Savavališkai pasikeisti langus nusprendusiam daugiabučio gyventojui kilo problemų: įspėja, ką reikia žinoti

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija), gavusi pranešimą apie galimai savavališkai vykdomus statybos darbus daugiabutyje Vilniuje, atliko neplaninį patikrinimą. Nustatė, kad daugiabučiame gyvenamajame name statytojas, neturėdamas statybą leidžiančio dokumento (SLD), vykdo kapitalinio remonto darbus.

Prieš pradedant bet kokio tipo remonto darbus daugiabutyje svarbu pasirūpinti visais reikalingais dokumentais ir tik gavus leidimą (kai privaloma) ar parengus projektą galima imtis veiksmų.<br>„Canva“ nuotr.
Prieš pradedant bet kokio tipo remonto darbus daugiabutyje svarbu pasirūpinti visais reikalingais dokumentais ir tik gavus leidimą (kai privaloma) ar parengus projektą galima imtis veiksmų.<br>„Canva“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

Dec 7, 2023, 9:24 AM

Statybos inspekcijos pareigūnai užfiksavo, kad statytojas pirmajame daugiabučio namo aukšte savavališkai keitė langus (vietoje buvusių, įstatė naujus – vitrininius langus), virš langų buvo įvedamos naujos sąramos, demontuojama lango palangė.

Statytojui surašytas savavališkos statybos aktas bei privalomasis nurodymas nevykdyti jokių statinio ar jo dalies statybos darbų bei pašalinti savavališkos statybos padarinius. Statytojui už savavališkai atliktus kapitalinio remonto darbus atsakomybė numatyta Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimo kodekso 353 straipsnio 5 dalyje: neypatingo statinio savavališkas kapitalinis remontas užtraukia baudą nuo 300 iki 560 eurų.

Primename, kad tais atvejais, kai daugiabučiame name įrengiami nauji langai, keičiama langų spalva, matmenys ar suskaidymas, turi būti gaunamas butų ir kitų patalpų savininkų daugumos sutikimas (t. y. 50 procentų +1 balsas), įformintas protokolu (žinotina, kad daugiabučio namo laikančiosios konstrukcijos (sienos) yra bendra visų savininkų nuosavybė), parengiamas aprašas ir kreipiamasi į savivaldybės administraciją dėl SLD išdavimo.

Taigi, prieš pradedant bet kokio tipo remonto darbus daugiabutyje svarbu pasirūpinti visais reikalingais dokumentais ir tik gavus leidimą (kai privaloma) ar parengus projektą galima imtis veiksmų. Tokiu būdu būsite tikri, kad nepakenksite pastato stabilumui, nesugadinsite bendrojo statinio išvaizdos, išvengsite baudų bei kaimynų nusiskundimų.

Atkreipiame dėmesį, kad asmenys turi teisę teisės aktų nustatyta tvarka parengti statinio projektą ir, sumokėję Statybos įstatymo 1 priede nustatytą įmoką už savavališkos statybos įteisinimą, gauti SLD tais atvejais, kai žemės sklype (teritorijoje), kuriame (kurioje) yra savavališka statyba, tokios paskirties naujo statinio statyba yra galima arba tokie šio statinio rekonstravimo, remonto ar griovimo darbai yra galimi pagal galiojančius detaliuosius planus ar žemės valdos projektus (jeigu jie privalomi), taip pat bendruosius planus ar specialiojo teritorijų planavimo dokumentus ir tokia statyba neprieštarauja imperatyviems aplinkos apsaugos, paveldosaugos, saugomų teritorijų apsaugos teisės aktų reikalavimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.