Apžvalgos bokšto pamario krašte nebus: susidėjo daug aplinkybių

Apžvalgos bokštas Nemuno deltos regioniniame parke, Uostadvaryje, nebus įrengiamas, praneša Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT). Pasak tarnybos, tokį sprendimą lėmė daugybė aplinkybių. 2021 m. VSTT su UAB „Kavesta“ buvo pasirašiusi bokšto statymo sutartį, kuri buvo nutraukta praėjusių metų pradžioje, kai laiku nebuvo pradėti vykdyti darbai.

Apžvalgos bokštas Nemuno deltos regioniniame parke.<br>Vizual.
Apžvalgos bokštas Nemuno deltos regioniniame parke.<br>Vizual.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 2:54 PM

Vėliau, viešuosius pirkimus skelbiant pakartotinai, buvo siūlomos 2–3 kartus didesnės kainos nei buvo numatyta šiam projektui įgyvendinti, pranešime žiniasklaidai nurodo VSTT. Ženklų kainų išaugimą lėmė ekonominės ir politinės aplinkybės ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, dėl ko pabrango statybinės medžiagos, metalinės konstrukcijos, paaiškina tarnyba.

Kaip skelbia VSTT, 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programoje Uostadvario apžvalgos bokštui ir priėjimui prie jo suplanuota suma buvo maždaug 800 tūkst. eurų, tačiau du paskutiniai viešieji pirkimai parodė, kad reikia žymiai daugiau lėšų – 2,2 mln. eurų.

Pasak VSTT vadovės Agnės Jasinavičiūtės, tarnybos komanda dėjo visas pastangas, kad šis projektas būtų įgyvendintas, tačiau finansinio laikotarpio pabaigoje atsirado daug rizikų ir per ganėtinai trumpą laiką įgyvendinti sudėtingą inžinerinį projektą yra praktiškai neįmanoma.

Anot VSTT, buvo svarstyta galimybė įgyvendinti dalį projekto, o Šilutės rajono savivaldybei perduoti teises statyti bokštą. Šilutės rajono savivaldybė šių metų pradžioje du kartus skelbė viešąjį pirkimą, tačiau abu kartai buvo nesėkmingi, pažymima pranešime. Pasak VSTT, rangovų pasiūlytos bokšto ir prieigos įrengimo kainos 2–3 kartus viršijo bendrą suplanuotą sumą šiam projektui.

Neseniai vykusio susitikimo metu su Šilutės rajono savivaldybės atstovais aptarta situacija, kad šiuo ES finansavimo laikotarpiu pastatyti apžvalgos bokštą neįmanoma, o valstybės biudžete tokios sumos rasti nėra galimybės, praneša VSTT.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.