Vilniuje viename būsto segmente pasiektas naujas kainų lygis: pateikė brangiausių trejetuką

Prestižiniame naujos statybos butų segmente Vilniuje pasiektas naujas kainų lygis, o per pastarąjį ketvirtį už daugiau negu vieną milijoną eurų buvo parduoti keturi butai ir vienas namas.

Pastebima, kad vaizdinguose Lazdynėliuose bei Bukčiuose daugėja išskirtinių namų ir sparčiai kyla sklypų kainos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pastebima, kad vaizdinguose Lazdynėliuose bei Bukčiuose daugėja išskirtinių namų ir sparčiai kyla sklypų kainos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pastebima, kad vaizdinguose Lazdynėliuose bei Bukčiuose daugėja išskirtinių namų ir sparčiai kyla sklypų kainos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pastebima, kad vaizdinguose Lazdynėliuose bei Bukčiuose daugėja išskirtinių namų ir sparčiai kyla sklypų kainos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 7, 2023, 11:12 AM, atnaujinta Aug 7, 2023, 11:13 AM

Brangiausias pastarojo ketvirčio butas parduotas „Misionierių sodų“ kvartale. 223,7 kv. m butas parduotas už 1,5 mln. eurų.

Antra vieta atiteko 1998 metais statytam butui Teatro gatvėje, esančiam viršutiniame namo aukšte, – už 174,7 kv. m ploto butą sumokėta 1,4 mln. eurų.

Teatro gatvėje namai buvo vieni pirmųjų prestižinių naujų namų projektų Vilniuje su požeminėmis automobilių statymo vietomis ir išskirtiniais vaizdais į miestą.

Trijų brangiausių butų penketuke kvadratinio metro kaina viršijo 8 tūkst. eurų.

Didžiausia kvadratinio metro kaina buvo už 129,6 kv. m ploto butą Krivių gatvėje – 9334 eurai. Šis butas balandžio mėn. parduotas už 1,21 mln. eurų.

Populiarėjantis rajonas

Brangiausias namas pastarąjį ketvirtį parduotas Vilniaus centre – K.Donelaičio gatvėje. Už 314,6 kv. m ploto namą su 9,6 aro sklypu sumokėta 1,3 mln. eurų.

Du brangiausi penketuko sandoriai sudaryti dėl namų Valakampiuose. Lauksargio g. 266 kv. m ploto namas su 10,9 aro sklypu parduotas už 870 tūkst. eurų, o Nugalėtojų g. 478,1 kv. m namas su 20 arų sklypu – už 850 tūkst. 762 eurus.

Antakalnyje, M.K.Paco g., 199,2 kv. m ploto namas su 3,4 aro sklypu buvo parduotas už 948 tūkst. 750 eurų.

Didžiausias penketuko namas – 522,7 kv. m – buvo parduotas Lazdynėliuose, Žaros g. Už jį ir 22,8 aro sklypą sumokėta 980 tūkst. eurų.

Lazdynėliuose ir Bukčiuose daugėja išskirtinių namų ir sparčiai kyla sklypų kainos, nes ši vieta, be miško apsupties ir upės vaizdų, turi puikų susisiekimą su Pietvakarių Vilniumi, kur gausu verslo ir pramonės teritorijų.

Šiuo metu kaip tik parduodamas namas su vaizdu į upę Bukčiuose, Užutėkio gatvėje.

Už 288 kv. m ploto namą su 8 arų sklypu pardavėjas prašo 1,39 mln. eurų.

Pasiekė naują lygį

Prestižiniame naujos statybos butų segmente sandorių skaičius išlieka nedidelis. Tai labiausiai lemia maža pasiūla.

Segmento kaina pasiekė aukščiausią lygį – 4980 eurų už kv. m.

Prieš tai aukščiausia kaina šiame segmente buvo fiksuota 2022 m. trečiąjį ketvirtį – 4910 eurų už kv. m.

Vėliau du ketvirčius iš eilės kainos nežymiai krito.

Vertinant naujų butų rinką, pardavimo skaičius, kainos ir atsargų skaičius per ketvirtį nesikeitė.

Parduoti 578 nauji butai, kaina išliko 3340 eurų už kv. m, atsargos sudaro 3090 butų.

Pagal pastarųjų dviejų ketvirčių pardavimo skaičiaus vidurkį atsargų pakanka 13,5 mėnesio.

„Nekilnojamojo turto bei statybų srityse ir toliau juntamas sulėtėjimas.

Per pirmąjį 2023 m. pusmetį parduota 23 proc. mažiau butų pirminėje ir 13 proc. mažiau butų antrinėje rinkoje negu per pirmąjį 2022 metų pusmetį“, – sakė nekilnojamojo turto įmonės „Rebaltic“ vadybininkas Ignas Vaitkunskas.

Brangsta seni butai

Antrinėje (senų butų) rinkoje gegužę ir birželį kainos po 7 mėnesių pertraukos vėl pradėjo augti – per pastarąjį ketvirtį parduota 8 proc. daugiau butų nei laikotarpį prieš tai. Kainos per ketvirtį augo 3,4 proc.

Nuo 2022 metų rugpjūčio kainų augimas buvo sustojęs, tačiau, nepaisant dar labiau išaugusių EURIBOR palūkanų, šių metų gegužės ir birželio mėnesiais kainos jau augo daug sparčiau, vidutiniškai 1,5 proc. per mėnesį.

Realios būsto kainos nesikeičia jau 1,5 metų, išskyrus pastarąjį ketvirtį fiksuotą kainų atsigavimą antrinėje rinkoje. Lyginant su situacija prieš 5 metus, realios būsto kainos ir realūs atlyginimai Vilniuje augo 20–25 proc.

Nuomos kaina stabili

Prestižinio būsto nuomos rinka per ketvirtį išliko stabili. Vidutinė kaina segmente nesikeitė – 14,1 euro už kv. m.

Nuomininkų suradimo terminas taip pat išliko panašus ir buvo 52 dienos nuo paieškos pradžios iki nuomininkų įsikėlimo.

Brangiausias per ketvirtį išnuomotas butas buvo „Užupio krantinėse“, Polocko g., kur erdvūs keturių kambarių apartamentai su vaizdu į upę išnuomoti už 3700 eurų per mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.