Nors būstas įperkamas vis sunkiau, vilniečiai laikosi savo: kai ko jie tikrai neatsisakys

Didėjančios palūkanos ir neapibrėžtumas ekonomikoje pristabdė Lietuvos būsto rinką, tačiau naujų butų ir namų įsigijimo apimčių mažėjimas primena švelnų sklendimą, o ne skaudų kritimą.

Didėjančios palūkanos ir neapibrėžtumas ekonomikoje pristabdė Lietuvos būsto rinką, tačiau naujų butų ir namų įsigijimo apimčių mažėjimas primena švelnų sklendimą, o ne skaudų kritimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Didėjančios palūkanos ir neapibrėžtumas ekonomikoje pristabdė Lietuvos būsto rinką, tačiau naujų butų ir namų įsigijimo apimčių mažėjimas primena švelnų sklendimą, o ne skaudų kritimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2023, 12:07 PM

Luminor“ banko klientai per pirmąjį pusmetį paėmė beveik tiek pat būsto paskolų, kaip ir pernai per tą patį laikotarpį, tačiau jų prioritetai išsiskyrė – Vilniuje daugiausia butų įsigyta prestižinėse vietose arčiau miesto centro, tuo tarpu Kaune ir Klaipėdoje klientai būstą rinkosi arčiau pagrindinių miesto arterijų.

„Atrodo, kad būsto pirkėjai Vilniuje prioritetą teikia miesto dalies prestižui, tuo tarpu Kaune ir Klaipėdoje jiems svarbiau patogus susiekimas ir galimybė greitai pasiekti svarbiausias miesto dalis. Sakyčiau, kad vilniečiai pirkdami nekilnojamąjį turtą galvoja ir apie galimą jo likvidumą ateityje, o kitų miestų gyventojai į būstą žvelgia labiau iš praktinės pusės“, – sako banko būsto paskolos produkto vadovė Žydra Rakauskaitė.

Pasak jos, namų ir butų pardavimo proporcijos šiemet liko panašios kaip ir anksčiau – vienam įsigytam namui tenka 3 butai.

Sostinėje daugiausia būsto pirkimo sandorių „Luminor“ bankas finansavo Paupyje, Senamiesčio Šv. Stepono gatvėje, Kalnėnuose ir Žirmūnuose. Kaune daugiausia būstų nupirkta V. Krėvės gatvėje, Taikos ir Šiaurės prospektuose, o Klaipėdoje – Taikos ir Baltijos prospektuose.

„Matant statistiką galima daryti išvadą, kad nekilnojamojo turto rinkoje nerimo yra, tačiau jis nevirsta sąstingiu. Akivaizdu, kad, būsto pasiūla šiuo metu padidėjusi, todėl pirkėjui šiuo metu lengviau nei, tarkime, prieš metus. Kita vertus, mūsų klientų statistika rodo aiškius geografinius prioritetus – didžiuosius Lietuvos miestus ir juos supančius rajonus. Neapibrėžtumo laikotarpiui tęsiantis, ši tendencija gali užsilikti ir ilgiau“, – svarstė Ž. Rakauskaitė.

Beveik pusė šiemet įsigytų būstų – Vilniuje ir Vilniaus rajone, ketvirtadalis – Kaune ir Kauno rajone, tuo tarpu Klaipėdoje ir Klaipėdos rajone užregistruota apie 15 proc. visų sandorių.

Pirmąjį šių metų pusmetį vidutinė būsto paskola  banke siekė apie 110 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.