Įvertino Saugomų teritorijų įstatymo projektą: klausimų kyla dėl sodybų atstatymo

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) atlikus Saugomų teritorijų įstatymo projekto antikorupcinį vertinimą, Aplinkos ministerijai negailima kritikos dėl jame siūlomų pakeitimų. Anot STT, projektu siūlomi pakeitimai neužtikrina tinkamo funkcijų atskyrimo.

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) atlikus Saugomų teritorijų įstatymo projekto antikorupcinį vertinimą, Aplinkos ministerijai negailima kritikos dėl jame siūlomų pakeitimų.<br>P.Mantauto nuotr.
Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) atlikus Saugomų teritorijų įstatymo projekto antikorupcinį vertinimą, Aplinkos ministerijai negailima kritikos dėl jame siūlomų pakeitimų.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2023, 1:30 PM

Neatskirti įgaliojimai, reglamentuojant valstybinių draustinių, kultūrinių valstybinių draustinių, rezervatinių apyrubių, biosferų poligonų, atkuriamųjų ir genetinių sklypų įsteigimo kriterijus ir priimant sprendimus dėl šių saugomų teritorijų įsteigimo ar jų ribų keitimo, vertinami kaip korupcijos rizikos veiksnys.

Taip pat tarnyba atkreipia dėmesį, kad atskirų kategorijų saugomų teritorijų nuostatus numatoma tvirtinti žemesnio lygmens teisės aktais.

Nors siūlomas pakeitimas leistų supaprastinti sprendimų priėmimo procedūras, kyla abejonių, ar tai visais atvejais leistų užtikrinti priimamų sprendimų tinkamą viešumą ir kokybę.

Antikorupciniu požiūriu neigiamai įvertinti ir pasiūlymai, kuriais išplečiamos sąlygos nepagrįstam stoginių saugomose teritorijose įrengimui ir naudojimui ne pagal paskirtį. STT vertinimu, kyla rizika, kad nebus užtikrinama saugomų vertybių apsauga ir nebus užkirstas kelias nesąžiningam elgesiui.

Taip pat, STT vertinimu, trūksta aiškaus teisinio reglamentavimo, susijusio su naujų statinių statymu buvusiose sodybose.

Pavyzdžiui, nėra aiškiai apibrėžta formuluotė „buvusios sodybos vieta“, o tai sudarytų sąlygas interpretuoti nevienareikšmiškai, tiek kaip buvusį sodybos pastatą, inžinierinio statinio vietą, tiek kaip žemės sklypą, kuriame buvo sodyba. Antikorupcinio vertinimo išvada pateikta Seimo Kaimo reikalų ir Aplinkos apsaugos komitetams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.