Būtina žinoti: Vilniaus m. savivaldybei perėmus valstybinės žemės valdymą – keičiasi šie svarbūs dalykai

Šiais metais įsigalioja svarbūs valstybinės žemės valdymo pokyčiai. Vilniuje, kaip ir kituose miestuose ir miesteliuose, nuo šiol valstybinė žemė miesto teritorijoje patikėjimo teise priklauso Savivaldybei. Tai reiškia, kad visi klausimai, susiję su miestų teritorijoje esančia valstybine žeme, bus sprendžiami Savivaldybėje.

Valstybinė žemė miesto teritorijoje patikėjimo teise priklauso Savivaldybei.<br>Vilniaus m. sav. nuotr.
Valstybinė žemė miesto teritorijoje patikėjimo teise priklauso Savivaldybei.<br>Vilniaus m. sav. nuotr.
Valstybinė žemė miesto teritorijoje patikėjimo teise priklauso Savivaldybei.<br>123rf.lt nuotr.
Valstybinė žemė miesto teritorijoje patikėjimo teise priklauso Savivaldybei.<br>123rf.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-01-29 15:25, atnaujinta 2024-01-29 15:27

„Šis sprendimas suteikia savivaldai gerokai daugiau savarankiškumo. Nuo šiol bus galima sklandžiau planuoti miestui reikiamą infrastruktūrą, miesto plėtrą ir dar paprasčiau įgyvendinti tai, kas suplanuota“, – sako Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Vilniaus miesto savivaldybė patikėjimo teise perima 7 136 žemės sklypus ir 7 756 ha nesuformuotos valstybinės žemės (gatvių, žaliųjų zonų). Nacionalinei žemės tarnybai prie Aplinkos ministerijos ir kitiems valstybinės žemės patikėtiniams lieka tik valstybės reikmėms skirtos teritorijos, tokios kaip oro uostų, geležinkelio zonos ar pan.

Kartu su patikėjimo teisėmis Savivaldybei perduota ir įvairių leidimų, sutikimų, sandorių, susijusių su žemėtvarka, tvarkymo funkcijos.

Sutartys dėl valstybinės žemės nuomos ir panaudos bus pasirašomos taip pat su Savivaldybe. Su Nacionaline žemės tarnyba prie Aplinkos ministerijos pasirašytose sutartyse panaudos davėjas bus pakeistas automatiškai, Registrų centro registruose sutarčių persirašyti nereikės. Šias sutartis administruos Savivaldybė, papildomi sutarčių keitimai taip pat bus pasirašomi su Savivaldybe.

Nacionalinės žemės tarnybos prerogatyva liks tik valstybinės žemės pardavimas.

Nuo šiol į Savivaldybę, o ne Nacionalinę žemės tarnybą, teks kreiptis dėl:

žemės servitutų valstybinėje žemėje nustatymo sandorių sudarymo; valstybinėje žemėje planuojamų atlikti žemės gelmių tyrimų vietos arba ploto suderinimo; teisės suteikimo be aukciono arba aukciono būdu naudoti žvejybos plotus valstybiniuose žuvininkystės vandens telkiniuose; leidimų valstybinėje žemėje, kurioje nesuformuoti žemės sklypai, įgyvendinti valstybės, savivaldybės ar ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamus vietos projektus, kuriuos įgyvendinant valstybinėje žemėje nesukuriami nekilnojamieji daiktai.

Savivaldybė taip pat išduos sutikimus:

statyti ir naudoti valstybinės reikšmės paviršiniuose vandens telkiniuose laikinuosius nesudėtinguosius statinius; statyti nesudėtinguosius statinius valstybinėje žemėje, kurioje nesuformuoti žemės sklypai; tiesti susisiekimo komunikacijas, inžinerinius tinklus bei statyti jiems funkcionuoti būtinus statinius valstybinėje žemėje, kurioje nesuformuoti žemės sklypai; laikinai naudotis valstybine žeme statybos metu; statyti statinius žemės sklypuose, besiribojančiuose su valstybinės žemės sklypais ar valstybine žeme, kurioje nesuformuoti žemės sklypai; statyti įvairius statinius valstybinėje žemėje (pvz., hidrotechnikos statinius, kitus inžinerinius statinius ir kt.).

Šioms funkcijoms atlikti Vilniaus miesto savivaldybė papildomai įdarbino 12 žemėtvarkos specialistų, o vėliau bus priimama dar 12 darbuotojų.

Prašymai, leidimai bus tvarkomi kaip ir anksčiau – juos bus galima pateikti elektroniniu būdu, naudojantis paslaugos.vilnius.lt ir kitomis elektroninių paslaugų sistemomis.

Taip pat galima pateikti ir tiesiogiai atvykus į Vilniaus miesto savivaldybę Konstitucijos pr. 3. Pareiškėjus bendra tvarka aptarnauja Savivaldybės klientų aptarnavimo skyrius (pirmas aukštas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.