I. Zabarauskas: 3 priežastys, kodėl šiandien pirkti būstą yra geriau nei prieš dvejus metus

Nekilnojamąjį turtą pirkti geriausia dabar: brokeris paaiškino, kodėl nekilnojamojo turto rinka Lietuvoje yra dinamiška ir nuolat kintanti. NT rinkos ekspertai pastebi ir nuolat akcentuoja, kad pirkti šiuo metu yra netinkamas laikas, tačiau brokeriai atkreipia dėmesį į konkrečius faktus, kurie rodo ką kitą.

Nekilnojamąjį turtą pirkti geriausia dabar: brokeris paaiškino, kodėl nekilnojamojo turto rinka Lietuvoje yra dinamiška ir nuolat kintanti.
Nekilnojamąjį turtą pirkti geriausia dabar: brokeris paaiškino, kodėl nekilnojamojo turto rinka Lietuvoje yra dinamiška ir nuolat kintanti.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-20 13:51, atnaujinta 2023-11-20 15:10

Štai savo feisbuko paskyroje žinomas NT brokeris Ignas Zabarauskas klausia, ar dabar geriausias metas pirkti nekilnojamąjį turtą (NT) per pastaruosius dvejus metus? Ir iš karto priduria, kad toks klausimas gali nustebinti, mat „visos skambios antraštės apie blogą laiką pirkti NT šiandien yra tokios vienareikšmės“.

Brokeris socialiniame tinkle pasidalino savo įžvalgomis ir patarimais, kodėl pirkti turtą dabar yra geriau nei vakar ar rytoj: „Nenoriu išjudinti rinkos, nenoriu nieko skatinti pirkti ar priimti neatsakingus sprendimus, tačiau dalinuosi 3 priežastimis, kodėl pirkti turtą yra geriau dabar nei tą reikėjo daryti prieš dvejus metus“.

Anot Igno, šiuo metu su bankais drąsiai galima susitarti ties 1,6–1,7 proc. palūkanų marža (prieš porą metų turėjome 2,0–2,2 proc. vidurkį ir tuo džiaugėmės). „Taip, jūs iš karto pirštu imsite baksnoti į šiandieninį Euribor procentą,“ – pastebi jis. Tačiau iš karto primena, kad Euribor palūkanų norma nėra fiksuojama visam sutarties laikotarpiui ir nesvarbu ar paskolą paėmėte prieš 2 metus ar dabar, Euribor palūkanas turite tas pačias. Tuo tarpu banko marža yra fiksuojama visam sutarties laikotarpiui ir susitarus rekordiškai mažas palūkanas šiandien, jomis naudositės dabar ir po 5 ar 10 metų, kai tikėtina Euribor bus gerokai žemesniame lygyje.

„Iš viso to išplaukia paradoksas, kad greičiausiai didesnes įmokas už paskolą moka tie, kas pasiėmė paskolas prieš 2 metus, nei tie, kurie jas pasiėmė dabar“, – svarsto Ignas. Šiandieninė rinka – pirkėjo rinka dėl gerokai padidėjusios laisvo būsto pasiūlos ir sumažėjusios pirkėjų paklausos. Pasak brokerio, šiandien pirkėjas savo rankose turi daugiau „kozirių“ derėtis ir susitarti dėl didesnių nuolaidų už savo svajonių būstą.

Jau net ir didieji statytojai aiškiai ir atvirai komunikuoja tiesiogines nuolaidas, o tai indikuoja, kad derybinė galia perėjo į pirkėjų rankas. Net nereikia priminti laikotarpio prieš 2 metus, kai turėjome pirkėjų aukcionus ir dėl jų tik kylančią NT objekto kainą. Perkant būstą šiandien greičiausiai nereikės pirkti „iš brėžinių“ ir galima tikėtis didesnio projekto baigtumo.

Dar netolimoje praeityje norint rezervuoti butą ar kotedžą iš vystytojo ir siekiant gauti neprasčiausią objektą projekte, tekdavo prisiimti riziką ir rinktis bakstelėjus pirštu į statytojo brėžinį. Dėl prailgėjusio pardavimo termino statytojai jau spėja pastatyti (o kartais ir įrengti) būstą laiku, o pirkėjas žinoma lengviau išsirenka ir apsisprendžia tuomet, kai gali tą būstą „pačiupinėti“.

„Noriu pabrėžti, jog suprantu ir tuos pirkėjus, kurių perkamąją galią apribojo pakilusios palūkanos ir dėl šios priežasties jie tiesiog negali įsigyti savo norimų namų, arba tuos, kurie sprendimą atidėlioja dėl nestabilios politinės situacijos“ – paaiškino brokeris.

Ignas sako, kad lazda visuomet turi du galus, bei jei gamtoje yra minusas, vadinasi kažkur turi būti ir pliusas. Todėl ir čia galime akcentuoti investuotojų ABC, kuri rekomenduoja elgtis priešingai nei dauguma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.