Klaipėdos centre bus daug triukšmo: grius didžiulis pastatas ir miestą darkantys garažai

Klaipėdos savivaldybė ruošiasi griauti pastatą Bangų g. 11, kuris trukdytų Bastionų g. jungčiai su Bangų g., ir uostamiesčio skauduliu tapusius garažus Didžiojoje Vandens gatvėje. Pasak vicemero Algirdo Kamarausko, tai, kas yra paimta visuomenės poreikiams su tikslu nugriauti, turi būti nugriauta. Bastionų tilto klausimas vėl iškilo dabartinės miesto Tarybos komitetų posėdžiuose, kai buvo svarstomas miesto biudžetas. Nuspręsta, kad reikia atnaujinti diskusijas.

Klaipėdos centre bus daug triukšmo: grius didžiulis pastatas ir miestą darkantys garažai.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Klaipėdos centre bus daug triukšmo: grius didžiulis pastatas ir miestą darkantys garažai.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Vitos Jurevičienės nuotr.
Vitos Jurevičienės nuotr.
Pastatas Bangų g.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Pastatas Bangų g.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Uostamiesčio skauduliu tapę garažai Didžiojoje Vandens gatvėje.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Uostamiesčio skauduliu tapę garažai Didžiojoje Vandens gatvėje.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Uostamiesčio skauduliu tapę garažai Didžiojoje Vandens gatvėje.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Uostamiesčio skauduliu tapę garažai Didžiojoje Vandens gatvėje.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Pastatas Bangų g.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Pastatas Bangų g.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Dalia Bikauskaitė

Jan 18, 2024, 7:37 PM

Priminsime, jog viena miesto valdžia nusprendė, kad Bastionų tilto ir Bastionų gatvės vystymo projektas nėra prioritetinis, ir atidėjo jį nežinia kuriam laikui. Kita prie jo grįžo, manė, kad keturių eismo juostų ant tilto ir Bastionų gatvėje yra per daug, reikia tenkintis mažesniu variantu, bet daugiau nieko nedarė.

Tiltas reikalingas

„Vienos valdžios kadenciją buvo daroma viskas, kad Bastionų tiltas būtų. Jau buvo beveik užbaigtas techninis projektas. Paskutinę kadenciją tas projektas pragulėjo stalčiuje.

Mes vėl grįžtame prie viso Bastionų kvartalo vystymo temos. Buvo koreguojamas teritorijos šalia Jono kalnelio detalusis planas. Daug aistrų sukėlėme, nes sustabdėme tą detalųjį planą, kadangi sprendiniai tikrai mūsų netenkina. Tai labai jautri miestui vieta, todėl viską daryti ten reikia labai atsakingai“, – „Vakarų ekspresui“ sakė uostamiesčio vicemeras.

A. Kamarausko teigimu, Bastionų tiltas iš principo toje vietoje yra reikalingas. Prieš keliolika metų buvo kilusi idėja Klaipėdos senamiestį padaryti pėsčiųjų zona, turint omenyje Tiltų gatvę.

Šiuo metu situacija tokia, kad reikia remontuoti Biržos tiltą. Kol tai bus daroma, transportas važiuos per Pilies tiltą. Tad dar viena jungtis per Danės upę tikrai nepatrukdytų

Koks tiltas turėtų būti

Ir dabartinės kadencijos miesto valdžios atstovams, kaip ir prieš ją buvusios, kyla klausimas, koks Bastionų tiltas turėtų būti.

„Mes manome, kad keturių eismo juostų autostrados tikrai nereikia, juo labiau daryti visą tiltą pakeliamą. Svarstymų buvo daug. Manome, kad tikrai užtektų dviejų eismo juostų tilto ir, ko gero, užtektų jo ir nepakeliamo. Jeigu pažiūrėsime toliau už tilto, nelabai kur yra jachtoms ar didesniems laiveliams plaukti. Toliau yra ir Mokyklos tiltas, ir kt. Jie yra nepakeliami, bet palyginti aukštesni.

Galbūt Bastionų tiltui užtektų tokio aukščio nuo vandens, koks yra Biržos arba Pilies tiltų. Reikėtų, kad motoriniai laiveliai galėtų praplaukti toliau Danės upe, ir viskas. Manau, kad toks sprendimas būtų racionalus ir gerokai pigesnis. Keturių eismo juostų pakeliamo tilto kaina yra tikrai didelė“, – kalbėjo A. Kamarauskas.

Jau yra suprojektuota Bastionų gatvė nuo Danės g. iki jungties su Bangų g. Bastionų g. yra C kategorijos, tai, pasak A. Kamarausko, reiškia, kad ji gali būti ir dviejų, ir 4 juostų gatvė.

„Kai vėl grįšime prie tilto projektinių pasiūlymų, svarstysime ir šitą klausimą. Bet tokia jungtis yra reikalinga. Ypač atsižvelgiant į tai, kad šimtai butų bus ir Bastionų kvartale, ir tuoj bus pradėtas vystyti kvartalas buvusio „Trinyčių“ fabriko teritorijoje. Žinant, kokie bus gyventojų srautai, jungtis turėtų būti“, – aiškino vicemeras.

Paklaustas, o kas bus dabar daroma toliau, A. Kamarauskas atsakė: „Nežinau, ar bus galima ką nors panaudoti iš to projekto, kuris parengtas už gana didelius pinigus ir padėtas į stalčius. Racionaliai mąstant, kažin. Pirmiausia laukia dar vieša diskusija su visuomene, su architektais, koks turėtų būti šitas objektas. Taip sakant, vėl esame pradžioje.“

Paėmimas visuomenės poreikiams

Namo Bangų g. 11 paėmimo visuomenės poreikiams procesas buvo ilgas, netgi bylinėtasi. Dabar jis jau yra paimtas ir ruošiamasi jį griauti.

Jame laikinai buvo apgyvendinti ukrainiečiai. Dabar jiems ieškoma kitų patalpų. Bangų g. 11 bus nugriautas todėl, kad, pasak A. Kamarausko, turėtume Bastionų g. sankryžą.

Su Bastionų tiltu garažai Didžiojoje Vandens gatvėje, esantys prie Jono kalnelio, nėra susiję, bet juos irgi reikia griauti tvarkant senamiestį. Jau intensyviai projektuojamas Šv. Jono bažnyčios bokštas – reikia sutvarkyti visą aplinką.

Garažai prie Jono kalnelio trukdo Pylimo gatvės pratęsimui. Jų yra penkiolika. Aštuoni iš tų garažų jau yra nupirkti Savivaldybės, o septynis reikia paimti visuomenės poreikiams, nes savininkai atsisakė parduoti už pasiūlytą kainą.

„Iš tikrųjų tie garažai yra visiškai ne vietoje, apipaišyti. Jie irgi buvo paimti visuomenės poreikiams. Tai, kas yra paimta visuomenės naudai su tikslu nugriauti, ir reikia nugriauti, kad niekam nekiltų jokių minčių, jog toje vietoje kas nors bus.

Dabar inicijuosime kitų garažų paėmimą visuomenės naudai. Turi būti suformuota normali gatvė palei pylimą iki Turgaus g.“, – teigė A. Kamarauskas.

Ar namui ir garažams griauti bus vienas projektas, ar ne, vicemeras nenorėjo komentuoti. Jis tikisi, kad šiemet jie galėtų būti nugriauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo