Alytaus miestas netgi patrigubino pateiktų paraiškų skaičių, lyginant su praėjusiu kvietimu.

„Statistiškai gyventojų, kurie esant palankioms sąlygoms pritartų renovacijai, skaičius svyruoja nuo 80–85 procentų. Pasižiūrėję į pateiktų paraiškų duomenis matome, kad teikiamam projektui pritaria vidutiniškai 70 procentų daugiabučio gyventojų, – šis skaičius beveik nesiskiria nuo praėjusių metų kvietimų statistikos. Tiesa, šiame kvietime pastebimas šiek tiek didesnis skaičius daugiabučių renovacijos projektų, kuriems pritarė 100 proc. gyventojų“, – akcentuoja APVA Pastatų energinio taupumo departamento direktorius.

Pirminiais vertinimais, didžioji dalis daugiabučių po renovacijos planuoja pasiekti B energinio naudingumo klasę, o keletas – A klasę.

Auga noras integruoti alternatyvius energiją taupančius šaltinius

Šio kvietimo metu išryškėjo gyventojų noras diegti alternatyvias energiją taupančias priemones. Iš beveik 500 gautų paraiškų daugiau kaip į 280 daugiabučių numatyta integruoti saulės elektrines ar šilumos siurblius.

Pašnekovas teigia, kad vis didėja gyventojų susidomėjimas inovatyviomis energijos taupymo priemonėmis. Net 60 proc. planuojamų atnaujinti daugiabučių projektuose numatytas atsinaujinančiųjų energijos šaltinių diegimas, tai didelis pokytis lyginant su ankstesnių kvietimų duomenimis, kuriuose tokių buvo apie 10 proc. Šie skaičiai rodo, kad gyventojai galvoja ne tik apie modernesnius sprendimus, kaip užsitikrinti šilumos energiją taupančias priemones, bet ir kaip alternatyviais būdais gauti energijos pastatams šildyti, karštam vandeniui paruošti, elektrai.

Modernizacijai dar yra kur plėstis

Daugiabučių atnaujinimo programa jau yra įsibėgėjusi, tačiau senų pastatų vis dar yra daugiau nei modernizuotų, tad renovacijos potencialas šalyje lieka didelis.

„Šiuo metu Lietuvoje yra apie 4500 renovuotų daugiabučių namų, tai šiek tiek daugiau negu 12 procentų visų renovuotinų pastatų. Renovacijos potencialas dar yra milžiniškas. Šiandien mes turime didelį įgyvendinamų projektų srautą – iš viso apie 1400 projektų, iš jų 800 yra rangos darbų stadijos, dar 600 laukia rangos darbų pirkimo“, – pasakoja V.Vrubliauskas.

Primena apie dar galiojantį kvietimą

Pasibaigusio kvietimo paraiškas APVA jau pradėjo vertinti ir planuoja, kad per liepos mėnesį jos visos bus įvertintos ir sureitinguotos, o sprendimai dėl projektų finansavimo priimti. Taip pat gyventojai kviečiami iki š. m. spalio 2 d. pasinaudoti kvietimu, paskelbtu š. m. vasario 22 d., ir išbandyti renovacijos teikiamus privalumus. Pagrindinė šio kvietimo sąlyga – atnaujinus daugiabutį pasiekti ne mažesnę kaip A pastato energinio naudingumo klasę ir šiluminės energijos sąnaudas sumažinti ne mažiau kaip 40 proc. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.