Prasidėjo žemės sklypų grąžinimas Vilniaus mieste

Pirmadienį Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) patalpose įvyko pirmieji paskutiniojo etapo susirinkimai su pretendentais nuosavybės teisėms atkurti Vilniaus mieste. Juose piliečiai pagal patvirtintą piliečių eilę renkasi naujus žemės sklypus.

„123rf“ nuotr.
„123rf“ nuotr.
„123rf“ nuotr.
„123rf“ nuotr.
„123rf“ nuotr.
„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 13, 2024, 2:38 PM, atnaujinta Feb 13, 2024, 3:49 PM

„Tai istorinė diena. Po 32 metų sunkaus proceso nuosavybė miestuose bus grąžinta savininkams arba jų paveldėtojams. Vilniaus miesto savivaldybė NŽT perdavė du kartus daugiau sklypų ploto, nei yra poreikis atkurti žemės nuosavybę. Todėl tai bus paskutinė galimybė gyventojams pasirinkti sklypus, nes valstybė jų suformavo pakankamai“, – pranešime sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Iš viso į susirinkimus pagal patvirtintą grafiką kviečiami 622 piliečiai, kurie bendrai pageidauja gauti 66,5167 ha žemės. Piliečiai renkasi sklypus iš Vilniaus m. savivaldybės suprojektuotų ir NŽT pateiktų 550 sklypų, kurių bendras plotas 194,5897 ha.

Atsižvelgdamas į tai, kad siūlomų rinktis sklypų plotas beveik tris kartus viršija pretendentų poreikį, Vilniaus miesto savivaldybės meras nustatė, kad daugiau laisvos valstybinės žemės, kurioje galėtų būti projektuojami nauji individualiai statybai ir kitai paskirčiai skirti žemės sklypai nuosavybės teisėms į žemę atkurti, Vilniaus m. savivaldybėje nėra ir tokių sklypų projektavimas Vilniaus miesto savivaldybėje, įskaitant ir Grigiškių m., baigtas.

Taip pat mero potvarkiu nustatyta, kad Vilniaus m. savivaldybėje iki nacionalizacijos buvusių rėžinių kaimų teritorijose ir žemės valdų ribose daugiau laisvos (neužstatytos) bei nepriskirtos valstybės išperkamai žemės nėra ir tokių žemės sklypų projektavimas baigtas.

Taigi piliečiams susirinkimuose nepasirinkus siūlomų sklypų, daugiau sklypų Vilniaus m. jiems nebus siūloma, o nuosavybės teisės jiems bus atkurtos tik kitais (alternatyviais) būdais teisės aktų nustatyta tvarka.

NŽT primena, kad piliečiai, nepasirinkę siūlomų sklypų, gali iki 2024 m. gegužės 1 d. NŽT pateikti prašymą už mieste (šiuo atveju Vilniuje) turėtą žemę pasirinkti miško plotą kaimo vietovėje.

Jeigu iki šio nustatyto termino piliečiai nepakeis valios (nepateiks prašymo NŽT) dėl būdo, kuriuo atkuriamos nuosavybės teisės į turėtą nekilnojamąjį turtą, nuosavybės teisės jiems bus atkuriamos atlyginant pinigais Vyriausybės nustatyta tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.