Išvydus snaiperius ant Vilniaus daugiabučių, gyventojus ragina nesibaiminti, o kilus neaiškumų – drąsiai klausti

Dalis vilniečių sulaukė asmeninių pranešimų, kad nenustebtų ant savo ar gretimo daugiabučio namo stogo išvydę ginkluotus karius. Šie postai įrengti ar dar bus įrengiami dėl liepos 11–12 d. Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo.

lrytas.lt montažas
lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2023, 9:54 AM

Iš daugiabučius administruojančios bendrovės „Mano būstas“ jau plūstelėjo SMS pranešimai gyventojams. Žinutėje perspėjama, kad ant daugiabučio stogo budės kariai, sykiu ir nuramina, nes taikos metu kariuomenė veikia kaip saugumo ramstis.

„Mano būsto“ atstovas Paulius Ugianskis patvirtino, kad tokia žinia jau pasiekė dalį sostinės Karoliniškių mikrorajono gyventojų: „Mes gavome iš kariuomenės prašymą pranešti konkrečių daugiabučių gyventojams, kad ant jų ar gretimo namo bus įrengtas laikinasis postas. Dėl saugumo sumetimų neįvardijame, kiek ir kur namų yra pasirinkę kariškiai.“

Lietuvos kariuomenės atstovas majoras Jurgis Norvaiša patvirtino, kad NATO viršūnių susitikimo saugumui užtikrinti pasitelkta daugiau kaip 4 tūkstančiai karių: 3 tūkstančiai lietuvių ir apie 1 tūkstantį sąjungininkų: „Iš tikro žmonės matys kariškių daugiau nei yra įpratę matyti, bet tai – normali praktika per tokio lygio renginius.“

Pasak majoro, nuo savaitės pradžios jau vyksta tarptautinės pratybos „Strong & United 2023”, kurios dalyvauja Lietuvos, Vokietijos ir Lenkijos kariai.

Per pratybas mokomasi reaguoti į kilusias grėsmes įvairiose situacijose sausumoje, teritoriniuose vandens telkiniuose: „Kariai jau vykdo užduotis ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, kitose vietovėse. Karių jau galima pamatyti galima upių, kitų telkinių pakrantėse, ant namų stogų.“

Kariuomenės atstovas paragino nesibaiminti, o kilus neaiškumų – drąsiai klausti: „Juk viskas daroma dėl saugumo.“

Majoras J.Norvaiša sakė, kad NATO viršūnių susitikimo saugumui užtikrinti pasitelkta keliolikos valstybių sąjungininkų pajėgos – užduotis vykdys ne tik vokiečiai, lenkai ar suomiai: „Šiam renginiui pasiruošimas truko apie metus, o karių judėjimas gali vykti dar kelias dienas ir po liepos 12-osios – kiekvienas turi savas užduotis.“

Per NATO viršūnių susitikimą planuojama sulaukti apie pustrečio tūkstančio svečių. Lietuvos lankysis net 48 valstybių delegacijos, kuriose – net 40 valstybių vadovai, apie 150 kitų aukščiausio rango politikų.

Šio išskirtinės svarbos renginio saugumui užtikrinti pasitelkti ne tik kariai. Iš viso dalyvių saugumu rūpinsis per 12 tūkstančių įvairių tarnybų pareigūnų, karių.

Vilniaus oro uoste jau dislokuota ir „Patriot“ gynybos sistema, tad Lietuva per šį renginį taps saugiausia vieta planetoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.